SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Gelinciktepe'ye Konut Çok Yanlış Olur"

0
Güncellendi - 2020-03-07 06:40:56
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TMMOB – İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, Malatya’nın en önemli arkeolojik miras alanlarından biri olan Gelinciktepe bölgesinin yanı sıra Battalgazi ilçesinde binlerce dönüm tarım arazisinin yapılaşmaya açılmasının sürdürülebilir çevre ilkesine aykırı olduğunu belirterek, “Gelinciktepe’ye konut da yaparsanız yanlış yapmış olursunuz. Eğer, Eskimalatya Battalgazi bölgesinde yeni imar bölgeleri oluşturursak,  milyonlarca yılda oluştuğunu bildiğimiz tarımsal topraklarımızı katlediyoruz demektir” dedi.

“Tarım arazileri yapılaşma için kullanılmaz” denilemeyeceğini, ancak bu durumda ödenecek bedellere de hazır olunması gerektiğini kaydeden Vehbi Aluçlu, “Peki, tarım arazilerinin yoğun olarak bulunduğu Eskimalatya, Battalgazi bölgesinde yeni imar bölgeleri oluşturursanız biz tarımı nerde yapacağız?” sorusunu gündeme getirdi.

Battalgazi Belediyesi’nin Orduzu semtindeki Gelinciktepe mevkiini yeni yerleşim alanı olarak kullanacağını açıklaması konusunda İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, “Gelinciktepe’de yerleşim alanı oluşturuluyor. Tarım arazilerinde yapılaşma olmaz diye bir şey yoktur.  Ama bunun bir bedeli de olur. Denizin ortasına gökdelenler de dikilebiliyor. Denizin ortasındaki depremler de onu hiç etkilemiyor. En büyük ölçekteki  depremlere göre günümüzde bina yapılabilir. Ama ben bir mühendis olarak şunu söylemek istiyorum ki bu bölgenin imara açılmaması gerekiyor. Eğer orayı da imara açarsak bizim milyonlarca yılda oluştuğunu bildiğimiz tarımsal topraklarımızı katlediyoruz demektir” diye konuştu.

“Malatya Ovası’nı yok etmek için ellerinden geleni yapıyorlar”

Kuzey Çevre Yolu Projesi güzergâhının da Malatya’nın en verimli tarım arazilerinden geçtiğini hatırlatan Vehbi Aluçlu, Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin Malatya Ovası’nı yok edecek tehlikeleri barındırdığını söyledi. Aluçlu, “Malatya Ovasını yok etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Çevreyolunu da orada götürürseniz yanlış yapmış olursunuz, Gelincik tepesine konut da yaparsanız yanlış yapmış olursunuz” dedi.

Şu andaki Çevreyolu üstündeki bölgelerin depreme daha dayanıklı olduğunu belirten Vehbi Aluçlu şunları söyledi:

“Çevre yolunu orada götürürseniz  çevre yoluna bağlamak için ara aksları bağlamak için yeni yollar açarsanız, oraların yanlarına konutlarına yapılmasına izin verirseniz, Eskimalatya Battalgazi bölgesinde yeni imar bölgeleri oluşturursanız biz tarımı nerde yapacağız.  Malatya Ovasını yok etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Çevreyolunun üstü depreme daha dayanıklı bir zemin yapısına sahip. Çevreyolunun altı alüvyon bir toprak yapısına sahip. Yani tarımsal toprak. Tarım yapmak istiyorsanız Malatya ovası sizin emrinizde.  Bu toprağı tarımsal amaçlı kullanabilirsiniz. Çevreyolunu da orada götürürseniz yanlış yapmış olursunuz, Gelincik tepesine konut da yaparsanız yanlış yapmış olursunuz. Fahri Kayhan, Çilesiz, Karakavak bölgesinin de imara açıldığı zaman yanlış yapıldığını söylemiştik. İmara açılırken nasıl açılacak biliyor musunuz? 1/25  binlik planlar yapılırken sağlam zemin yapısının nerede olduğunu bilirsek ona göre tasarım yaparsak  doğru yapmış oluruz”.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Gelinciktepe Bölgesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Cagri (4 yıl önce)
    Aslan tepeden geçti yolum kuşlar dereler orduzudan aktı suyum,yeditane site şehir var gelincik tepesine kadar imara açacaksın, açtığın yerde tarih bulacaksın, onu müzeye katacaksin başka boş şeyler varken boş arazide yorgun düşersin,şoför okulunun arazisi boş askeri hastane boş değerlendir kardeşim çarşıyı yik,Cezmi kartayi boşalt fuzuliyi yik, yatay mimari yap zormu. deprem yikar geçer o daha kolay demi istifa et kardeşim istifa bürokrasi oyunu bu. büyük depremi halktan gizliyor kamuoyu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bekir (4 yıl önce)
    siz haber sitesi olarak işinize gelen yorumu yayınlıyorsunuz bu haber sitesini bundan sonra incelemeyecegi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bekir (4 yıl önce)
    çarşı her şeye karşı
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Ben de Malatya’lı yurtdışında yaşayan bir hemşeriniz olarakBu tarz Elinizdeki alanları rant yüzünden imara açtırmayız bakın Almanya’da İngiltere’de Fransa’da İtalya’da Amerika’da hiçbir ülkede böyle mesire alanı yapılabilecek insanlar doğayla başbaşa kalabileceği alanların yok edilmesi söz konusu olamaz bu konuda bilim insanlarının görüşlerine lütfen saygı duysunlarÖzellikle neden yöneticiler bazı arazilerin değerlendirilmesi için kendilerine rant kavgasının içerisine sokmasınlar size bir hemşeri nasihatıdır
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Gelincik Tepeleri Jeolojik olarak mağmatık kayaçlardan yapılıdır. Zemin olarak çok sağlamdır. Yersel olarak küçük bir alan hariç, tarıma da uygun olmayan bir alandır. Dolayısıyla Battalgazi dolayında yapılaşmaya en uygun alan Gelincik tepedir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Dünyanın hiç bir deprem riski olan bölgesinde tarım arazileri imara açılamaz. Kaldiki deprem riski olmasa bile tarım arazileri katledilemez. Allahtan belamızı arıyoruz başka diyecek lafım yok.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    tmmob karşı çıkmışsa bunlar gider inadına binayı dikerler...
    0
    0
    Yanıtla
  • bilal (4 yıl önce)
    vay arkadas illaki malatyanin dogusuna birseyler yapmak istiyorsunuz yimpas civari var mis gibi. bu evlerde oturacaklarin cocuklari okula gidecek, hastaneye gidecek,... gidecekte gidecek soyle ulasimi kolay olacak bir bolgeye neden yapmazlar boyle iskan projelerini. ALLAH AKIL FIKIR VERSIN...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (4 yıl önce)
    Rantı-Parayı alan gelincik tepesini çoktan geçti. Uyanda bostan başına gidelim. Kuzey çevre yolu olacak çevre katliamı, katliamı olmadan Beydağı’na gidelim. Her şey para değil biraz ilim alalım. İstikbal ve istikrara Tarım, bahçe yeşil alan lazım, yok etmeden bahçeye gidelim. Havası oksijeni ve yeşili gitmeden, biraz nefes alalım...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Hocam bilimsel ve teknik açısından,Malatyanın geleceği açısından çok doğru söylüyorsunuz. RANT UĞRUNA,ÇEVRELERİNİ ZENGİN ETMEK UĞRUNA İNŞAATA ELVERİŞSİZ ZEMİNLER İMARA AÇILIYOR,TARIM ARAZİLERİ YOK EDİLİYOR.
