SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Geçmişten Bir Olay...

A- A+ PAYLAŞ

1978 yılının Aralık ayında, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde işlenen “ideolojik” bir cinayet, Malatya’da çok yakından tanınan biriyle çok yakından ilgiliydi. Çünkü, hedef; o’nun babasıydı. Sonra katil zanlısı olarak, dönemin “terör örgütü” listesinde yer alan örgütlerden birine mensup şahıs yakalandı. Malatya Cezaevi’nde tutuluyordu. Adana Sıkıyönetim Mahkemesi'ne götürülmek üzere, "yolcu" otobüsüyle yola çıkarıldı.. Sonra neler olmuştu?..

...

Bahse konu, terör kurbanı “hedef” kişi; İnönü Üniversitesi’nde 1992 yılından bu yana görev yapan, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimliği, ardından Tıp Fakültesi Dekanlığı görevlerinde bulunan, 2000 yılında rektörlük görevine atanan, geçtiğimiz Ağustos ayında ikinci kez bu göreve getirilen Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’nun babası, merhum Hilmi Soydan’dı.

CHP’nin eski senatörlerinden olan ve avukatlık yapan Soydan, 22 Aralık 1978’de, memleketi olan Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde uğradığı silahlı bir saldırı sonucu yaşamını yitirmişti. Bu olaydan 2 gün sonra da, 111 vatandaşın katledildiği “Kahramanmaraş Olayları” başlayacaktı. Soydan’ın ölümü, MHP’ye geçen eski CHP senatörünün terörist bir saldırı sonucu yaşamını yitirdiği şeklinde basına yansıdı. Soydan’ın, MHP’li kimliği, birçok ülkücü kuruluşun internet sitelerinde, halen “Ülkücü Şehitler” listesinde yeralmasıyla, netleşmiş durumda.

Babası katledildiği sırada, Hacettepe Tıp Fakültesi öğrencisi olan Fatih Soydan, 1979 yılında buradan mezun olacak, bir süre sonra da, babasının adını “soyadı” olarak alacak ve “Fatih Hilmioğlu” olacaktı.

...

İnternet arama motorlarında “Hilmi Soydan”la ilgili araştırmalar sırasında çıkan dökümanlarda, eski senatörün katil zanlısı olarak Recep Sarıaslan adlı teröristin yakalanmış olduğu anlaşılıyor. Kayıtlara göre; bu şahıs 4 Ekim 1980’de yargılanmakta olduğu Adana Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nce “ölüm” cezasına çarptırılıyor.

Eski senatörün katil zanlısıyla ilgili bir başka kayıt; hakkında verilen ölüm cezasının 2 Haziran 1981 tarihinde Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmasına ilişkin. Aynı kayıtta, Elazığ’da sol görüşlü bir avukat ile bir öğretmeni öldürdüğü gerekçesiyle sağ eylemci Cevdet Karakaş’ın ölüm cezasının da onaylandığı yeralıyor.

Aynı gün ölüm cezaları onaylanan iki kişiden Cevdet Karakaş’ın ölüm cezası 4 Haziran 1981 tarihinde Elazığ Cezaevi’nde infaz edilirken, Recep Sarıaslan’la ilgili bir bilgi olmaması üzerine, arşiv araştırmalarını derinleştiriyoruz. Ve daha ilginç detaylarla karşılaşıyoruz. Birçoğunu, Malatya sınırlarında meydana gelen olay olarak hatırladığımız detaylarla..

...

Rektör Fatih Hilmioğlu’nun babasının katil zanlısı Recep Sarıaslan, yasadışı THKO (Türk Halk Kurtuluş Ordusu) örgütünün TDY (Türkiye Devriminin Yolu)* fraksiyonu militanlarından biri. Ve hakkında, Adana Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından ölüm cezası verilmeden önce, örgütü tarafından düzenlenen operasyonla, kaçırılmış.

Bu olayla ilgili ayrıntılara gözatıyoruz.

Kahramanmaraş eski senatörü Hilmi Soydan’ın katil zanlısı olarak tutuklanan ve Malatya Cezaevi’nde barındırılmakta olan Recep Sarıaslan, 16 Temmuz 1980 günü akşamı, duruşma için Malatya’dan Adana’ya götürülmek üzere, bir Malatya firmasına ait 44 AL 302 plakalı yolcu otobüsüne, tutuklu ve refakatçı jandarmalar için bilet alındıktan sonra bindiriliyor. Otobüs, diğer yolcularıyla birlikte hareket ediyor ve yolun Akçadağ ilçesi Karapınar Köyü civarındaki bir bölgesinde, inmek isteyen bir yolcunun talebiyle durduktan sonra, “baskın yiyor”. Otobüse binen silahlı kişiler, Sarıaslan’a refakat eden jandarmalara ateş açıyorlar. 1 jandarma astsubayı ve 2 jandarma eri yaralanırken, baskını düzenleyenler, tutukluyu aldıktan sonra, jandarma erlerinden birine ait silahı da gasbedip kaçıyorlar.

....

Rektörün babasının firari iken “idam” cezası yemiş ve bu hükmü de onaylanmış katil zanlısını yakalamak için bölgede ara ara operasyonlar sürüyor. O arada, 12 Eylül 1980 askeri darbesi de olmuş, bu arada Malatya Bölgesinde operasyonlar yapmak üzere Kayseri Hava İndirme Tugayı da bölgeye gelmiştir.

Bu tugayın bazı birlikleri, 20 Eylül 1981 tarihinde, muhtemelen aldıkları bir ihbarı değerlendirerek, Doğanşehir ilçesi Dedeyazı Köyü Söğütlükuyu Tepe dağlık bölgesindeki bir mağaraya baskın düzenliyorlar. Bu baskında, rektörün babasının katil zanlısı, THKO örgütü Türkiye Devriminin Yolu fraksiyonu mensubu 1955 doğumlu Recep Sarıaslan’ın yanı sıra, 1945 doğumlu Cuma Cihan ve Dedeyazı Köyü’nden olduğu bildirilen 1960 doğumlu İbrahim Çakır ölü olarak ele geçiriliyorlar.

Rektörün babasının katili olarak “idam” cezasına çarptırılmış olan, mahkemeye götürülürken, otobüse düzenlenen baskınla kaçırılan ve 14 ay sonra operasyonda ölü ele geçirilen, kayıtlara göre Ankara-Çankaya’da bir adreste oturduğu bilgileri yeralan Recep Sarıaslan’ın cesedine sahip çıkan olmadığı için, ceset Doğanşehir Belediyesi tarafından Doğanşehir ilçe mezarlığında defnediliyor.


* THKO-Türkiye Devriminin Yolu: THKO'nun kurucularından ve 1972'de idam edilen Hüseyin İnan'ın Halkın Kurtuluşu (HK) tarafından eleştirilmesi sonucu, 1975 yılında HK'ndan kopan grup sınırlı etki alanı yaratabildi. 1980'lerin ortalarına doğru dağılan grup İnancılar ve THKO-TDY olarak da bilinir.

(ALINTILANMA İZNİ YOKTUR)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız