SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gecikilen Her Gün İçin Belediyeye Tazminat..

A- A+ PAYLAŞ

Sıtmapınarı ve Kız Meslek Lisesi kavşaklarında, yapımına 25 Ağustos'ta başlanan, 90 günde tamamlanması planlanan 2 alt geçit, planlanan süreyi 2 ay aşılmasına rağmen henüz hizmete girmedi.

25 Kasım'da tamamlanması gereken alt geçitler için, Milli Egemenlik Caddesi'ndeki bazı esnafların İdare Mahkemesi'ne başvurmaları nedeniyle 28 günlük gecikme olduğu, bunun da müteahhide tanınan yasal süreyi 23 Aralık'a uzattığı, bu tarihten itibaren inşaatı bitirmeyen müteahhidin, her gün için tazminat ödeyeceği belirtilmişti. Bu tazminat miktarının günlük 1.425,5 YTL (1 milyar 423 milyon 500 bin TL) olduğu bildirildi.

25 AĞUSTOS'TA BAŞLAMIŞTI..
Malatya Belediyesi, hızla artan araç sayısı, mevcut caddelerin özellikle doğu-batı yönünde artan trafiği kaldırmakta yetersiz kalması, kentin trafik yükünün güney-kuzey yönüne de aktarılması amacıyla, İnönü Caddesi'nin Sıtmapınarı ve Kız Meslek Lisesi kavşaklarına alt geçit yaptırmayı kararlaştırmıştı.

Akyurt İnşaat firmasına, yağmursuyu drenaj sistemi ile birlikte toplam 4 milyon 745 bin YTL (4 trilyon 745 milyar TL)'ye ihale edilen alt geçitlerin inşaatına, 25 Ağustos 2005 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un da katıldığı temel atma töreniyle başlanmıştı.

Belediye yetkilileri, alt geçitlerin 90 günde tamamlanmasının planlandığını, ancak 80 günde bitirilmesine çalışılacağını söylemişler, bu arada Kız Meslek Lisesi kavşağındaki inşaat levhasına, 90 günden geriye doğru işleyen, ancak "bir türlü doğru zamanı göstermeyen" bir de elektronik sayaç konulmuştu.

90 günde tamamlanacağı öngörüsüyle, 25 Kasım'da bitirilmesi gereken alt geçitler, bu tarihte bitirilemediği gibi, Belediye yetkilileri, Kız Meslek kavşağı ile ilgili çevre esnafının İdare Mahkemesi'ne başvurmaları nedeniyle 28 günlük bir gecikme olduğunu, bu sürenin de müteahhit firma lehine ekleneceğini, dolayısıyla işin teslim süresinin 23 Aralık olduğunu ifade etmişlerdi.

Kız Meslek Lisesi kavşağındaki mahkemelik durumun 28 günlük bir gecikme yaratmamasına, çok daha kısa bir süre çalışmaları etkilemesine karşın, bu ek sürede de işler tamamlanamadı.

GÜNDE 1.423,5 YTL TAZMİNAT..
İhale yasası gereği, zamanında işi teslim etmeyen müteahhit firmanın, işin sahibi olan belediyeye, işi teslim etmesi gereken zaman dolduktan sonra, her gün için ihale bedelinin on binde 3 oranında tazminat ödemesi gerekiyor.

Toplam ihale bedeli 4 milyon 750 bin YTL olan projenin müteahhidinin bu nedenle, gecikilen her gün için 1.423,5 YTL tazminat ödeyeceği ve bu miktarın 23 Aralık'tan sonraki her gün için söz konusu olduğu öğrenildi.

"AY SONUNA KADAR TAMAMLANACAK.."
Bu arada, Belediye yetkilileri, Sıtmapınarı'ndaki alt geçit için "prekast duvar" döşeme çalışmalarının tamamlandığını ve Kız Meslek Lisesi kavşağında bu çalışmalara başlandığını, işin muhtemelen bu ay sonuna kadar tamamlanacağını belirttiler.

Yetkililer, alt geçitin asfalt işinin mevsim koşulları nedeniyle bugünlerde yapılamadığını, asfalt yapılabilmesi halinde Sıtmapınarı kavşağının hemen açılabileceğini kaydettiler.

Sıtmapınarı'ndaki alt geçit; İnönü Caddesi'yle güneyden kesişen Zapçıoğlu ile kuzeyden kesişen Terminal Caddeleri, Kız Meslek Lisesi kavşağındaki alt geçit ise; İnönü Caddesi'yle güneyden kesişen Milli Egemenlik (eski Turan Emeksiz) ile kuzeyden kesişen Turgut Temelli Caddeleri arasındaki araç trafiğini rahatlatmak amacıyla projelendirilmişti.

"UMURSAMAZLIK" DEVAM..
Öte yandan, alt geçitlerin yapımı sırasında; gerek alternatif trafik düzenlemeleri, gerekse inşaat alanı çevresindeki yaya ve araç trafiğinin düzene sokulması, gerekse inşaat çalışmaları sırasında "vatandaşla iç içe çalışma" görüntüleri nedeniyle "iş güvenliği" açısından "umursamazlık" görüntüleri yansıtılırken, şimdi de büyük ölçüde tamamlanmış olan 4 tali caddedeki alt geçit giriş- çıkışlarının, "kapalı" olduğuna dair herhangi bir işaret, uyarı levhası konulmaması eleştiriliyor.

Bu konunun hem belediyenin, hem Trafik Şubesi'nin, hem de müteahhidin sorumluluğunda olması gerektiğini belirten bazı vatandaşlar, "Gecenin bir yarısında, buraların henüz kapalı olmadığını bilmeyen bir araç kaza yaparsa sorumlusu kim olacak?" sorusunu yöneltiyorlar.

FOTOĞRAFLAR: Sıtmapınarı ve Kız Meslek Lisesi kavşaklarındaki alt geçitlerle ilgili üstteki fotoğraflar, Yaşar KARAASLAN tarafından 18 Ocak 2006 Çarşamba günü çekildi.

EN ÜSTTEKİ FOTOĞRAF: Sıtmapınarı'ndaki alt geçidin Zapçıoğlu Caddesi tarafındaki bölümü.

ÜSTTEN 2. FOTOĞRAF: Sıtmapınarı'ndaki alt geçidin Terminal Caddesi tarafındaki bölümü.

ÜSTTEN 3. FOTOĞRAF: Kız Meslek Lisesi kavşağındaki alt geçidin Turgut Temelli Caddesi tarafındaki bölümü.

EN ALTTAKİ FOTOĞRAF: Kız Meslek Lisesi kavşağındaki alt geçidin Milli Egemenlik (eski Turan Emeksiz) Caddesi tarafındaki bölümü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız