SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Geç Kalınmış Bir Teşvik Ama.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:25:13
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Aktif İş Adamları Derneği (MAKİAD) Başkanı Suat Sarın yeni teşvik kanunu hakkında değerlendirme yaptı. 

Sarın “Teşvikler bir bölgenin kalkınması için ciddi desteklerdir. Geçmişte bu teşvikleri art niyetli olarak kullananlar olmuştur ama günümüzde artık her şey denetim altında. Devletimizin yeni çıkarmış olduğu 6486 sayılı teşvik kanunu da bu destekleyici teşviklerden bir tanesidir. En son meclisten geçen torba kanun ile ilimizin de aralarında bulunduğu 51 İl teşvik ile desteklenme kararı çıkmıştır. Bu karar eski 5084 olarak bilinen teşvik kanunun yerine geçerli olacaktır. 5084 kadar kapsamlı olmaz ama biz İşadamlarını yakından ilgilendiren bir karar olmuştur. Yeni teşvik kanunu ile 10 ve üzeri sigortalı işçi çalıştıran özel sektör kuruluşları yararlanacaktır. Bu kanun 01.01.2013 tarihinden itibaren geçen süreyi de kapsamaktır. Geriye dönük yararlanmak isteyen meslektaşlarımızın her bir ay için ayrı ayrı olmak üzere geriye dönük bildirgeler ile bu haktan yararlanabileceklerdir. Tabiki geçmiş ait yararlanmak isteyenlerin geçmiş ait prim ve idari para cezası borcunun bulunmaması gerekmektedir. Teşvik paketinin meclisten geçmesi süreci içersinde Malatya’dan birçok firma komşu illere gitmişlerdir. Adıyaman, Urfa gibi… Bu da Malatya açısından ciddi manada kan kayıbı olmuştur. Belki bu kanun biraz daha erken çıkmış olsaydı bu gün Malatya da komşu iller gibi 2013 yılının ilk yarım diliminde vergi rekortmenleri listesinde de Malatyalı bir firmayı görebilirdik. Gaziantep’ den 21 firma, Elazığ’dan 1 firma listeye girmiştir ama Malatya’dan hiçbir firma listeye girememiştir. Yani geç kalınmış bir teşvik ama yinede bölgemizde iş verinin yükünü hafifletecek bir teşvik. Umuyoruz ki bu teşvik paketi firmalarının merkezini veya tamamını Malatya’dan taşıyan firmaları tekrar geri getirmek için cazip olur ve Malatya’mızda olup merkezi İstanbul gibi büyük şehirlerde olan büyük firmalarında dikkatini’ de Malatya çekebilir.

Bugün iki büyük organize sanayi bölgesine sahip olan ve doğuda en fazla gelişme ve büyüme gösteren bir il için 400 milyon dolar ihracat rakamı çok küçük bir rakamdır. Bu büyümede genel merkezi büyükşehirler de olan Malatyalı büyük firmaların merkezini Malatya’ya taşıması ile olacaktır. Şuan Malatya’mıza alsalar bu firmalar merkezlerini ihracat rakamları anında 2 milyar dolar oluyor. Her şey yine teşviklere dayanıyor. Devletimizin bu son teşvik ile Malatya’ yı cazibe merkezi haline getirdiğine inanıyorum ve biz MAKİAD olarak 2023 hedefimiz Malatya’daki ihracat rakamı olarak 5 milyar dolar belirledik ve bunu yapmak için elimizden gelen girişimleri yapacağız. ” dedi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız