SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gazeteciler Günü Mesajları

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:14:49
Gazeteciler Günü Mesajları
A- A+ PAYLAŞ

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla siyasiler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri mesaj yayınladı.

Çalık’ın Mesajı

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Öznur Çalık yayınladığı mesajda şöyle dedi:

“Haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili araçlarından biri olan basın, demokratik hayatın vazgeçilmezidir. Halk doğru bilgilenirse, başta kendisini yönetenler hakkında kararlarını da doğru olarak, sağlıklı  biçimde verir. Zamanı geldiğinde siyasal tercihlerini doğru bilgilere dayanarak sağlıklı olarak yapar ve de demokrasi sağlıklı işler. Kamuoyunu ülke ve dünya gerçekleriyle buluşturan basın, farklı görüşlerin sesi olur; herkes için güncel ve hayatın içinden bilgi üretir; toplumu düşünmek, araştırmak ve ürettiği bilgiyi geliştirmek yönünde motive eder. Geçmişte konuşulamayan pek çok şeyin enine boyuna masaya yatırıldığı, medyanın çok sesli ve çok taraflı bir yapıya kavuştuğu günümüzde, hükümetimizin öncülük ettiği demokratikleşme ve şeffaflaşma politikaları kilit rol oynamıştır. Hükümetimiz basın çalışanlarının özgür bir ortamda görev yapabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmaya her zaman öncelik vermiştir; bundan sonraki süreçte de, eksiklikleri giderme konusunda kararlı biçimde hareket etmeyi sürdürecektir. Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı ve hukukun evrenselliği ilkelerinden ödün vermeden çalışan; başta ilimiz olmak üzere bölgemizde ve ülkemizde faaliyette bulunan gazete, dergi, radyo, internet ve televizyonlarımız ile ulusal ajanslarımız temsilcileri ve zengin bir kadroya sahip değerli basın mensuplarımızın haklarını düzenleyen yasanın yürürlüğe girişinin yıl dönümünde 'Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, bütün basın çalışanlarımıza başarılar diliyorum.

Akın’ın Mesajı

" Basın, ülkemizde ve dünyada demokrasinin temel ve vazgeçilmez unsurları arasında yer almaktadır." diyen Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Cemal Akın yayınladığı mesajda, “Kurumlarla bireyler arasında da bilgi akışını sağlayan bir köprü görevini üstlenmektedir. Çok zor şartlar altında mesai mefhumu gözetmeksizin, her türlü güçlüğe göğüs gererek çalışan değerli basın mensuplarımızın, ülkemizin demokratik gelişimine ve güçlenen değerlerine katkısı büyüktür. Bu düşüncelerle, basın mensuplarımızın doğru, tarafsız, ilkeli, özel hayata saygılı ve bilinçli bir gazetecilik anlayışıyla 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım” dedi.

Ağbaba’nın Mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi  Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’da  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“10 Ocak 1961’de  212 sayılı yasa yürürlüğe girmiş,  52 yıldır her 10 Ocak günü çalışan gazeteciler günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ancak AKP İktidarı döneminde 10 Ocak  Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak , gazetecilere yapılan en büyük haksızlık olacaktır. Basın ve ifade özgürlüğü konusunda Türk Ceza Kanununda yer alan kısıtlayıcı hükümler nedeniyle cezaevleri gazetecilerle doldurulmuştur. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun saptamasına göre 31 Aralık  2012 tarihi itibariyle Türkiye  cezaevlerinde 10’u imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü toplam 73 gazeteci tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

 2012 Aralık ayında tüm dünyada 232 gazetecinin tutuklu olduğundan hareketle, cezaevlerinde 73 gazetecisi bulunan Türkiye için bundan daha ağır bir utanç tablosu olamaz. Eğitimde, sağlıkta, ekonomide dünya lideri olamayan Türkiye’nin tutuklu gazeteci  sayısında 1. olması ülkede yaşayan herkes için  çözülmesi gereken en önemli sorunlardan biridir. Cezaevlerindeki gazeteci sorununun çözümü için ,en kısa sürede Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele kanununda yer alan ve basın hürriyetinin önünde bir kalkan oluşturan maddeler kaldırılmalıdır. Türkiye’nin basın konusunda yaşadığı bir diğer sorun da ekonomik yetersizliklerdir. Anadolu’da bir yerel gazetenin hayatını sürdürebilmesi büyük bir meziyettir. Malatya’da çok sayıda gazetenin ekonomik krizle karşı karşıya kaldığı, personel maaşlarını vermekte bile zorlandıkları  ifade edilmektedir. Yerel gazeteler , halkın haber almasında, kamuoyunun aydınlatılmasında, hızlı ve güvenilir bilgiye ulaşılmasında çok büyük rol üstlenmektedir.Bu nedenle sorunlarıyla baş başa bırakılan yerel basın yayın kuruluşları sadece kamu ilanlarını yayınlatılarak değil, farklı alanlarda da desteklenmelidir.Unutulmamalıdır ki bir ülkede basının sesi ne kadar çok çıkarsa o ülkede daha çok demokrasiden ve özgürlüklerden söz edilebilir. Daha 2 gün önce görevlerini yaptıkları için 2 basın mensubunun saldırıya uğramasını kınıyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün gazeteci sorunlarının çözümü için gerekli adımların atılacağı gün olmasını diliyorum.”

Tüfenkci'nin Mesajı

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkci yayınladığı mesajda şunları söyledi; 

" Özgür ve bağımsız gazetecilik anlayışı ileri demokrasinin en önemli unsurlarındandır. Basının özgür olmadığı ülkelerde demokrasiden ve insan haklarından bahsetmek mümkün değildir. Ülkemizde çağdaş anlamda demokrasinin ve ifade özgürlüğünün teminatı olan medyaya gereken önemin ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. İletişimin gücü ve etkisinin arttığı günümüz dünyasında medya dördüncü kuvvet olarak nitelendirilmektedir. Bütün gazeteciler ve basın mensupları da ellerinde bulundurdukları bu gücü gazeteciliğin etik  kurallarını göz ününde bulundurarak, kamunun doğru ve tarafsız haber alma hakkına özen gösterip  kişi özel yaşamına müdahale etmeden, ahlak kuralları çerçevesinde görevini ifa etme yükümlüğündedir.   Son günlerde ilimizde basın mensuplarına yönelik çirkin saldırıyı kınıyorum. Basının daha özgür ve sağlıklı çalışması için biz Ak Parti il teşkilatı olarak her türlü desteği sağlayacağımızı belirtmek isterim. Ben bu anlamlı günde kişi hak ve özgürlüklerinin korunması noktasında çok önemli görev üstlenen  gazetecilerin bayramını kutluyor, yerelde ve ulusalda çalışan bütün gazetecilere başarılar diliyorum.’

Kiraz'ın Ziyareti

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, merkez ilçe başkanı Abdulvahap Ayzabar, kadın kolu başkanı Güllü Tuncer’le birlikte 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

Ziyarette konuşan Enver Kiraz, Malatya’da Basın İlan Kurumu (BİK) açılmasından sonra yerel gazetelere baskı yapılıp kontrol altında tutulmak istendiğini ileri sürdü. Yerel gazetelerin birleşmesi için BİK tarafından baskı yapıldığını söyleyen Kiraz, “Demokrasilerde çok seslilik önemlidir. Malatya’da basının sesi kısılıp, neden çok seslilik önlenmek isteniyor? Ayrıca, gazeteler birleşirse, sigortalı çalışan gazeteciler dışarı atılacaktır. BİK, ilan dışında yerel gazetelerin her şeyine müdahale ediyor. BİK’in ilan dışındaki başka şeylere müdahale etme hakkı yoktur” dedi.

Doğan'ın Mesajı

İşçi Partisi Malatya İl Başkanı Arif Doğan ise mesajında şunları belirtti; 

"Gazetecilere önemli haklar sağlayan 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961 günü kabul edilmesi nedeniyle 10 Ocak her yıl Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılır. AKP iktidarının 10 yıllık dönemi gazeteciler, yazarlar, aydınlar için baskıcı, sansürlü bir dönemin adıdır. Bu dönemde Türkiye ne yazık ki tutuklu gazeteci sayısında dünya birincisi olmuştur. Türkiye'de ne yazık ki, Başbakan gazetecileri bir savcı gibi açıktan suçlamakta, işten atılmaları için talimatlar verebilmektedir. Ülkemizde medya kurumlarının ezici çoğunluğu artık iktidarın denetimine sokulmuştur. Ülkemizde hala kitaplar ve gazetelerin dergilerin yayını yasaklanmaktadır. Basınımızın özgür ve cesaretle kalemine sahip çıkacağı yıl olması dileğimizle tüm çalışan gazetecilerimizin gününü kutluyorum."

Erkoç’un Mesajı

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç yayınladığı mesajda “Gecesini gündüzüne katan  kar, çamur sıcak, soğuk demeden;kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına büyük özverilerle mesleğini sürdüren Gazetecilerimizin Günü'nü kutluyoruz. Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasından bugüne kadar onurlu duruşu ve yapıcı yaklaşımı ile her zaman örnek gösterilen Anadolu Basınımızın zor şartlar altında ve büyük özveri ile "Haberi kutsal bilip" kamuoyunu bilgilendirdiği gerçeği gözlerden kaçmamalıdır. Kentimizin sağlıklı gelişmesi için yönetim organlarının vatandaşa hizmet sunumunu yine vatandaş adına takip ederek zaman zaman sıkıntıları, zaman zaman çalışmaların olumlu yönlerini dile getiren değerli basın çalışanlarının bu özel gününü bir kez daha kutlar, kalemlerinin her zaman bağımsız ve tarafsız  olmasını diler, saygılar sunarım.” ifadelerini kullandı. 

İhsan Akın’ın Mesajı

Malatya Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı İhsan Akın’da yayınladığı mesajda şunları belirtti: “Aslında bir günle,  çalışan gazeteciler ve emekçileri hatırlamak ya da günlerini kutlamak anlamında değil her zaman ve her zeminde zor şartlarda kış yaz demeden yağmur çamur demeden kutsal görev yapan gazetecilerimizin en kötü günlerinin böyle olması temennisi ile günlerini tebrik eder hayırlı çalışmalar dileriz.”

Yıldırım’ın Mesajı

Cumhuriyet Kadınları Derneği Malatya Şube Başkanı Nesrin Yıldırım’da  mesajında şunları ifade etti: “AKP iktidarının 10 yıllık dönemi gazeteciler, yazarlar, aydınlar için baskıcı, sansürlü bir dönemin adıdır. Bu dönemde Türkiye ne yazık ki tutuklu gazeteci sayısında dünya birincisi olmuştur. TGS sendikası aynen böyle diyor doğrudur.Çünkü gazeteciler herkesin duyacak şekilde görürler duyarlar yazarlar ama bugün Silivri zindanları gazeteci dolu . AKP diyor ki görmeyeceksiniz duymayacaksınız yazmayacaksınız. Böyle basın özgürlüğü olur mu? Başta  tutuklu gazetecilerimiz olmak üzere basınımızın özgür ve cesaretle kalemine sahip çıkacağı yıl olması dileğimizle tüm çalışan gazetecilerimizin gününü kutluyorum”

Baytemur'un Mesajı 

Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Baytemur ise gazeteciler günü dolayısı ile yayınladığı mesajda; "Her türlü ekonomik ve sosyal zorluk ve sorunlarla, sendikasız ve iş güvencesiz çalışan, kamu adına her türlü sıkıntılara rağmen öz veriyle görev yapan çalışan gazeteci ve basın emekçilerinin bu gününü kutlarız. " dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız