SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Geleceğe Damgasını Vuracak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:47:45
A- A+ PAYLAŞ
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Moleküler Genetik ve Tarımda Uygulama Alanları” konulu panel düzenledi.
 
İnönü Üniversitesi Battalgazi Tacan yerleşkesi konferans salonunda düzenlenen, oturum başkanlığını Prof. Dr. Hikmet Geçkil’in yaptığı ve Yrd. Doç. Dr. Ceren Acar, Yrd. Doç. Dr. Mert Sözen, Yrd. Doç. Dr. Emre Dayanç, Öğretim Görevlisi Yuan Hongling’in konuşmacı olduğu panele Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Battalgazi Kaymakamı Abdulmuttalip Aksoy, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
Moleküler Genetik ve Tarımda Uygulama Alanları konulu panel öncesi konuşan Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Bayram Murat Asma, “İnsanoğlunun yiyecek ve giyecek ihtiyacını karşılayan tarım sektörü, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bakılmaksızın hemen her ülkede önemli bir işleve sahiptir. Son yıllarda yaşanan ekonomik krizler, küresel iklim değişikliği ve kuraklık tarım ürünlerinin fiyatlarını yükseltmiştir. Dünya Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyatlarındaki artışın gelecekte de devam edeceğini bildirmektedirler. Yine bu konuda uzmanlar, yaşadığımız yüzyıla ve geleceğe damgasını vuracak bilim dallarından birisinin de Moleküler Biyoloji ve Genetik olduğunu belirtmektedirler. 1970’li yıllarda ivme kazanan çalışmaların sonucu tarımda moleküler belirteçlerin keşfi, ıslahta kullanımı, genlerin haritalanması ve transgenik bitkilerin elde edilmesi konularında önemli başarılar elde edilmiştir. Bu gelişmelerden yola çıkarak İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak ilk bilimsel toplantımızı moleküler biyoloji konusunda yapmamızın daha anlamlı olacağını düşünerek bu paneli organize ettik” dedi.
 
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün henüz birkaç aylık bir geçmişi ve öğretim dilinin tamamen İngilizce olduğunu belirten panelin oturumu başkanı Prof. Dr. Hikmet Geçkil, bu bölümün Türkiye’de rol model olmasını istediklerini vurgulayarak bölümün kurulmasında önemli destekleri olan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik’e teşekkür ederek oturumu başlattı.
 
Panelistler Yrd. Doç. Dr. Mert Sözen “Genler ve Genon” , Yrd. Doç. Dr. Ceren Acar “ DNA Teknolojisinin Tarımdaki Uygulamaları”,  Yrd. Doç. Dr. Emre Dayanç “Moleküler Biyoloji ve Biyoteknolojinin Tarım ve Hayvancılıkta İleri Uygulama Örnekleri”, Öğretim Görevlisi Yuan Hongling ise “Genetiği Değiştirilmiş Yiyeceklerin Avantaj ve Dezavantajları” konularında bilgiler verdiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız