SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gemuhluoğlu İçin Panel

A- A+ PAYLAŞ

Malatya- Arapgirli olan merhum yazar- düşünür Fethi Gemuhluoğlu, ölümünün 31'inci yıldönümünde bir panelle anıldı. Ayrıca anısına düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrenciler de ödüllendirildi.

Gemuhluoğlu'nun 31'inci ölüm yıldönümü dolayısıyla Malatya'da yapılan etkinliklere ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu tarafından yayınlanan bülten şöyle:

"Malatya’nın yetiştirdiği büyük Yazar ve Düşünür Fethi Gemuhluoğlu 31. Ölüm yıldönümünde Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen bir panel ile anıldı.

11 Kasım Salı Günü Belediye Konferans Salonunda düzenlenen ve Sadık Yalsızuçanlar (Belgesel Yapımcısı-Yazar), Okt. Abidin Öztürk (İ. Ü. Türk Dili Böl.) ve Kamuran Sezer’in (Gazeteci) Konuşmacı olarak katıldıkları konferansa Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan vekili Selahattin Aşan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Merhum Gemuhluoğlu’nun oğlu TRT Genel Sekreteri Ali Gemuhluoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Kesriklioğlu, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ile öğretim görevlileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Ayrıca Elazığ’dan da bir grup öğrenci panele katıldı.

Panel başlamadan önce Gemuhluoğlu ailesi adına bir teşekkür konuşması yapan Fethi Gemuhluoğlu’nun oğlu TRT Genel Sekreteri Ali Gemuhluoğlu, böylesine anlamlı bir programın düzenlenmesinden dolayı çok mutlu olduklarını ve emeği geçenlere teşekkür ettiklerini söyledi.

Daha sonra İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Çivi kısa bir konuşma yaparak, merhum Gemuhluoğlu’nun insanlar arasında din, dil, mezhep ayırımı yapmadan hizmet ettiğini belirterek, verdiği burslarla bugüne kadar yetişmiş 700’ün üzerinde Profesörün olduğunu ve Türkiye’nin ilim yapısına çok büyük katkısı olduğunu söyledi.

Panelin açış konuşmasını yapan Belediye Başkan Vekili Selahattin Aşan, Malatya Belediyesi olarak hemşehrilerinin yaşamlarını kolaylaştırmak adına tamamladıkları birçok büyük proje ve hizmetlerin yanı sıra sosyal ve kültürel alanda da önemli projeler hazırladıklarını söyledi.

Başkan vekili Aşan yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Önemli gün ve haftalar nedeniyle yaptığımız, ulusal nitelikli programların yanı sıra, Malatya’mızın yetiştirdiği ilim, fikir, sanat ve devlet adamlarını gün ışığına çıkarmaya, yeni nesle tanıtmaya gayret ediyoruz.

Fethi Gemuhluoğlu, İstanbul’da doğmuş olmasına rağmen kökleri Arapgir ilçemize dayanan, bu toprağın yetiştirdiği, yoğurduğu çok yönlü bir yönetici, bir fikir ve gönül adamıdır. O, günümüz entelektüellerinin birçoğunu yetiştiren, tarihi çok iyi bilen, insan sarrafı mütefekkir, hal ehli, aşk ehli bir insandı.

Bugün hemen hepimizin kendisi gibi ‘dost’lar aradığı rahmetli Gemuhluoğlu’nu ne yazık ki pek çoğumuz tanımıyor, belki Malatyalı olduğunu dahi bilmiyoruz.

O, yaşadığı dönemde de bugün de muhatap olduğu insanlara ayırım yapmadan el uzattı, iyi ve güzel çalışmalar yapmaları için onları hep öne itti. Bir o kadar da kendisi geride durdu. Bugün de diyoruz çünkü onun manevi tedrisatından geçen o yılların gençlerinin çoğu bugünün edebiyatçıları, yazarları, sanatçıları ve bürokratlarıdır.”

Vali Halil İbrahim Daşöz ise “Bu toplantıyı tertipleyen Belediyemizi yürekten kutluyorum. Belediyemiz, kültürümüz, tarihimizi anmak adına ülkemizin yetiştirdiği önemli insanları tanımak adına güzel hizmetler yapıyor. Bu tür organizasyonlarla hepimiz için aynı zamanda aydınlatıcı, eğitici programlar uyguluyor. Bundan dolayı değerli Başkanımızı yürekten kutluyorum.

Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, Büyük devletler kurmak için büyük insanlar yetiştirmek gerekiyor. İşte Fethi Gemuhluoğlu böyle bir insan. Fethi Gemuhluoğlu ile ilgili olarak ilk defa bir gazetede bir söz okumuştum. Bu toplum kötü bir kedi gibi kendi evlatlarını yiyor. Diyordu. Bu sözü bana çok etkileyici gelmişti. Ama Fethi Bey’le ilgili olarak sohbetine katılmış insanlardan çok şeyler duydum.

O’nun için söylenmesi gereken çok şeyler var. Ama benim aklımda kalanlardan en önemli 3 konuyu sizlerle paylaşmak isterim. Bir kere gerçekten bir eğitim sevdalısı ve eğitim uygulayıcısıydı. Onun dışında gerçekten büyük rüyaların insanı, büyük hayalleri olan, küçük düşüncelerle kendisini özdeşleştirmeyen bir insandı. Bir başka özelliği tevazu sahibi bir insan olması.

Biz kendisinin anılması amacıyla tertiplenen bu toplantıda bulunmaktan bahtiyarlık duyuyorum” dedi.

Vali Daşöz’ün konuşmasından sonra başlayan panelde ilk sözü alan İnönü Üniversitesi Türk Dili Bölümü Okutmanı Abidin Öztürk, merhum Fethi Gemuhluoğlu’nun hayatı hakkında kısaca bilgiler vererek, Gemuhluoğlu’nun 55 yaşında vefat ettiğini ancak, kendini hep bin yaşındaymış gibi hissettiğini söyledi.

Okutman Öztürk konuşmasında, “Evet 55 yıllık hayatına gerçekten de çok geniş bilgiler çok büyük tecrübeler sığdırmış bir fikir adamı idi. Böylesine gönül ehli insanları önce biz sonra bütün dünya tanısın. Bu tür insanlar bizlerin mayasının temel taşlarıdır. Öğrencilerimizden böylesine tefekkür ehli insanları tanımalarını, onları araştırıp okumalarını bekliyorum.

Ben kendisiyle hiç tanışmamıştım. 1977 yılında bir yazısını okumuştum. O gün yazdıklarına pek inanasım gelmedi, ama yıllar benim haksızlığımı, O’nun haklılığını ortaya koydu. O, gerçekten de ileri görüşlü, zamanının gelişmelerini çok iyi değerlendiren ve geleceğe yönelik fikirler beyan edebilen ve fikirleri de zamanla gerçekçi olduğu anlaşılan bir insandı. Gemuhluoğlu, aynı zamanda eğitime ve ilime de büyük önem verir, okuyanları desteklerdi” dedi.

Arapgir Postası ve Bakış Gazetesi Sahibi Kamuran Sezer’de panelde yaptığı konuşmada, zamanın çok hızlı geçtiğini, 1977 yılından bu yana 31 yılın geride kaldığını belirterek, “Bugün O’nun yardım ettiği insanların büyük bir kısmı ülke genelinde önemli makamlarda oturmaktadırlar.

Gemuhluoğlu’nun ölümünün ardından Malatya ile birlikte başka illerde de birçok anma toplantıları düzenlenmiştir. İşte bugün burada bir kez daha anma toplantısında bir araya geliyoruz. Bu nedenle Malatya Belediye Başkanımıza ve emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

Kamuran Sezer, merhum Gemuhluoğlu’nun sadece Malatya ve Elazığ’ın değil bütün Türkiye’nin sevdalısı olduğunu ifade ederek, “O hep temiz, saf bir Anadolu gönül adamı olmuştur. Ben kendisini Babama yazdığı mektuplardan tanıdım. O mektuplardan çok ilerici ve geleceği önceden yorumlayabilen bir insan olduğunu anlamıştım. Sayın Gemuhluoğlu’nun yazma orucunu Arapgir Postası için bozduğunu kendisini tanıyan herkes bilir. Gazetemizde yazdığı yıllarda okuyucularından gelen soruları da yazılarında yanıtlayan Gemuhluoğlu, ta o yıllardan dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyordu.

O gelecekte Rusya ve Afrika’da köklü değişiklikler olacağını yazarak, Türkiye’nin zamanında gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini belirtiyordu” dedi.

Son olarak bir konuşma yapan Belgesel Yapımcısı ve Yazar Sadık Yalzısuçanlar da Fethi Gemuhluoğlu’nun özellikle felsefi yönü hakkında ayrıntılı bilgiler vererek özetle şunları söyledi:

“Gemuhluoğlu, tam da ülkemizin bir medeniyet krizinin içinde bulunduğu, insanların yozlaşmaya başladığı bir dönemde yaşamış ve fikirler öne sürmüştür. O yıllarda 30’lu yaşlarda olan Gemuhluoğlu, her kesimden insanların gönlüne hitap etmeyi başarmıştır. O ülkenin ve ülke insanlarının yozlaşmasını önleme noktasında önemli hizmetlerde bulunmuştur.

19. Yüzyılın özellikle ikinci yarısından itibaren modernleşmeyi batılılaşma olarak algılayan o dönemin entelektüellerinin yazılarına da çok ciddi karşı yazılar yazmış ve yeni fikirler ileri sürmüş, modernleşmenin batılılaşma olmadığını ortaya koymuştur.”

Yapılan konuşmaların ardından Fethi Gemuhluoğlu’nu anlatan bir Slayt gösterisi yapıldı.

ÖDÜL TÖRENİ
Öte yandan Panel başlamadan önce, Fethi Gemuhluoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi tarafından düzenlenen “Fethi Gemuhluoğlu’na Mektup” konulu yarışmada dereceye giren öğrenciler açıklanarak, kendilerine Malatya Belediyesi tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Dereceye giren Öğrenciler:
1. Saliha Cem - Fethi Gemuhluoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi
2. Rıdvan Batur - Malatya Anadolu İmam Hatip Lisesi
3. Yasemin Böcek - Fethi Gemuhluoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi

Mansiyon kazanan öğrenciler: Kernek Anadolu Lisesinden Rabia Narinç, Akçadağ Anadolu Öğretmen lisesinden Zehra Öngen ve Yeşilyurt Anadolu Lisesinden Eyüp Ercan.

Yarışmada dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesi nedeniyle Belediye Başkanı H. Cemal Akın’a teşekkür edildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız