SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gazetecilik Yapın' Diyene Bak!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:03:35
'Gazetecilik Yapın' Diyene Bak!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da yayın yapan Görüş Gazetesi'nin 25 Aralık 2013 tarihli nüshasında, gazetecilere 'gazetecilik dersi!' vermeye kalkan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın gazetecilik anlayışı ile ilgili eleştirel bir yazı yayınlandı. Yerel gazetelere yaptığı, kanuna aykırı baskılar ile artık 'Baskı ve İtaat Kurumu' olarak anılan  kurumun başındaki Mehmet Atalay'ın, 'Adam gibi gazetecilik yapın' gibi kabul edilemez ağır sözlerinin hatırlatıldığı yazıda; adeta ders niteliğinde örnekler verildi. 

Görüş Gazetesi'nde yayınlanan yazı şöyle: 

"BU MU 'ADAM GİBİ GAZETECİLİK' ?!

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Sayın Mehmet Atalay her fırsatta, kendisinin gazetecilik müktesebatına bakmadan, gazetecilere 'gazetecilik dersi!' vermeye kalkışarak “Adam gibi gazetecilik yapın!" gibi sözlerle nutuklar atıyor. 

Haber Niye Kaldırıldı? 

BİK'in resmi kurumların kullanımına sunulan "gov.tr" uzantılı bir internet sitesi var. Kamu tüzel kişiliğini haiz resmi bir kurumun kurumsal sitesi olmasına karşın Sayın Atalay'ın BİK Genel Müdürlüğü görevine atanmasından kısa bir süre sonra bu site adeta siyasi bir gazetenin internet sitesine dönüştürüldü. Bu sitede her türlü siyasi habere yer veriliyor. Hatta BİK sitesinde, iktidar yetkililerinin ‘Hükümete darbe girişimi’ diye nitelendirdikleri Gezi Olayları’na bile günlerce yer verildi.

Ancak 17 Aralık’ta İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla başlatılan, Türkiye’yi sarsan ve iktidara yakın gazetelerde bile bir şekilde yer alan ‘Yolsuzluk ve rüşvet’ iddialı operasyona ve soruşturmaya dair YORUMSUZ da olsa olan biteni anlatan tek bir haber yer almadı bu sitede. 

Daha doğrusu soruşturmanın kamuoyuna yansıdığı ilk gün öğleden önce www.bik.gov.tr'deki manşet haberleri arasında “İstanbul'daki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda aralarında ünlü işadamlarının da bulunduğu 22 kişinin gözaltına alındı.” spotlu bir habere yer verildi. Fakat kısa bir süre manşette kalan bu haber ne olduysa bir anda siteden çıkarıldı. Çıkarılan haberin yerine, sitenin alt bölümünde yer alan eski bir haber manşete taşındı. 

Bu düzenleme sonrasında ise, sitede soruşturmalar ile ilgili olarak tek satır habere yer verilmedi. Hâlbuki söz konusu soruşturmalar, Türkiye gündemine bomba gibi düşmüş, siyaset ve toplumsal kesimleri sarsmış ve bu etkisi ile doğru orantılı olarak da ulusal ve yerel basında farklı görüşleri savunan sayısız haber ve köşe yazıları yayınlanmıştı.

"Empire State 'Noel'e hazır" mış!..

Başta Sayın Atalay olmak üzere yerel gazetelerin 'gazeteciliğini' beğenmeyen Basın İlan Kurumu personeli, resmi ilan yayınlayan gazetelerde yaptıkları kontroller sırasında bazı zamanlar hakarete varan üsluplarla , ‘Bu haberi niye sayfanın aşağısından verdiniz?’,  ‘Bu fotoğrafa niye daha büyük yer vermediniz?’, ‘İlinizi ilgilendiren bu denli önemli bir haberi niçin manşetten vermediniz?’ gibi üzerlerine vazife olmayan konulara giriyorlar. Üstelik temel gazetecilik ilkelerine aykırı olacak şeklide yönlendirmelerle…  

Ancak 'gazetecilik dersi!' veren Basın İlan Kurumu’nun internet sitesinde, soruşturma ile ilgili tek bir haber bile yer almazken; ABD'de, Noel adı altındaki hazırlıklar kapsamında Empire State gökdelenin ışıklandırıldığına dair haber daha önemli bulunmuş ki; "Empire State Noel'e Hazır" başlığı ile verildi.  

Basın İlan Kurumu’nun sitesinde 17 Aralık günü ve sonrasında yer alan bazı haberlerin başlıklarına şöyle bir göz atalım: "Benzin ve motorin tüketimi arttı", "Bangladeş'teki eylemler ikinci gününde", "Öyle Sevdim ki Seni' filmine iki ayrı ödül", "Erciyes'te kayak keyfi", "Yılbaşı sofralarının baş tacı,’incir’, "Brezilya'da sel ve toprak kaymaları", "Kanada'da fırtına hayatı felç etti", "Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Buzdan Heykeller Festivali ziyaretçilerden büyük ilgi gördü" 

Bu mudur ‘Adam Gibi Gazetecilik' ?!

Türkiye'de bu kadar konuşulan ve üzerinde çokça haberler yapılan soruşturmalar ile ilgili, BİK'in internet sitesine konulan haberin çıkarılması ve sonrasında yorumsuz dahi olsa tek bir satır yer almaması, 'Adam gibi gazetecilik!' örneği midir? 17 Aralık'ta kamuoyuna yansıyan ve o andan itibaren de günlerce Türkiye’nin 1. gündem maddesi olan soruşturma haberleri yukarıda saydığımız haberlerden daha mı önemsizdir? Bu mudur 'Adam gibi gazetecilik!’? Sizler mi bu kafayla yerel gazetelerde gecesini gündüzüne katarak, bin bir emekle çalışan gazetecilere 'gazetecilik dersi!' vereceksiniz? Bu gazetecilik ayıbınızla mı yerel gazeteleri denetlerken, onlara akıl vermeye devam edeceksiniz? 

Atalay’dan ‘Görmezden Gel’ dersi!..

Bizce, BİK'in bir siyasi haber sitesi niteliğindeki internet sitesine hakim olan bu yayın politikası, 'Adam gibi gazetecilik yapın' gibi büyük bir lafı, sözlerin sahibi olan Sayın Mehmet Atalay'ın başına adeta yıkmıştır. Bu yayın politikası niçin tercih edilmiştir? 

Bu sorunun cevabı büyük ihtimalle Sayın Mehmet Atalay'ın, kişisel menfaatlerini koruma ve makamını elinde tutma çabasıdır. 

Öyle ise, BİK Genel Müdürü Sayın Mehmet Atalay’a, kalıplaşmış sözlerine bir yenisini daha ilave etmesini önerelim: “Bir haberi yayınlamak menfaatinize dokunacaksa, bu haber Türkiye’yi sarsacak bir haber dahi olsa, görmezlikten ve duymazlıktan gelmelisiniz…”

Sayın Mehmet Atalay'ın, süslü ve büyük sözler yerine bu 'gazetecilik ayıbına' açıklık getirmesi boynunun borcu olmuştur. 

GÖRÜŞ"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız