SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gazze'de Can Pazarı

A- A+ PAYLAŞ

300 Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail’in füze yağmuru sürüyor. Sınıra asker yığan İsrail, yedek askerleri de seferber etti. Filistin lideri Abbas, 3. İntifada çağrısında bulunan Hamas’ı operasyonu tetiklemekle suçladı

İsrail Hava Kuvvetleri’nin önceki gün Gazze Şeridi’nde başlattığı operasyon dün de devam ederken ölü sayısı 300’e, yaralı sayısı 900’e ulaştı. İsrail, “Dökme Kurşun” adı verilen operasyonun uzun sürebileceğini ve Gazze Şeridi’ne kara operasyonu düzenlenebileceğini açıkladı. İsrail ordusu, yedek askerleri göreve çağırdı.
Radikal İslamcı Hamas’ın yönetimindeki Gazze’ye önceki sabahtan itibaren füze yağdıran İsrail, 24 saatte bölgeye 250 hava saldırısı düzenlendi. En az 3 füzenin isabet ettiği Hamas’ın “Saraya” adlı ana güvenlik karargâhı yerle bir oldu. Cezaevi bölümündeki tutuklular binanın yıkılmasıyla, enkaz altında kaldı, hayatta kalanlar şok içinde yıkıntıdan ayrıldı. İsrail uçakları bir de camiyi vurdu; İsrail ordusu caminin terör için üs olarak kullanıldığını öne sürdü.

Dr. Maiye Hasaneyn, İsrail’in saldırılarında cumartesi sabahından dün öğlen saatlerine kadar 300 kişinin öldüğünü, bunların 183’ünün Hamas’a bağlı üniformalı güvenlik görevlisi olduğunu açıkladı.

Tüneller bombalandı

İsrail ordusu, dün de Gazze Şeridi ile Mısır’ın Sina Çölü’nü bağlayan 40’tan fazla tüneli bombaladığını açıkladı. Tünellerin bombalanması sırasında 2 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı bildirildi.

Roket saldırıları sürüyor

İsrail’in, Gazze’den topraklarına roket saldırısı düzenlenmesini önleme gerekçesiyle başlattığı operasyon sürerken, Filistinli militanlar dün de İsrail’e onlarca roket fırlattı. İki roket, ilk kez Gazze’ye 38 km mesafedeki Aşdod kentine kadar ulaştı. Bugüne kadar Gazze’den atılan roketler en fazla 20 km mesafe kat edebilmişti. Roketler yaralanmalara yol açmadı. Yahudi yerleşimi Gan Yavne’ye düzenlenen roket saldırısında ise bir İsrailli kadın yaralandı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, operasyonun ne kadar süreceğinin belli olmadığını söyledi. Savunma Bakanı Ehud Barak da Gazze Şeridi’ne karadan girme ihtimallerinin bulunduğunu bildirdi. İsrail TV’leri, ordunun Gazze sınırına asker yığmaya başladığına dair haberler verdi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Hamas’ı, İsrail operasyonunu tetiklemekle suçladı. Mısır’da bulunan Abbas, “Onlarla (Hamas) konuştuk ve ateşkesi sona erdirmemelerini söyledik. Böylece saldırılardan kaçınabilirdik” diye konuştu. Hamas’ın Suriye’de sürgünde yaşayan siyasi lideri Halid Meşal ise önceki gün Filistinlileri İsrail’e karşı “Üçüncü İntifada”ya çağırmış, ihtihar saldırıları düzenlenmesini istemişti.

Savaş günlüğü

-Gazze’de halk dün evlerine kapandı. Sokaklarda yalnızca yaralıları hastaneye taşıyanların, cenazelerini gömmek için dışarı çıkanların ve fırınların önünde ekmek kuyruğuna girenlerin görüldüğü belirtildi. Bölgede ilan edilen 3 günlük yas süresi boyunca okullar da kapatıldı.
- İsrail’den önceki gece geç saatlerde Gazzelilere telefonlarla yapılan uyarılarla, evlerinde silah ve cephane bulunuyorsa evlerini terk etmeleri istendi ve “Silah varsa evlerinizi boşaltın, çünkü vurulacak” denildi. Gazzelileri panikleten telefon uyarılarının Arapça yapıldığı ve önceden kaydedilmiş olduğu öğrenildi.
-Türk Kızılayı, Gazze’ye 10 TIR’lık bir konvoyla 11 bin gıda kolisi gönderdi.
-Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebulgeyt, Hamas’ın, Gazze’deki saldırılarda yaralananların tedavi için Mısır’a geçmelerine izin vermediğini söyledi.
- İsrail saldırılarının sürmesi üzerine, Suriye hükümeti, Türkiye’nin arabuluculuğunda yapılan dolaylı barış görüşme-lerini askıya aldığını duyurdu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız