SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gazilerden Kıbrıs Töreni..

A- A+ PAYLAŞ

Kıbrıs Barış harekatı’nın 33.Yıldönümü ile Muharip Gaziler Günü dolayısıyla bir kutlama töreni düzenlendi.

ANIT ÖNÜNDE TÖREN..
Kutlama töreni Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi ve Muharip Gaziler Derneği yönetici ve üyeleri katıldı, Malatya Muharip Gaziler Derneği başkanı Bayram Akdemir tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı söylendi.

Kutlama töreninde daha sonra Dernek başkanı Akdemir bir konuşma yaptı. Akdemir, “Kıbrıs'ın tarihsel süreci, 21 Aralık 1963 gecesi Lefkoşa'nın Tahtakale ve Asbava bölgesinde başlayan Türklerin kurşuna dizilmesi kanlı günlerin başlangıcı olmuştur. Türk halkı bu yıllarda Rum baskılarıyla karşılaşırken, Rum çeteleri ellerine geçirdikleri Türklere işkence yapmış, Bu işkencelerden sağ kurtulanlar kendilerini şanslı saymışlardır.” dedi.

Akdemir basın açıklamasında daha sonra şunları belirtti:
“15 Temmuz 1974 günü sabah erken saatlerinde Yunan cuntasının emriyle harekete geçen Rum Milli Muhafız ordusu 10 saat içinde yönetime el koyarak Makarios'a bağlı güçleri kıyımdan geçirerek mezarlıkları yalnız ölülerle değil yaralıları gömüyorlardı. Makarios önce Baf kasabasına kaçmış daha sonra İngiliz İstihbaratının yardımıyla İngiltere'ye kaçmıştır.

15 Temmuz 1974 sabahı T.C Lefkoşa Büyükelçisi Ankara'ya acil mesaj göndererek darbenin tüm Ada'ya yayıldığını bildirince, Afyon'da bulunan Başbakan Bülent Ecevit programını iptal ederek, Kıbrıs Türk'ünün güvenliğini ve bağımsızlığını savunmak amacıyla Garantör Devlet olarak 120 saatlik diplomasi atağında Kıbrıs'taki gelişmelerden Yunanistan'ın sorumlu olduğunu derhal;
- Yunanlı darbeci subayların Kıbrıs'tan çekilmelerini,
- EOKA lideri Sampson'un Cumhurbaşkanlığından alınmasını,
- Askeri dengenin sağlanması için Türk Askerinin adaya çıkmasını önerirken, Yunanistan Türkiye'nin Kıbrıs'a
çıkamayacağını, Türkiye'nin blöf yaptığını söylüyordu. O tarihte ABD özel temsilci Sisko 'yu göndererek Başbakan Bülent Ecevit'ten 48 saat zaman istemiş, Başbakan 'değil 48 saat sana 480 saat zaman vereceğim' önce Kıbrıs'a çıkalım da diyerek kararlılığını göstermiştir.

Kıbrıs Barış Harekatı 20 Temmuz 1974 tarihinde, Türk Hava Kuvvetlerimize ait jetlerimizin birliklerinden 04.50' de havalanmasıyla, 06.30'da Rum mevzilerini bombalamaya başlamış, saat 07.00'de Hava İndirme Tugayı'na bağlı Paraşütçüler, Helikopterlerle, Bolu Komando Tugayı’na bağlı birlikler ve Girne açıklarında daracık plajlarda karaya adım atmışlardır.

Rumlarla Yunanlıların yıllarca adaya yığdıkları silah ve cephane yığmağı, o gün Türk Askerine ölüm yağdırırken ada çapında Türk köylerine karşı savaş da başlatılmıştı.

- Bu gün 33 yıl evvel Kıbrıs'a barış için giden gazilerimiz, artık Coğrafya ve Tarihte ikiye ayrılmış ada da huzur içinde yaşayan bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır.

Kıbrıs'ta Türk Ordusunun Barış ve İnsanlık adına omuzladığı bu tarihi göreve, bu zafere katılan Malatya Muharip Gazileri olarak Barış Harekatının 33 yılını kutlar, Şehit arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, Gazilerimize sağlıklı günler diler, saygılarımı sunarım."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız