SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Geleneksel Tarzı Değiştirmeyin"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:16:23
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Çek Cumhuriyeti Mendel Üniversitesi arasında Avrupa Birliği Erasmus Programı çerçevesinde yapılan anlaşma doğrultusunda bir dizi inceleme ve çalışmada bulunmak üzere Malatya’ya gelen Çek bilim adamları Malatya’nın kayısı kültürüne hayran olduklarını belirterek, “Malatya kayısı alanındaki geleneksel üretim tarzını değiştirmemelidir. Çünkü kayısı konusunda eşsiz bir şehir olduğuna şahit olduk” şeklinde konuştu.

Avrupa’nın en köklü üniversitelerinden biri olan Çek Cumhuriyeti Mendel Üniversitesi Bahçe Bitkileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ivo Ondrasek ile Meyvecilik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Boris Kriska, düzenlenen bir workshopta İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri ile biraraya geldi.

İnönü Üniversitesi’nin Battalgazi Kampüsü’nde gerçekleşen toplantıda Bahçe Bitkileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ivo Ondrasek İnönü Üniversitesi ile AB Erasmus Programı kapsamında öğrenci değişim programı yürüten Çek Cumhuriyeti Mendel Üniversitesi’ni tanıtırken, Mendel Üniversitesi Bahçe Bitkileri Fakültesi Meyvecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Boris Kriska ise Mendel Üniversitesi tarafından kayısı konusunda yürütülen bilimsel çalışmalara ilişkin bir sunum yaptı.

Toplantının açış konuşmasını İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Kayısı Araştırma Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma yaptı. Prof. Dr. Bayram Murat Asma  üniversitelerin uluslararası ilişkilerinin eğitim kalitesi ve bilimsel araştırmaların niteliğinin zenginleştirilmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “AB Erasmus Programı kapsamında Malatya’ya davet ettiğimiz Çek Cumhuriyeti Mendel Üniversitesi öğretim üyelerini burada ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Farklı ülkelerin üniversiteleri arasındaki ilişkilerin ülke kamuoylarının birbirini yakından tanımalarına da katkı sunduğunu belirten Prof. Dr. Asma, AB Erasmus Programı kapsamında Mendel Üniversitesi ile İnönü Üniversitesi arasında öğrenci değişiminin yanısıra kayısı konusunda ortak projeler yapılmasının planlandığını söyledi.

Prof. Dr. Boris Kriska: ‘Malatya kayısı üretimindeki geleneksel tarzını değiştirmemeli’

Mendel Üniversitesi Bahçe Bitkileri Fakültesi öğretim üyelerinin Ziraat Fakültesi öğrencileri ile yaptığı workshopta ilk olarak Prof. Dr. Boris Kriska,  Mendel Üniversitesi’nin kayısı başta olmak üzere çeşitli meyvelere ilişkin bilimsel araştırmalar konusunda bir sunum yaptı.

Mendel Üniversitesi’nin Bahçe Bitkileri, Bağcılık, Besin Kaynakları Yönetimi alanında fakülte düzeyinde 95 yıldır eğitim verdiğini ve  bilimsel araştırmalar yaptığını ifade eden Prof. Dr. Boris Kriska, “Böylesine köklü bir üniversitenin bir mensubu olarak Malatya’nın geleneksel kayısı üretim tarzını değiştirmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Malatya kayısı kültürü konusunda eşsiz bir şehir” şeklinde konuştu.

Mendel Üniversitesi Bahçe Bitkileri Fakültesi olarak kayısıda yaşanacak en büyük tehlike olarak şarka hastalığını gördüklerini belirten Prof. Kriska, “Mendel Üniversitesi şarka hastalığının kaynağına inmek ve önlemek yolunda önemli bilimsel çalışmalara imza attı. Bugün kayısının artık bir kültür haline geldiği Malatya’daki İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi yönetimi ve öğrencileri ile bu çalışmalarımızı paylaşmak için buradayız” şeklinde konuştu.

Dr. Ivo Ondrasek: ‘Mendel Üniversitesi dünyanın en büyük tarım merkezli üniversitesi’

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin düzenlediği workshopta daha sonra Mendel Üniversitesi Bahçe Bitkileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ivo Ondrasek Mendel Üniversitesi’ni tanıtan bir sunum gerçekleştirdi.