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (4 yıl önce)
    Gelinciktepe de konut yapılacak alanın zemin etüdünün iyi yapılması gerekir. Şu an konut yapılacak alanda daha önce bir maden firması blok kesme taşlar çıkartıyordu. O firma mühendislerinde bilgi almalar gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yakup (4 yıl önce)
    Çok boş bir söylem olmus çıkıp gitmiş mi bir gün o tepeye yeri bile bilmiyordur hiç bir şekilde tarım arazisi değil gelincik tepesi dediği yer devletin boş merası zaten konut yapılmaz ise dört veya beş yıla o merada kalmaz yağmalayan yagmalayana
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (4 yıl önce)
    Resmen sit alanı katlediliyor yazik günah hikayesi destani olan Gelincik tepesi betona kurban gitcekk Battalgazi belediye başkani Adıyamanli ordunu da Orduzulu yok hep köyden gelme dolu yazik gunah el insaf o doğa katledilemez...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer Ali (4 yıl önce)
    Tecde ve Karakavak dışında Malatya'nın gelişmesinden yeterli pay alamayan diğer bölgeler gibi tıpkı Eskimalatya ve Orduzu bölgesi de yıllardır üvey evlat muamelesi gördü. Yatırımı imar açmak veya açmamak olarak görürsek hata ederiz. Yıllardır imara açılmayan bölgelerde insanlarımız arpa-buğday dahi ekmez oldu. Tarım arazilerinin korunması çiftçiyi çiftçi yapan özelliklere sahip çıkmakla olur. Tarıma yönelik teşviklerle olur. Bugüne kadar bırakın sahip çıkmayı çiftçinin kolunu kanadını kestiler. Tembel halkımızda toprağını işlemez hale geldi. Kimse kusura bakmasın. Ne tarım alanları ne Malatya'nın geleceği kimsenin umurunda değil. Herkes ailesinin daha nezih ortamda yaşamasının gayretini veriyor. Malatya'nın ekonomisine ve siyasetine yön verenlerin hangi biri mütevazi bir evde yaşayıp topluma örnek oluyor? O kadar yazacağım cümleler varki; neresinden tutsak elimizde kalıyor. Hocamız keşke bu açıklamasını temel kazma işlemlerinin başladığı o bölgede varsa bölge insanlarının desteklerini alarak yapsaydı...
    0
    0
    Yanıtla
  • HASAN BASRİ (4 yıl önce)
    Karakavak, bostanbaşı ,barguzu .tecde vb mahallelerimiz imara açılırken , imara açılmasın diye kaç mühendis karşı çıktı ve kaç mühendis mütehitliğe başladı cevap versinler.B ence bu arkadaşlar çevre yolu altında konut fiyatları düşük olacağından , az kazanacaklarından konuşuyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • samet (4 yıl önce)
    Bu sizin gibi istemezükcüler yüzünden bu memlekete biz çivi bile çakılamıyor.Milletin menfaati olan herşeye karşısınız.Gölge etmeyin yeter ya!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (4 yıl önce)
    Vehbi hocam kalemine sağlık. Felaket geliyorum diyorsa hem de kaç defa ve hala önlem alınmıyorsa yazıklar olsun bizlere. Yapın lan kuzey çevre yolunu hatta ne kadar tarıma elverişli arazi varsa ranta açın çuvallarınızı doldurun. Yazıklar olsun sizlere. Bilimin hakim olmadığı toplumları nelerin beklediğini bilseler. İnönü inşaat mühendisliğinden depremle ilgili konuşan bilim adamı varmı acaba. Kuzey çevre yolu ile ilgili varmı acaba.
    0
    0
    Yanıtla
  • deprem (4 yıl önce)
    Eskimalatya daha fazla oy verdi ama
    0
    0
    Yanıtla
  • Eymen44 (4 yıl önce)
    Ağzınıza sağlık hocam.Orduzunun doğal yapısı cok guzel ve orası aslantepeye höyüğe cok yakın yerler betonarme binaları dikerek oranın görüntüsü doğası bozulmamalı.gelincik tepe efsanesi yaşatılarak truzime kazandırılmalıdır. Gelincik tepesinden rant olmaz ,defineciler bile orada define aramışlar başıboş kazı cok buda bilgisizlikten geliyor.oranin insanları truzimden cok kâr elde edebilir bunun onu açılmalıdır .
    0
    0
    Yanıtla