SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Efsanelere Konu Gelinciktepe'de Oldu Bitti mi?!

0
Güncellendi - 2020-02-28 03:23:57
Efsanelere Konu Gelinciktepe'de Oldu Bitti mi?!
A- A+ PAYLAŞ

İHALE TAMAM DA.. TESCİLLİ HÖYÜK, ZEMİN ETÜDÜ MEÇHUL!.. Elazığ-Sivrice merkezli olarak 24 Ocak'ta meydana gelen ve Malatya'da da, başta Doğanyol, Pütürge, Kale ve Battalgazi olmak üzere can ve mal kaybına yolaçan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından, Battalgazi ilçesinde TOKİ tarafından 678 konut inşası için ihale yapılan Orduzu'daki Gelinciktepe bölgesinin, Malatya tarihi için önemli bir arkeolojik alan ve tescilli kültür varlığı olmasının yanı sıra, buranın ayrıca herhangi bir zemin etüdü yapılmadan sadece 'yönlendirme' ile konut olanı seçilmesi, deprem konutlarıyla ilgili yer seçiminin özensiz ve keyfi olarak yapıldığı yorumlarını gündeme getirdi.

BİR ANDA KONUT ALANI OLUVERDİ!.

Orduzu Arslantepe Höyüğü yakınında bulunan, eteğinde de Taşpınar Göleti'nin yeraldığı Gelinciktepe, Battalgazi ilçesinin kırsal mahallelerini de etkileyen depremin ardından, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder tarafından kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak deprem konutları için gündeme getirildi. Depremin ardından herhangi bir teknik inceleme yapılmadan, yeni konut projesi gündeme getirilince ortaya sürülen Gelinciktepe, halen Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Battalgazi eski belediye başkanı Selahattin Gürkan tarafından 5 yıl önce konut alanı olarak seslendirilmişti.

5 yıl önce yerel Vuslat TV'de bir programa katılan dönemin Battalgazi Belediye Başkanı Gürkan, Orduzu'da Arslantepe Höyüğü'nün arkasında bulunan, Gelinciktepe'de bir uydu kent kurmayı planlandıklarını açıklamış, "Gelinciktepe'de 3 bin dönümlük bir alanımız var. Orada uydu kent yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Orası tarım arazisi değil, boş ve taşlık bir alan. Manzarası anlamında da Malatya'nın en güzel yeri. Proje aşamasında ne kadar konut yapılacağı belirlenecek."demiş, ancak daha sonra bu konuda herhangi bir gelişme olmamıştı.

Gürkan'ın konut alanı olarak düşündüğü, tescilli kültür varlığı höyüğün de bulunduğu Gelinciktepe, bu kez 24 Ocak depreminin ardından, Battalgazi'nin mevcut belediye başkanı Güder tarafından gündeme getirildi. AKP Milletvekili Öznur Çalık'ı da bölgeye götüren Güder, bu alanı gösterdi.

İHALE HEMEN YAPILDI DA ZEMİN ETÜDÜ VAR MI? HÖYÜK NE OLACAK?

Gelinciktepe'de deprem konutu yapılmasına yönelik olarak, hızlı gelişmeler oldu. TOKİ, Gelinciktepe'de inşa etmeye yönlendirildiği 678 konut için, 17 Şubat'ta Ankara'da ihale düzenledi. Maliyeti 216 milyon 477 bin TL olarak planlanan konutların yapım ihalesine 5 firma katıldı, bunlardan 4'ü 187 milyon TL ile 209 milyon 500 bin TL aralığında teklifler verdiler.

İhalenin yapılmasına karşın, deprem konutlarının inşa edileceği Gelinciktepe'de zemin etüdü yapılıp yapılmadığı merak konusu oldu. Ayrıca, bölgede arkeolojik açıdan ve Malatya tarihi bakımından önemli görülen, kültür varlığı olarak tescil edilmesi nedeniyle yapılaşma yasağı olan Gelinciktepe'nin yapılaşmaya açılması girişiminin, tescil engeline rağmen nasıl aşıldığı- aşılacağı merak edilen bir başka konu.

Gürkan'ın 5 yıl önce yapılaşma için gündeme getirdiği Gelinciktepe'nin, depremin ardından herhangi bir değerlendirme ve tartışma yapılmadan konut alanına dönüştürülmesi, ihalenin alelacele gerçekleştirilmesi, bu projenin sorunlu olarak başladığı yorumlarına yolaçtı.

YİNE GÜNLÜK SİYASİ ÇIKAR MI?

Bu arada, tarihi höyükteki tescilin kaldırılması için şimdiden ilgili bakanlık nezdinde Malatya'nın tarihsel, sosyal ve kültürel yapısı başta olmak üzere önemli değerlerini korumaktan öte güncel siyaset kaygılarıyla hareket etme alışkanlıkları yüzünden, son yıllarda başta Beylerderesi Köprüsü, Havalimanı Terminali, Kuzey Çevre Yolu Güzergah Seçimi, Yeni Stad ile Erkenek ve Karahan tünellerinin sorunlu projeler olarak Malatya'nın gündemine girmesinde 'oldu- bitti alışkanlıklarıyla' büyük etkileri olan bazı siyasilerin, şimdi de Gelinciktepe için  girişimlerde bulunmakta oldukları, öncelikle kültür varlığı tescilini kaldırmaya uğraştıkları da haber alındı.

GELİNCİKTEPE'NİN ARKEOLOJİK DURUMU.

Gelinciktepe, Malatya il merkezinin kuzeydoğusunda, Orduzu Beldesi'nin ve Arslantepe Höyüğü'nün 2 km. kuzeydoğusundaki kayalı üzerinde yer alan bir tepe üstü yerleşmedir. Kayalık yükseltinin özellikle güneybatı yamacındaki kaya oyukları yerleşme yeri olarak kullanılmıştır. Erozyonla ortaya çıkan büyük kaya blokları bu tür oyuklar ve kaya sığınakları yaratmıştır. Ayrıca savunma kolaylıkları da sağlamaktadır.

Yerleşme 1962 yılında saptanmış olup kazı çalışmaları 1965-66 yıllarında Arslantepe Höyüğü kazıları paralelinde İtalyan Arkeoloji Enstitüsü adına S. M. Puglisi başkanlığında yapılmıştır. Gelinciktepe ile ilgilenilmesi esas olarak kayalığın güneyindeki doğal bir amfitiyatro görünümündeki Markop olarak bilinen kesimdir. Buradaki çoğunluğu taş halka şeklindeki megalitik anıtlar 1933 yılında bilim dünyasına tanıtılmıştır. Bu anıtların yerleşme yeriyle ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Yerleşme alanının kayalık olması nedeniyle tam bir tabakalanma belirlenebilmiş değildir. Tabakalanma ile ilgili yaklaşımlar vardır. Macteld J. Mellink, ilk iskanın Neolitik Çağ'da olduğunu ileri sürmektedir. Esas yerleşmenin ise bir Erken Tunç Çağı yerleşmesi olduğu anlaşılmaktadır. Ancak ne amaçla yerleşildiği konusu anlaşılamamıştır. Yerleşim alanı, uzun süreli yerleşime uygun değildir. Ele geçen koyu yüzlü açkılı mal, Neolitik Çağ'dan Kalkolitik Çağ sonuna kadar bilinen bir mal grubudur. Bununla birlikte yerleşmede Kalkolitik Çağ tarihlemelerine ışık tutan Halaf, Obeyd ve Uruk çanak çömleği de bulunmamaktadır. Yine tarihleme konusunda Arslantepe ile ilişkilendirilme yapılamamaktadır. Diğer yandan yerleşmenin bir kutsal alan olarak kullanılmış olduğunu gösterir bir bulgu da yoktur. Tüm bu güçlükler arasından, yerleşmenin Neolitik Çağ'dan ziyade Geç Kalkolitik Çağ sonu – Erken Tunç Çağı I. evre ile Erken Tunç Çağı II. evrede iskan gördüğü sonucunu ulaşılması mümkündür. (wikipedia)

GELİNCİKTEPE EFSANESİ..

Efsaneye göre nasıl olursa olur; Arslantepe Şehir Devleti’ne komşu bir ülke padişahının oğlu, Arslantepe Höyüğü’nün ardındaki köyde yaşayan yoksul bir kıza aşık olur. Zevk ve sefa dolu hayatını bırakır, mal-mülk onun için artık hiç mi hiç mühim değildir. Gözü, kızdan başka hiçbir şey görmez olur. Yemeden içmeden kesilmesi, padişahın canını çok sıkmaktadır fakat böyle fakir ve zavallı, eğitimsiz ve açgözlü bir kızla evlenmesine gönlü asla razı gelmemektedir.

Bu durum fazla sürmez, padişah istemeye istemeye de olsa kızı istemek zorunda kalmıştır. Hummalı bir hazırlık, artık başlamıştır. İçi kan ağlasa da kendine yaraşır, dillere destan bir düğün yapmıştır. Bu sırada gelin kızımız, günden güne şımararak ailesini hakir görmeye başlamıştır. Gelin, zengin bir hayat yaşayacağı, damat aşık olduğu kıza kavuşacağı, davetliler ise gece boyu sınırsızca yiyip içip dans edip oyun oynayabilecekleri için çok mutlulardı. Padişah ve kızın annesi bütün gece hiç gülmediler.

Düğün bitip gelin alayı askerlerle birlikte yola çıktığında annesi gözü yaşlı ve yapayalnız kalmıştı yoksul dünyalarında. Kız ise mutlu mesut yola koyulmuştu ki tam tepeye gelindiğinde askerlerden birine seslenip at arabasını bir anda durdurmuştur. Annesinin evinde bir süpürge unuttuğunu söyler ve gidip onu alıp gelmelerini ister. İki asker gecenin karanlığında toprak yoldan geri döner kız evine. Annesinden süpürgeyi istediklerinde anne buna çok üzülür. Kızının zenginlikten bu denli başının dönmesi onu kahreder. Bir süpürgeyi bile ondan esirgediğini öğrenmenin kızgınlığı ile beddua eder. “Gelinlik tacınla, gelinlik elbisenle, askerinle, alayınla taş kesil!” der ve o anda tüm gelin alayı ve askerler taşa dönüşür. Taşa dönüşen askerler, şimdiki Gelinciktepe’yi meydana getirir.

malatyahaber.com

FOTO: Gelinciktepe Bölgesi..

Gelinciktepe'ye adını veren efsanenin kaynaklandığı arazi oluşumu.. (Aykut K.)

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Tarihçi Yazar (4 yıl önce)
    Battalgazi Belediyesi'nin tarihe biraz saygısı olsaydı, Battalgazi Belediyesi'nin eski binasını (Eskimalata) yıkıp yerine ucube bir konteyner yapması tam trajedi değil de nedir... Tarhi dokuyu zerre kadar dikkate almadan özensiz ve kabaca yapılan bu konteyner derhal iptal edilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eskimalatyalı (4 yıl önce)
    Arkadaşlar o bölge ihale edilmiş bir alan mermer tozu falan üretğliyordu galiba öyle tarihi bir sülüeti falan da yok zaten yıllardır kazılan bir alan her gelen başkan bi kazdı oraları şu an harap ve işe yaramayan zemin olarakta Malatyada sağlıklı bir bölge tarım arazileri yerine öyle bir yerin seçilmesi Battalgazi için çok daha hayırlı önüne gelen birşey uyduruyor Osman bey akrabaları için yapmışmış Selahattin beyin akrabaları yoktu orda uydu kent projesini neden yapmak istedi o zaman... Hali hazırda denetlenmiş uygunluğu görülmüş ve acele ihtiyaçalara fazlasıyla geniş alan olarak cevap verebilecek bir alan ve değerlendirilmesi Malatya özellikle Battalgazi için şart..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • starbody44 (4 yıl önce)
    ne kuzeyi ne güneyi nede tarih sadece GÖMÜNÜN peşindeler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    Aşiretcilik, bölgecilik siyaseti yapıldımı, tarihin, kültürün hiç bir önemi yoktur. 300 bin nüfuslu şehri, Orduzu'daki bir kaç bölgeci gruba teslim ediyorlar. Orduzu yıllarca belde belediyesi tarafından yönetildi. kör değil iş yapalardı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Gelinciktepesi yeni mi ortaya çıktı, anlamış değilim. Bu tarihi dokunun korunması yeni mi aklınıza geldi. Şimdiye kadar neredeydiniz bunu gerçekten merak ediyorum. Buraya sahip çıkmak için neler yaptınız ? Projenin detayı hakkında bilginiz var mı ? Yoksa bilip bilmeden mi yorumlar yapılıyor. Orduzu halkı bu alanın yeşillendirilmesi gerektiğini yıllar önce dile getirdiğinde kimin haberi vardı böyle bir yer olduğundan. Şahsi fikrim şudur, bırakalım 8 katlı 10 katlı binalara rant sağlayan sistemi,o tarz yerlere heves etmeyi. Orduzu, havasıyla suyuyla, yeşilliğiyle, verimli topraklarıyla,düz bir alana sahip olmasıyla, zemininin sağlamlığıyla, şehre olan kısa mesafesiyle Malatya nın gözbebeğidir. Buraya sahip çıkalım, ve burada insanlarımız için tarım alanlarını yok etmeden, müstakil bahçeli sağlam binalar inşaa edelim. Belli bir düzeni, görüntüsü, cazibesi olsun. İnsanlar, hem doğal afetlere karşı tedbirli olsun, hem de doğayla iç içe yaşasın. Bir yandan, İnsanlar, sebzesini, meyvesini yetiştirieken diğer yandan, çocuklar dilediği gibi koşsun oynasın. Olasılık dahilinde olan bu projede, şehrin idarecilerine büyük görevler düşüyor. idarecilerin, gelişi güzel ruhsat vermeyip, belli bir nizama göre ruhsat verdiği yerler inşaa edelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malesef hasan bey mevcut belediye başkanın akrabaları o tarafta ikamet ettiği için ödüllendirme taktiği
    0
    0
    Yanıtla
  • Pyitaht (4 yıl önce)
    Neden ? Yermi bitmiş malatya da yazık olur yanlış bir strateji bu yanlışa dur demek lazım bu şehrin mimarlar odası ne iş yapıyor bu şehrin STK ları ne işlerle meşgul ve ihale maliyeti saçma sapan bir rakam eğer yanlış hesaplama yapmadıysam daire maliyeti 275 000 tl yi buluyor nasıl bir ev yapacaklar ki bu maliyet çıkarıldı vs vs
    0
    0
    Yanıtla
  • Özgür Havadis (4 yıl önce)
    Kim demiş salaklar işe yaramaz, ben yaradım. Bir hata vardı uyardım düzelttim. Bu arada herkesi kendim gibi avantacı sandığımdan (Bu siteyi başkalarıyla karıştırıp, Battalgazi Belediyesi'nden para alamadıkları için bu haberi yapıyorlar diye işkembeden bir sallama yapmıştım) özür diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özgür Havadis (4 yıl önce)Özgür Havadis isimli kullanıcı yorumuna
    Salaklık bu ya duramıyorum. Hani karşımdakiler dünkü çocuk sanki. Bu sefer de, size bir haber atarım, yayınlarsanız demek ki yiğitsiniz, avantacı değilsiniz, ama yayınlamazsanız.. diye gaz verdim. Ama galiba yemediler, beni de birşeye saymadılar. Benim gibi tırsık üfürükçüler ve tabi müzmin salaklar çokmuş, hergün benim gibileri yazıyormuş, ben sonuncusuymuşum!
    0
    0
    Yanıtla
  • Eco (4 yıl önce)
    Yazık bu ülkede bir kısım İnsan yapılan yardımlarla şükret denemeye zorlanıyor. Bir kısım asgari üçretle şükre zorlanıyor. Bir kısım onca yıl okul okuyor mülakat sınav 3-5 yıl sonra atanıyor şükrezorlanıyor bir kısım ise hiç bir emek harcamadan bedel ödemeden süt banyosunda ve milyonların içinde buluyor ve altakilere şükredin diyo. İşte tam bunun adı demokrasi.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya (4 yıl önce)
    kesin bir çıkarları vardır orda yoksa ne işleri gelincikte
    0
    0
    Yanıtla
  • Turan (4 yıl önce)
    Neden gelinciktepe acaba. Kuzey cevre yoluna yakın olduğu icin olabilir mi? Acaba ondan sonra o yol açılırsa oralar imara açılır mı? Bir düşünmek lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (4 yıl önce)
    Bu tarihi bi alan insan kıyarmı oraya gölette mevcut yazıkk çokk yazıkk,eğer ora kazılırsa polis denetiminde kazılsın hazine altın çıkma olasılığı yüksekk,artı o bölgeyi kim toparlarmış arsa bahce bi bakılsın ,içimizmi fesat bizi yönetenlermi anlamıyorm kardeşim başka yer yokmu ahh tayyib baba ahh sen olmasan ahh ki ahh...
    0
    0
    Yanıtla