Mendel Üniversitesi’nin tarım bilimleri ve tarım teknolojileri alanında çalışmak isteyen bilim insanları için ideal üniversitelerin başında geldiğini kaydeden Dr. Ondrasek “Üniversitemiz çok özel bir bahçe bitkileri kampusuna sahip. Meyvecilik, sebzecilik, bağcılık, tıbbi bitkiler, sulama sistemleri ve süs bitkileri alanında referans üniversitelerden biriyiz” dedi.

Mendel Üniversitesi kampusunun UNESCO Koruma Alanı olarak tescil edilmiş bir kültürel miras eseri olduğu bilgisini veren Dr. Ivo Ondrasek, Avrupa’nın en eski seralarının da Mendel Üniversitesi kampusunda olduğunu söyledi. Mendel Üniversitesi Bahçe Bitkileri Fakültesi çevresinde çok geniş deneme alanları olduğunu da belirten Dr. Ivo Ondrasek “İnönü Üniversitesi ile yürüteceğimiz ortak projeler ve öğrenci değişim programları her iki üniversiteye de önemli katkılar sunacaktır” diye konuştu.

‘Bizim de Bir Minaremiz Var’

Ivo Ondrasek, Mendel Üniversitesi’nin kampüsünü tanıtırken, kampüste tarihi bir minare olduğunu vurguladı ve “Bu minarenin hikayesini anlatmak isterdim ama sizin ülkemize gelip görmeniz daha iyi olur” dedi. Ondrasek Mendel Üniversitesi olarak melezleme yolu ile elde ettikleri bir kayısı çeşidine de ‘Minaret’ (Minare) adını verdiklerini kaydetti. 

Dr. Ivo Ondrasek, sunumunun sonunda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma’ya konukseverliğinden dolayı teşekkür ederek “Prof. Dr. Asma, AB Erasmus Programı kapsamında Malatya’ya gelen yabancı bilim insanlarına şehri gezdirdi. Kayısı pazarına gittik. Malatya çok güzel bir şehir. Çok etkileyici. Burada bulunmaktan, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin öğrencileri ile yani yakın bir gelecekte meslektaşımız olacak siz gençlerle birlikte olmaktan çok mutluyum” dedi.

Prof. Dr. Asma: Battalgazi Kampusu, Tarım Üniversitesi olmak için çalışıyor

Workshopun sonunda bir teşekkür konuşması yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Mendel Üniversitesi’nin tarım bilimleri ve tarım teknolojileri alanında dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olduğunu ifade etti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asma, “Malatya’da tarım konseptli üniversite kurulması yönünde çalışmalar devam ederken Mendel Üniversitesi ile yürütülen ortak projeler bizim için kazanımdır’ dedi.

Prof. Dr. Asma workshopa katılarak bilimsel deneyimlerini paylaşan Prof. Dr. Boris Kriska ve Dr. Ivo Ondrasek’e teşekkür ederek şunları söyledi: “Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, uzun süredir Battalgazi Kampüsü’nün tarım konseptli bir devlet üniversitesi olması için çalışıyor, bu konuda çaba harcıyor. Kayısıda bir dünya markası niteliğindeki Malatya’nın böyle bir üniversiteye kavuşması tarım endüstrisinin bilimsel yönüne güçlü bir katkı sunacaktır. Bu anlamda dünyanın en köklü tarım merkezli üniversitelerinden biri olan Mendel Üniversitesi ile işbirliği yapmanın akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve bu kampüste kurulması muhtemel tarım konseptli üniversite için önemli bir kazanım olduğunu ifade etmek istiyorum. Ziraat Fakültesi’nin düzenlediği workshopun sonunda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Durak ve İnönü Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Kandi, Mendel Üniversitesi öğretim üyelerine kuru kayısı armağan etti.

Çek Cumhuriyeti’ndeki Kayısı Üstadına Malatya Kayısısı Gönderildi 

Prof. Dr. Bayram Murat Asma da, Çek Cumhuriyeti’nde kayıysa ilişkin bilimsel araştırmalarının ve melezleme yöntemiyle yeni kayısı türleri elde edilmesi konusunda en önemli isim olan Prof. Dr. Zdenek Vachun’a iletilmek üzere Dr. Ivo Ondrasek’e kayısı sundu. 

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız