SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Gecikmemek İçin!."

A- A+ PAYLAŞ

Valilik, devam eden mahkeme ve müdahaleye karşı "ihtiyati tedbir" kararına rağmen ağaç sökümü ve üstündeki yapılar için polis eşliğinde yıkım yapılan araziyle ilgili uygulamasını savundu.

Valiliğin konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:

"İlimiz merkez Uçbağlar Mahallesinde bulunan, mülkiyeti Maliye Hazinesine kayıtlı taşınmaz üzerinde 24 derslikli lise inşaatı hazırlık çalışmaları ve taşınmaz üzerindeki muhdesat (yapılar ve ağaç varlığı)hakkında dile getirilen bazı asılsız iddiaların yerel medya organlarında yer alması üzerine açıklama yapılması gerekli görülmüştür.

Kentimizin yoğun yapılaşma ve nüfus artışının yaşandığı, gelişme hızı yüksek bölgelerinden olan Merkez Uçbağlar Mahallesi, son yıllarda önemli nüfus yoğunluğuna ulaşmış olup, yapılan öngörü çalışmalarında bu nüfus artışının süreceği görülmüştür. Yapılaşma ve nüfus artışına bağlı olarak, bölge sakinlerinin karşılanmasını bekledikleri temel kamu hizmetlerinde yoğun ve hızlı bir artış görülmektedir. Buna bağlı olarak, bölge sakinlerince, bölgenin derslik ihtiyacının acilen giderilmesi talepleri sık sık ve her vesile ile dile getirilmektedir. Bu haklı ve aciliyet arz eden talebin karşılanmasına dönük olarak, Malatya Belediyesince yapılan imar uygulaması sonucunda “okul arazisi” olarak mülkiyeti Maliye Hazinesine devredilen Merkez Uçbağlar Mahallesi 3957 ada, 1 parsel nolu 10.502 m² taşınmaz üzerinde, 24 derslikli bir lise yapılması için hayırsever işadamı Sayın Nurettin UĞUR ile protokol imzalanmıştır. Hiçbir mülkiyet sorunu bulunmayan söz konusu taşınmaz üzerindeki muhdesat (taşınmaz üzerinde bulunan bazı yapı ve ağaç varlığına ilişkin hak) sahipleri ile yürütülen görüşmelerde, taşınmaz üzerinde bulunan muhdesatın değer tespitinin iyi niyet çerçevesinde yapılarak, hak sahiplerine gerekli bedelin ödenmesi ve okul inşaatına bir an evvel başlanması amaçlanmıştır. Taşınmaz üzerindeki muhdesatın bilirkişilerce takdir edilen değerinin, hak sahiplerince yeterli görülmemesi üzerine konu yargıya taşınmış olup, hâlihazırda dava temyiz aşamasında sürmektedir. Söz konusu davanın neticelenmesiyle mahkemece takdir edilen bedel hak sahiplerine ödenecektir. Bu konuda herhangi bir hak kaybının olması mümkün değildir.

Değer tespitine dönük yargılama süreci devam ederken, konunun aciliyeti nedeniyle, taşınmaz üzerinde yapımı planlanan okul inşaatına ilişkin, yargı sürecinin işleyiş ve sonucunu hiçbir şekilde etkilemeyecek nitelikte, “inşaat hazırlık çalışmalarına” başlanmıştır. Ancak konu muhdesat sahiplerince yargıya taşınmış ve Malatya 1. Asliye Hukuk Mahkemesince “..yer üzerindeki ev, çiftçi evleri, havuz, kuyular, rençber evi, besi damlarının yıkılmasının ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına …” kararverilmiştir. Ancak bu karar öncesinde de, değer tespitine ilişkin sürmekte olan davanın içerik ve sonucunu etkileyebilecek her türlü müdahaleden uzak durmak kararlılığıyla sürdürülen inşaat hazırlık çalışmaları, bu karar sonrasında da taşınmaz üzerinde bulunan ancak ihtiyati tedbir kararı dışında tutulan ağaç varlığından sadece gereklilik arzeden kadarının sökülmesi şeklinde sürdürülmüştür. Bu işlemin anılan mahkeme kararına uygun olduğu ve hiçbir şekilde kararı ihlal etmediği açıktır.

Bölge sakinlerince dile getirilen taleplerin aciliyeti ile bireysel hakların azami düzeyde gözetilmesi arasında hassas bir denge kurulmasını zorunlu kılan söz konusu okul inşaatının, bir an evvel tamamlanması için konu Valiliğimizce  titizlikle takip edilmektedir.

Hukukun üstünlüğü ilkesine sıkı sıkıya bağlı idari yapı, en küçük hak ihlallerinin bile önlenmesini teminat altına alan bağımsız mahkemelerimiz ve tüm bunların ötesinde Uluslararası Mahkemeye bireysel başvuru hakkını tanımış hukuk sistemimiz varken ve değer tespitine ilişkin hukuksal süreç devam ederken; eksik, yanlış ve yanlı açıklamalarla kamuoyunda bilgi kirliliği yaratılmasının “hak arama” saikinin ötesinde bir anlayışa hizmet ettiği açıktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız