SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Gazeteciler İçin Zor Dönem.."

A- A+ PAYLAŞ
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Bizde görevimizi yapınca birbirinden güzel günler gelecektir. Yerel basının daha iyi şartlarda çalıştığı ve basıldığı dönemleri hep birlikte yaşayacağız" dedi. 
 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Konrad Adenauer Stiftung'la ortaklaşa düzenlediği 60. Yerel Medya Semineri, Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nin ev sahipliğinde Malatya Ramada Otel'de başladı. Seminerin açılışına Malatya Vali Yardımcısı Abit Öztoprak, Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Vahap Munyar, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ile Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Kahramanmaraş, Muş, Tunceli ve ilçelerinden çok sayıda gazeteci katıldı. 
 
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, son dönemdeki terör saldırısı sonucu şehit olan askerler ile Van'daki depremde hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmasında, "Her meslekte olduğu gibi gazetecilikte de, habercilikte de ideali yakalamak optimum noktaya ulaşmak oldukça güç. Bu güç noktaya ulaşmakta, bu zor noktaya ulaşmakta eğitim seminerlerinin rolü önemlidir, büyüktür" dedi. 
 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto ise, Türkiye'nin hem terör saldırıları ve hem de deprem nedeniyle güç günler geçirdiğini vurgulayarak, gazetecilerin de zor bir dönem geçirdiğini ve halen cezaevlerinde 60'ı aşkın gazetecinin bulunduğunu belirtti. Cezaevindeki gazeteciler için bir platform kurulduğunu ve basın sektöründe şimdiye kadar bir araya gelmeyen kurumların artık bir araya geldiğini ifade eden Olcayto, şunları söyledi:
 
"Gazetecilere Özgürlük Platformu diye bir platform kurduk. Bu yan yana gelmeyen pek çok kuruluş için örnek olmalı. 94 örgüt bu platform içinde bir hukuk raporu hazırladık. Bu raporu yarın TBMM'de grubu bulunan bütün partilerin başkanvekillerine ileteceğiz. TBMM Başkanımıza da ileteceğiz. Randevu alabilirsek Başbakan'a da ileteceğiz. Umuyoruz ki kısa sürede hem iktidarın hem muhalefetin bir demokrasi ayıbı olarak gördüğü cezaevinde gazetecilik olayı sona ermiş olsun. Ülkenin kenetlendiği bir ortamda barış içinde yaşamak bize nasip olsun." 
 
Kurumunun çok sayıdaki yöneticisi ile birlikte seminere katılan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da, deprem sonrası bölgedeki gazetelerin sıkıntıları ve çalışmalarına dikkat çekerek, Van ilinde günlük 11 gazeteden sadece birinin deprem sonrasında yayın yapabildiğini, diğerlerinin ise ya bürosunun ya da baskı tesislerinin zarar gördüğünü kaydetti. Van'daki gazetelerin yayın hayatlarını devam ettirmesi için çalışma yaptıklarını ve deprem sonrasında kalabalık bir heyetle Van'a gittiklerini anlatan Atalay, "'Gazeteciler herkesin karamsar olduğu, morallerin bozuk olduğu, insanların çadır için, yemek için hakikaten sıkıntılar yaşadığı bir dönemde devletin ve halkın buluşmasını sağlayacak. Onlar arasında köprü olacak, sıkıntıların giderilmesine katkı sağlayacak. Yapılanları da halka duyuracak. Bu noktada güçlü bir basının önemini anladık. Van'da Van Postası diye bir gazete var. O gazete depreme rağmen çıktı. Sahibini de tebrik ettim. Van'da bir medya merkezi kurduk. Hem yerel gazetelerin ve hem de ulusal gazete temsilcilerinin rahat çalışması için çadırda bilgisayarlar var. Gazeteciler gelip soluklanabilecek, haberlerini geçebilecek'' dedi. 
 
Türkiye genelinde tüm illerde Basın İlan Kurumu temsilciliklerinin açılması gerektiğini söyleyen Atalay, "'Yük olmak için değil, yük almak için bunları yapıyoruz. Herhangi bir sorun varsa onları düzeltmeye çalışıyoruz. Amacımız ne kadar kurum ve kuruluş varsa el ele, kol kola çalışarak sorunları çözmeye çalışıyoruz. Başımızda da basından sorumlu Bakanımız Sayın Bülent Arınç var. Bülent Arınç hükümetin en etkin bakanlarından biri. Ağabey pozisyonunda bir insan. Onun döneminde pek çok sorunun
çözülebileceğine inanıyorum. Bülent Arınç'ın bir sözü var; 'Teröristlerin işine yaramayacak ama basının, tutuklu gazetecilerin sorunlarını çözecek bir metni hazırlayın, getirin onu hemen yasalaştıralım' demişti. Sözünün arkasında olacağını biliyorum. Bu konudaki düşüncelerini Sayın Başbakanımız da belirtmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız da yine bu konuda elinden geleni yapacaktır. Desteğini belirtiyor. Bizde görevimizi yapınca birbirinden güzel günler gelecektir. Yerel basının daha iyi şartlarda
çalıştığı ve basıldığı dönemleri hep birlikte yaşayacağız '' şeklinde konuştu. 
 
Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten ise, "Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şehitlerimizi ve Van'daki depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı da rahmetle anıyorum. Yerel medyanın, yazılı ve görsel medyanın temeli olduğunu düşünüyorum. Yerel medyanın kentin doğru yönetilmesini, sorunların kamuoyuna en güzel şekilde yansıtan ve çoğunlukla da itibar gören bir kurum olduğuna inanıyorum" dedi. 
 
Seminerde Milliyet Gazetesi Yazarı Nail Güreli "Yeni Medya Üzerine Düşünceler" konusunda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Vahap Munyar ise "Ekonomi Dünyasındaki Gelişmeler" konusunda konuşarak, katılımcıların sorularını yanıtladılar. Seminer iki gün devam edecek. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız