SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Geçen Ay da Biber!

A- A+ PAYLAŞ

Aralık ayında Malatya bölgesinde en fazla fiyat artışının yüzde 65.44 ile dolmalık biberde yaşandığı, bunu yüzde 50.77 ile salatalık, yüzde 34.07 ile de patlıca takip etti. Bölgede en fazla fiyat düşüşü ise yüzde eksi 10.95 ile kömür, yüzde eksi 8.97 ile de LPG ve yüzde eksi 8.94 ile de Mazotta yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, Aralık ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi ile Üretici Fiyat Endeksine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özcan yaptığı açıklamada, “ 2008 yılı Aralık ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki aya göre değişim oranı % -0,41 olarak gerçekleşirken, Malatya İstatistikî Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) ise bir önceki aya göre değişim oranı % -0,56 olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

TÜİK Bölge Müdürü Şemsettin Özcan yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“ 2008 yılı Aralık ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 10,06 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 11,60 olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılı Aralık ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 10,44 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 11,21 olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılı Aralık ayında TÜFE' de 26 İstatistiki Bölge içinde en yüksek artış % 0,40 oranı ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan bölgede gerçekleşirken, en yüksek düşüş % -0,87 oranı ile Zonguldak, Karabük ve Bartın illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemiz ise % -0,56 değişim oranı ile 26 İstatistiki Bölge içinde en yüksek düşüş gerçekleşen 11. İstatistiki Bölge olmuştur.”

Özcan, tüketim kalıpları itibariyle de Malatya bölgesinde Aralık ayında bir önceki aya göre seçilmiş ürünler bazında en fazla fiyat artışı ile en fazla fiyat düşüşü yaşanan ürünler ile ilgili olarakta şöyle dedi:

“ TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle 2008 yılı Aralık ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinde en yüksek artış % 2,08 oranı ile Çeşitli Mal ve Hizmetler grubunda; en yüksek düşüş % -3,21 oranı ile Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar grubunda görülmektedir. Malatya İstatistiki Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler: % 65,44 ile Biber Dolmalık, % 50,77 ile Salatalık, % 34,07 ile Patlıcan şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -10,95 ile Kömür, % -8,97 ile LPG, % -8,94 ile Mazot şeklindedir.”

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ
TÜİK Bölge Müdürü Şemsettin Özcan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile ilgili olarakta şunları belirtti:

“ 2008 yılı Aralık ayında Üretici Fiyat Endeksi'nde bir önceki aya göre %-3,54 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,11, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,11 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,72 artış gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, maden kömürü ve linyit (%4,96), iletişim teçhizatı imalatı (%1,90), basın ve yayım (%0,88) alt sektörleridir. Buna karşılık metal cevheri (%-33,83), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (%-22,76), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%-15,96), ana metal sanayi (%-11,31), kimyasal ürünlerin imalatı (%-6,98) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız