SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gazeteciye Ceza!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Yenigün Gazetesi’nin Sahibi ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Malatya Şube Başkanı Bülent Kutlutürk ile aynı gazetenin Yazıişleri Müdürü ve ÇGD yöneticisi olan Fadime Akıncı’ya bir haberde “soruşturmanın gizliliğini” ihlal gerekçesiyle açılan davada 1’er yıl 3’er ay hapis cezası verildi. Ceza, 5 yıl süreyle denetime tabi tutularak ertelendi.

Beydağı Devlet Hastanesi’ndeki “hurda yolsuzluğu” olayında, bir tanığın Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadeyi 28 Eylül 2007 tarihli sayısında yayınlayan Malatya Yenigün Gazetesi’nin sahibi ve yazıişleri müdürü hakkında Malatya 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava sonuçlandı.

HAPİS CEZASI ERTELENDİ

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Bülent Kutlutürk ve Fadime Akıncı’nın 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 285/1-3 ve 53. maddeleri uyarınca cezalandırılması talebiyle hazırladığı iddianamenin ardından açılan davanın kararında, 1’er yıl hapis cezası verildi. Ancak, “suç”un basın yoluyla işlenmiş olması nedeniyle ceza yarı oranında artırılarak, 1 yıl 6 aya çıkarıldı. 5237 Sayılı TCK’nın 62. maddesi gereğince 6’da 1 oranında indirime giden mahkeme, Kutlutürk ve Akıncı’ya 1’er yıl 3’er ay hapis cezası verilmesini kararlaştırdı ve cezayı 5 yıl süreyle denetime tabi tutarak erteledi.

İTİRAZ REDDEDİLDİ

Karara itiraz eden Kutlutürk ve Akıncı, üst mahkeme olan Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, “kararın cezaların şahsiliği ilkesine aykırı” olduğunu belirttiler. Basın Kanunu’nun 11. maddesine göre gazete sahibi hakkında hapis cezası verilemeyeceği vurgulandı. Ancak üst mahkeme itirazı reddetti ve kararı onaylayarak kesinleştirdi.

KUTLUTÜRK: AİHM’YE BAŞVURACAĞIZ

İç hukuk yolları tükenen kararla ilgili konuşan Malatya Yenigün Gazetesi Sahibi Bülent Kutlutürk, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne başvuracaklarını söyledi. Kutlutürk, kararı eleştirerek, “Bu karar Basın Kanunu’nun 11. maddesine aykırıdır. Bu maddeye göre, bir gazetede yayınlanan yazıdan gazetenin sahibi sorumlu tutulamaz. Ancak buna rağmen hem yazıişleri müdürümüze hem de bana hapis cezası verilmiştir” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız