SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Geleceğiniz İçin Muhasebeyi Seçin"

0
Güncellendi - 2016-04-21 12:44:14
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Hacı Hüseyin Kölük Anadolu Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerine, geleceğe yönelik meslek seçimi ve kariyer planlaması konusunda bilgilendirme yapıldı.

Okul Müdürü Hasan Kocataş ile Muhasebe Finansmanı Bölüm öğretmenleri Mehmet Balkış (fotoğrafta sağdaki) ve Filiz Şimşek tarafından koordine edilen, öğrencilerin bölüm belirlemesine yönelik meslek seçimi ve kariyer planlaması konulu toplantıya konuşmacı olarak katılan; Yeminli Mali Müşavir (YMM) Mustafa Bahadır Altaş (fotoğrafta soldaki) Muhasebe Mesleği, Sigortacı Nevsal Açıkgöz tarafından Sigortacılık mesleği konularında öğrencilere bilgiler verildi.

YMM Mustafa Bahadır Altaş “Dün Bugün ve Yarın Gelecegin Mesleği Muhasebe” başlık sunumunda, "Muhasebe mesleği, alışılagelmiş tanımı yanında günümüzde artık finansal tabloların raporlama işlemleri ile varılan sonuçları yorumlayan bir bilim ve sanat olarak tanımlanmakta, bu iş ve işlemleri yapmayı meslek edinen ve ruhsat sahibi olan kimselerde muhasebeci denilmektedir. Yakın zaman kadar vergi için muhasebe ön plana çıkarken günümüzde bilgi için muhasebe önem kazanmıştır.

Kamu finansmanında vergi önemli bir kaynaktır. Bilindiği gibi 2006 yılı Mayıs ayından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numaraları ile Vergi Numaraları tek numara altında birleştirildi. Kişilerin ekonomik işlemleri doğduğu günden itibaren kayıt altına alınarak Maliye Bakanlığı'nın veri ambarında depolanmaktadır. 2004 Yılında uygulanma konulan e-Beyanname, e-Bildirge 2014 yılında e-Fatura 2015 yılında ise e-defter uygulaması başlatılmıştır. Gelecekte gerçekleştirilen tüm ekonomik ve vergisel işlemler bir merkezden kontrol altına alınacaktır. Her şirketin olduğu gibi her vatandaşın da bir muhasebecisi olacaktır. Bu nedenle gelecek günlerde ruhsatlı muhasebeciye ihtiyaç artacaktır."dedi.

Meslek mensubu olmanın özel şartları hakkında da bilgi veren Altaş; "Bir Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sekiz yılda, bir Yeminli Mali Müşavir ise 18 yılda almış olduğu eğitim ve mesleki bilgi ve tecrübe sonrasında ruhsat almaya hak kazanmaktadır. Bu açıdan muhasebe mesleği bilgi birim ve özveri gerektiren önemli bir meslektir.

Yeni Türk Ticaret Kanunda yapılan düzenleme ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim yapacak denetçilerinde 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir olması gerekiyor. Bu acıdan da muhasebe mesleği daha da önem kazanmıştır. Gelişen ve bütünleşen dünyada Avrupa Birliği üyeliği sürecindeki Türkiye’nin yol haritasında bir kariyer mesleği olan muhasebe mesleğinin önemi artmaktadır. Bu mesleğin her aşamasında görev yapan biri olarak benim sizlere tavsiyem geleceğiniz için muhasebeyi seçin olacaktır." diye konuştu.

Daha sonra konuşan Sigortacı Nevsal Açıkgöz ise sigortacılık ve uygulamaları ile yakın zaman uygulamaya konulan bireysel emeklilik deprem sigortası tarım sigortası hakkında bilgi vererek öğrencilerin bu mesleği seçmeleri halinde gelecekte kendilerine sağlayacağı katkılar hakkında bilgi verdi.

Malatya Hacı Hüseyin Kölük Anadolu Ticaret Meslek Lisesi Okul Müdürü Hasan Kocataş, toplantı sonrasında konuşmacılara vermiş oldukları bilgilerden dolayı teşekkür etti.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

b1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • muhammed (7 yıl önce)
    Yilda 6 veya 7 bin kişi smmm oluyor adimini atsan smmm yazik bari gelecek nesilin önünü karartmayin başka mesleklere baksinlar bu meslek bitmiş defter bulmak sikinti para almak sikinti özelde çalişiyimdesen degerin hiç yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Balkış (7 yıl önce)
    Sağol sevgili Enes.Biz öğretmenler öğrencilerimiz için varız... Selam ve sevgilerimle gözlerinden öpüyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enes GÜNEŞ (7 yıl önce)
    Mehmet Balkış ve Filiz Şimşek hocama, katılımcılara, öğrencilere gösterdikleri bu ilgiden ve yaptıkları yönlendirmeden dolayı teşekkürü bir borç bilir, ellerinden öperim.
    0
    0
    Yanıtla