SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Geldiğin Yeri Unutma' mı?!

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:38:12
'Geldiğin Yeri Unutma' mı?!
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Malatya'da farklılıklarımızı zenginlik olarak görüp, bu farklılıklar içerisinde, bu zenginlikleri ilimize kazanç olarak döndürmemiz lazım. Her bir arkadaşımızın çalışması, gayreti bizim için önemlidir. Bunu ortak paydada toparlayıp, yeni bir sıçrama hamlesine dönüştüreceğiz" dedi. Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (ESOB) ziyaret eden Tüfenkci, gündeme dair açıklamalarda bulundu. ESOB ziyaretinde bakana çarık ve 70 yıllık ibrik hediye edilirken, bunların "Geldiğin yeri, arasından çıktığın insanları unutma" mesajı olduğu değerlendirmeleri de yapıldı.

TSO Ziyareti

TSO'yu ziyaret eden Bakan Tüfenkci, Malatya'ya ayak bastıktan itibaren Malatyalıların çok büyük ilgisini gördüklerini belirterek, Malatyalılara teşekkür etti.

Malatya'nın yıllardır özlemini duyduğu ve uzun bir süredir arzuladığı bakanlığın verilmesinden dolayı Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a teşekkür eden Tüfenkci, "2002'den bu yana desteklerini esirgemeyen, kendi kaderlerini AK Parti'nin kaderiyle bir tutarak yol yürüyen bütün Malatyalı hemşerilerime teşekkür ediyorum. Gerçekten bu güçlü desteklerini dün olduğu gibi bugünde yanımızda hissediyoruz" dedi.

"Ciddi çalışmalarımız olacak"

Kendisine tevdi edilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hayatın bütün alanlarında olduğunu dile getiren Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizi kalkınması, gelişmesi yönünden iç ticaretin dış ticaretle paralel yürümesi noktasında da gümrükler bize bağlı. Türkiye'nin geleceğine özellikle de Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası'nın arttırılması, ticaretin kolaylaştırılması, güvenli bir şekilde yapılıp, ihracatında hızlı ve gümrükleme maliyetlerinin en aza indirilmesi noktasında bizim inşallah önümüzdeki dönem içerisinde ciddi çalışmalarımız olacak. Sizler, diğer illerdeki iş alemiyle olan ilişkilerinizde 'Malatyalı bakanımız bizim işlerimizi kolaylaştırdı. Türkiye'deki gümrükleme hizmetlerini hızlı, etkin, şeffaf ve denetlenebilir hale getirdi' diyebilecek hale geleceksiniz. İnşallah bizlerde sizleri mahcup etmeyeceğiz."

"Malatya adına büyük projeleri hayata geçirmek istiyoruz"

Bakan Tüfenkci, Malatya'da herkesle el ele verip, Malatya ortak paydası içerisinde Malatya'nın önceliği olan büyük projeleri bu dönemde hayata geçirmek istediklerini ifade ederek, "İstanbul'da, Ankara'da, Malatya dışında iş yapan Malatyalılarda bu sevinci yaşadılar. Biz bunu müşahede ettik. İnşallah bu sinerjiyi ilimiz için bir kalkınma ve sıçrama basamağı haline getirmek istiyoruz. Bu da sadece Bülent Tüfenkci'nin tek başına yapacağı bir iş değil. Malatya'da farklılıklarımızı zenginlik olarak görüp, bu farklılıklar içerisinde, bu zenginlikleri ilimize kazanç olarak döndürmemiz lazım. Her bir arkadaşımızın çalışması, gayreti bizim için önemlidir. Bunu ortak paydada toparlayıp, yeni bir sıçrama hamlesine dönüştüreceğiz" şeklinde konuştu.

"Önemli bir krizle karşı karşıya kaldık"

Bakanlığı devraldıktan sonra önemli bir krizle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Tüfenkci, "Rusya krizi ile karşı karşıya kaldık. Bu krizi yönetmekte doğrusu diğer bakanlarımızla beraber bize düştü. Özellikle Ekonomi Bakanlığımız, Türkiye'de olası zararların hesaplanması ve bundan etkilenecek kesimlere destek noktasında neler yapılabilir, iş dünyasıyla istişarelerini ve çalışmalarını sürdürüyorlar. Bizde kendi boyutumuzda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sıkıntıları biz, özellikle ihracatçılarımızın Rusya krizinden mağdur olmadan veya mağduriyetlerini en aza indirecek şekilde tedbirler alıyoruz. Özellikle ihracatı kapından dönen malları 'geri gelen mal statüsüne' sokarak, özellikle yaş sebzelerin bozulmamasını sağlamaya çalışıyoruz. Yeni pazarlar bulduklarında da gümrük noktasında her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Ekonomi Bakanlığı ile beraber yapmış olduğumuz çalışmalarda Rusya'ya ihracat yapan firmalarımızın zararlarını tespit etmeye, onunla ilgili ne gibi destekler verebileceğimizin çalışmalarını yapıyoruz. Şuana kadar ihracatçılarımdan da bir şikayet almadık.

"Geçici bir kriz"

Rusya ile yaşanan krizin uzun sürmeyeceğine inandığını dile getiren Tüfenkci, şunları söyledi: "Biz, bütün iyi niyetimizle kapılarımızı açık tutuyoruz. Gerilimi tırmandırmak istemiyoruz. Gerilimi tırmandırmak istemezken, asla ve asla egemenlik haklarımızda müdahale etmek isteyenlere de müsamaha göstermiyoruz. Bunu dosta, düşmana da göstermiş olduk. Bu krizin, geçici bir kriz olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki günlerde bu krizin ekonomik anlamda biraz daha etkisinin azalacağını da düşünüyorum. Rusya ile yaşadığımız krizde ihracat oranlarımız ithalat oranlarımızdan daha düşük. Rusya'dan daha çok ithalat yapıyoruz. Bizim etkileneceğimiz kadar Rusya'nın da etkileneceğini düşündüğümüz için bu krizin uzun sürmeyeceğini düşünüyorum."

"Elimiz güçlendi"

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, "Malatya'nın uzun yıllardır hasretle beklediği bakanlığın Malatya'ya verilmiş olması, Malatya'yı ve Malatya camiası ile iş dünyasını memnun etmiştir. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na Malatya'ya olan ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah Bülent kardeşimiz, sayın bakanımız bu işin üstesinden layıkıyla çıkacaktır. Bunu becerebilecek güce ve iradeye sahiptir.  Camiamızın da bakanı olması bizi ayrıca mutlu etmiştir" dedi.

Erkoç, Malatya'nın sorun ve problemlerini önceden olduğu gibi bundan sonrada ileteceklerini kaydederek, "Sayın bakanımız bu noktada bizi güçlendirmiştir. Malatya'nın sorunlarıyla alakalı bilgileri kendilerine aktaracağız. İnşallah Malatya'nın gelişmesi, güçlenmesi, büyümesi için; Malatya'nın ticari hayatının zenginleşmesi, sanayisinin gelişmesi için gerekli desteği de alacağımızı umut ediyorum" diye konuştu.

Erkoç, iş dünyası adına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye görevinde başarılar diledi.

ESOB Ziyareti

Esnaf Sarayı’nda ziyaret nedeniyle düzenlenen toplantının açılışında konuşan Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren,  esna f ve sanatkarlara verilen kredilerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı olduğunu belirterek, bu dönemde esnafa verilen kredilerde artış beklediklerini ifade etti. Malatya ‘da 58 milyon 242 bin TL tutarında kredi verdiklerini belirten Evren, Halk Bankası’nın kredi verilen esnafların borçlarından dolayı kredisini  kesmesi uygulamasının sona ermesini,  geçmişe yönelik çek ve senet protestolarından dolayı mağduriyet yaşayan esnafların  bu sorunlarının da çözülmesini talep etti.  Evren, Yeşiltepe’de Büyükşehir Belediyesi tarafından Ağaç Sanatkarları, Mobilyacılar, Ayakkabıcılar için site tahsisi yapıldığını, bunun temelini 2016 yılında atmak istediklerini ve TOKİ uygulaması içinde destek beklediklerini kaydetti. 

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Tüfenkci’ye her zaman destek olacaklarını belirterek, “Gittiğiniz bütün illerde 3 bin 200 odası ile 81 birliği, 13 meslek federasyonu ve  1 konfederasyonu ile bugün Elazığ’daki esnaf odalarımızın gösterdiği özveriyi bütün Türkiye’de  omuz omuza sizin yanınızda olacağız, bunu beyan ediyorum. Sayın Bakanım, sizin başarınız, Malatya'nın başarısı olacak, sizin başarınız milletvekillerimizin başarısı olacak, sizin başarısınız Malatya’nın tüm sivil toplum kuruluşlarının ve basının başarısı olacak. Artık seçim dönemi bitti, şimdi geçim dönemine girdik. Biz 7 Haziran ve 1 Kasım arasındaki hükümet programlarını 7’den 70’e hepsini ezberledik.  AK Parti olarak 7 Haziran ve 1 Kasım’daki parti programlarında verdiğiniz sözleri yerine getirmek zorundasınız. Esnaf ve sanatkar kesimi sizden çok şey bekliyor. Özellikle emekli olanlarda yapılan yüzde 15 kesinti vardı, bunu yüzde 107a düşürdünüz. O günde bunu söyledik, 7 Haziran’da da söyledik, 1 Kasım7da da söyledik, bunu tamamen kaldırınız. Bunun için sayın başbakanımız söz verdiler. Bunun çözümünü bekliyoruz.  Esnaf ve sanatkar kesimine ÖTV’siz araç verme sözünüz vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Başbakanımızın hedefleri 2023 ve 2071. Bunun için esnaf ve sanatkarında değişim ve dönüşümünü yapması  gerekiyor. Bunun için esnaf ve sanatkar kesimine 4 yıl vadeli, 1 yıl ödemesiz 50 bin TL tutarında kredi istiyoruz. Sayın başbakanımızın sözü var; yeni işe başlayanlara 50 bin TL hibe kredi ve 100 bin TL’de faizsiz kredisi sağlanacak. Biz esnaf ve sanatkar kesimi olarak hibe istemiyoruz, bize 4 yıl vadeli 50 bin TL kredi verilsin. Buradan esnaf ve sanatkar kesimine söz veriyorum; bize verilen sözlerin takipçisi olacağım. Eğer verilen sözler yerine getirilmezse, açıkça çıkar ‘bize verilen sözler yerine getirilmedi’ diyeceğiz.  Ancak verilen sözlerin yerine getirilmesi hususunda hükümetimize inanıyorum” dedi.

Keskin, Bakan Tüfenkci’den yeni dönemde ‘Esnaf ve sanatkar’ tanımının yeniden yapılmasını isteyerek, 5362 Sayılı Esnaf Ve Sanatkarlar Kanunu’nda değişiklik yapılmasını istediklerini kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, “Değerli arkadaşlar bizler sizlere layık olmaya çalışacağız. Dün olduğu gibi, bugün ve yarında sizler bize destek verdiğiniz sürece bakanlığımız görev süresince sizlere layık olarak, gittiğiniz her yerde, her toplantıda Malatyalı bakanın icraatlarındaki memnuniyeti görüp, duyup bizim adımıza teşekkürleri alacaksınız. Rabbim sizleride, bizleride mahcup etmesin. Kimse şundan endişe duymasın; ‘seçim zamanıydı bunlar söylendi, geçti’ diye. Asla ve asla kimsede tereddüt oluşmasın. Çünkü biz 13 yıllık iktidarımız boyunca ne söz verdiysek onun arkasında durduk, durmaya da devam ettik. 1 kasım7da önce verdiğimiz sözleri de zaman dilimleri içerisinde gerçekleştirdiğimizi hep beraber göreceksiniz. Bizim esnafa yönelik faizsiz kredilerimiz, vaatlerimiz var. Uygulamada zaten 150 bin TL’ye kadar faizsiz kredi veriyoruz. Belki bundan birçok arkadaşımız haberdar değil. 3 yıllık ustalık belgesi olan, yeni iş yeri kuran arkadaşlarımıza bu krediyi veriyoruz. Ama bakanlıkta brifing alırken gördüm ki burada Türkiye’de 148 kişi müracaat etmiş. Burada bir sıkıntı var, ya biz bunu iletemedik, yada bu işi prosedüre boğduk kimse almak istemiyor. Biz bakanlığımızda gerek gümrükler kısmında, gerek iç ticarette işlemleri hızlandıracağız, kolaylaştıracağız. Esnaf kredilerinde uygulamada ortaya çıkan sıkıntıları veya bir başka metodu esnafımızın lehine nasıl olacaksa, esnaflarımızla beraber, kefalet kooperatiflerimizle beraber bir çalışmayı da başlatıyoruz. Malatya’nın öyle küçük meselelerde değil, büyük projelerde bir birimize yardım ederek, Malatya’ya birçok şeyi kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

 Ziyaretin anısına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Madeni Eşya Sanatkarları Odası tarafından hazırlanan ve 70 yıllık olduğu belirtilen Malatya’da yapılmış olan “İbrik” ile Malatya Ayakkabıcılar Odası tarafından hazırlanan “Çarık” hediye edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız