SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gazetecilik Ciddi Bir İştir

A- A+ PAYLAŞ

Gazetecilik, muhalif bir iştir..

Başta olana, gücü elinde bulundurana şirin gözükmek, onların her yaptığına alkış tutmak değil; güçsüz olanın, ihtiyacı olanın sesini duyurma, eksik ve yanlışları dile, gündeme getirme, bize göre gazetecinin asli işidir.

Malatyahaber.com yayıncıları olarak, bizim meslek anlayışımız budur.

Malatyahaber.com’un 8 yılı geçen yayın yaşamında yansıttığımız, yayıncılar olarak da bizlerin tüm meslek yaşamımız süresince, bulunduğumuz noktadır, muhalif duruş.

Hepimiz, tek işi ve mesleği gazetecilik olan kişileriz, yayıncılar olarak.

Sadece bu platformda değil, görev yaptığımız tüm basın kuruluşlarında duruşumuz bellidir: Doğrunun, haklının, hakkın, Malatya halkının kamusal çıkarlarının yanında olmak, olabilmek.

Dünya görüşü, din, dil, mezhep farkı gözetmeksizin her kesime sadece gazetecilik refleksleri ile yaklaştık.

Gazetecilik bir eylemdir. Yukarıda da vurguladığımız gibi temelde muhalif bir eylemdir.

Gücü, otoriteyi elinde bulunduran merkezlerin karşısında eğilmeden, bükülmeden, cesurca ve değişen dengelere, iktidarlara göre pozisyon belirlemeden gazetecilik yaptık, yapıyoruz, yapacağız.

Yayın hayatına başladığımız ilk günden bugüne Malatyahaber.com’un temel ilkesi gazetecilik meslek ahlakının gerekleri çerçevesinde, kamuoyunun doğru, objektif ve cesurca bilgilendirilmesi yolunda çalışmak, belki daha doğru deyimle mücadele etmek oldu.

Mücadele deyimini özellikle kullanıyoruz.

Çünkü, son yıllarda Türkiye ölçeğinde medyada yaşanan derin yozlaşma, yerel düzeyde de gazeteciliğin kalite çıtasını bir hayli düşürmüş, gazetecilik kisvesi altında, medya araçları ile gerçeklerin yazılması yerine, gerçeklerin gizlenmesi bir geçim kaynağı haline getirilmiştir kimi çevrelerce.

Yerel düzeyde gazetecilik yapan herkesi bu potada değerlendirmiyoruz elbette. Görevini meslek namusu ile yerine getirmeye çalışan, dürüstlüğü ve ahlakı, mesleklerinin çerçeveleyici unsuru olarak gören, kafasını ve kalemini siyasilere ya da başka güç odaklarına kiraya vermeyen meslekdaşlarımızı, medya kuruluşlarını tenzih ediyoruz.

Ama, tenzih ettiğimiz bu nitelikteki meslekdaşlarımız ya da medya kuruluşlarına karşılık, Malatya’da özellikle kişisel birikim, bilgi ve yetenekleri ile değil bireysel ilişkileri sayesinde hasbelkader önemli pozisyonlara gelen ya da gelmek isteyen, kişilik yetmezliği olan siyasiler, bürokratlar ya da iş adamları tarafından kiralanan, kullanılan gazeteci kisveli kişi ve kuruluşların olduğu da maalesef bir gerçektir. Onları, dün İnönü Üniversitesi’nin eski rektörü Fatih Hilmioğlu’nun dizinin dibinde, bugün Hilmioğlu’na yüzde yüz karşı olan cemaat mensuplarının hemen yanıbaşında görebilirsiniz!.. Omurgaları olmayan, yumuşakçalardır bunlar. Her döneme göre, eğilir, bükülür, yamulur, şekil alırlar!

Son yıllarda bu tür sözde gazetecilerin, medya kuruluşlarının hızla çoğalmış olması maalesef bu şehrin bir olgusu olarak karşımızda durmaktadır.

Aslında bu olgu Malatya’da tüm alanlarda kendini hissettirmektedir. Bir alandaki kalitesizlik bir başka alandaki kalitesizlik ile yakından ilişkilidir. Bir alandaki yanlış bir başka alandaki başka bir yanlışı tetiklemekte, birbiri ile sıkı bir bağ halinde etkileşmektedir.

Malatya’nın hemen her alanında yaşanan profil düşüklüğü, medyadaki tüccarlar için ciddi bir geçim kaynağı haline gelmiş, kişisel yetenek ve birikimleri ile asla bir yere gelemeyeceğini bilen niteliksiz siyasi portreler bu tüccarları kullanarak, kiralayarak kendilerini bu halka pazarlama zavallılığına düşmektedir.

Malatyahaber.com.’un cesur, objektif, iktidarlar karşısında eğilmeyen-bükülmeyen gazeteciliği bu ortamda gerçek anlamda bir mücadeledir.

Bu mücadelenin, kendi ipliklerini pazara çıkarmasından korkan ve bu nedenle önünü kesmek isteyen, kişilik yetmezliği içindeki kimi siyasiler ve sözde gazeteciler (!) Malatyahaber.com’un gazeteciliğine çamur sıçratmak gibi acınası bir çabanın içine giriyor zaman zaman.

Malatyahaber.com’da görev yapan yayıncılar gazeteciliklerinin ve meslek ahlaklarının milyonda bir zekatını verse, bu sözde gazeteciler gerçek anlamda birer gazeteci adayı olabilir.

Gazetecilik ahlakından nasiplenmemiş, meslek namusu nedir bilmeyen, kim kendisine daha yağlı bir kemik atarsa onu pazarlayan gazeteci kılıklı şahıslar şunu iyi bilmeli: Malatyahaber.com’un halkın ve bu kentin çıkarlarını önceleyen yayın politikasını hiçbir güç değiştiremez. Hiçbir iktidar, siyasi kişilik ve hiçbir güç odağı olaylara ve insanlara dair gerçekleri yazmaktan, yorumlamaktan bizi alıkoyamaz.

Aynaya bakarak kendi çirkefliklerini dile getiren medya soytarıları ve bu soytarılara finansal kaynaklık eden, ayrıca Malatyahaber.com'un gündemi belirleme gücünden rahatsız olan kimi siyasiler, daha doğrusu siyasilerin zübük olanları bunu iyi bilsin…

Ayrıca, bazılarının profesyonel geçim kaynağı haline getirdikleri organizasyonlarla; bedeli eğer bugüne kadar tahsil edilmemişse, mutlaka tahsil edilecek olan, “düzmece- çıkar sağlamaca” yüceltmelere, ödüllendirmelere yeni dönem aktörleri yapılan bürokratlar, siyasiler de bilsinler ki; maalesef basın mesleğine sürtülmüş olanların yaptığı bu seçimlerde “en iyiler” değil, “olandan bitenden bihaber“, “yetersizler” ve “en son yolunacaklar” listesi ilan edilmektedir!.. İçinde bulunduğumuz dönemler, böylesine organizasyonların tam da mevsimidir. Bunu da ayrıca kaydetmek istedik..

İsmet YALVAÇ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız