SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gemuhluoğlu'na Vefa

A- A+ PAYLAŞ

Yöremizin yetiştirdiği; ömrünü bir gönül ve hizmet adamı olarak yaşadığı topluma adayan, yaklaşık 4 yıl boyunca Arapgir Postası Gazetesi’nde yazılar yazan Fethi Gemuhluoğlu ölümünün 30. yılında Elazığ, Ağin ve Arapgir’de düzenlenen ve iki gün süren etkinliklerle anıldı. Etkinliklerde, Gemuhluoğlu’nun felsefi, edebi, eğitimci kişiliğinin yanı sıra dostluğa verdiği önem ve yardımseverliğine vurgu yapıldı.

SOKAĞA ADI VERİLDİ
Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Fırat Üniversitesi, Atatürk Kültür ve Dil Tarih Yüksek Kurumu, Arapgir Kaymakamlığı, Arapgir Belediye Başkanlığı, Arapgir Postası ve birçok sivil toplum örgütünün katkılarıyla organize edilen anma etkinliği Gemuhluoğlu’nun, bir sokağa isminin verilmesiyle başladı.

Buradaki törene, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Atatürk Kültür ve Dil Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Merhum Fethi Gemuhluoğlu’nun TRT Genel Sekreterliği görevini yürüten oğlu Ali Gemuhluoğlu, Fırat Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Malatya'dan Araştırıcı –yazar Celal Yalvaç, Arapgir Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kamuran Sezer, bazı daire müdürleri, Elazığ ve Malatya’nın sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gönüllü kültür dostları, şairler, yazarlar ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, ülkemizin kültür hayatına önemli katkıları olan Fethi Gemuhluoğlu isminin ebediyete kadar yaşatmak için sokağa adını verdiklerini söyledi. Yüzyıllardır çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış Harput’un Elazığ’a birçok düşünce ve gönül adamı kazandırdığını söyleyen Başkan Selmanoğlu, Fethi Gemuhluoğlu’nun da varlığından gurur duyduklarını ifade etti.

TRT Genel Sekreteri ve Fetni Gemuhluoğlu’nun oğlu Ali Gemuhloğlu ise Babası Merhum Fethi Gemuhluoğlu’nun Arapgir Postası, Türk Yurdu gibi gazetelerde yayınlanan yazılarında, sevgi ve dostluk üzerinde durduğunu söyleyerek, bu yazılar için “Bunların ölçüsünün insana hizmet olduğunu, sevginin hiç bir karşılığının bulunmadığını söylerdi. Gençlere, geçmişi geleceğe bağlamanın insanı birbirine kaynaştırmanın, geleceğe umutla bakmanın en temel yolunun sevgi olduğunu söylerken, düşüncelerini kabul ettirme yerine özümsetme çabası içinde bulundu” yorumunu yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından Belediye Başkanı Selmanoğlu ve Ali Gemuhluoğlu, Fethi Gemuhluoğlu yazan tabelayı sokak girişine çaktı.

VALİ MUŞMAL: TÜRK MİLLETİ GEMUHLUOĞLU’NU UNUTMAYACAK
Anma etkinlikleri kapsamında fikirleri, eserleri ve insanlığa hizmeti ile ‘Türkiye’nin Muhtarı’ adı verilen Fethi Gemuhluoğlu anısına konuşmacı olarak Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Turhal, Fırat Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Buran, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Elazığ Müftüsü Ömer Kocaoğlu ,Yazar Rıdvan Çongur ve Arapgir Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kamuran Sezer’in konuşmacı olarak katıldığı panel gerçekleştirildi.

Paneli Vali Muammer Muşmal, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdi Muz, Arapgir Belediye Başkanı Halit Konukçu, Malatya ve Elazığ’lı yazar-şair, sanatçılar, gönüllü kültür dostları ve davetliler izledi.

Panelin düzenleyicileri açılış konuşmalarında etkinliğin sadece Elazığ boyutunu olmadığı ve Malatya Valiliği, Arapgir Kaymakamlığı ve Arapgir Postasının da önemli katkılarının olduğunu vurguladılar ve Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz’e de katkılarından dolayı teşekkür ettiler. Panele geçilmeden önce kısa bir konuşma yapan Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Fethi Gemuhluoğlu’nun yaşadığı coğrafyada, kendini milletine ve memleketine adayan, kalemiyle düşünce dünyasına yön veren değerli bir şahsiyet olduğunu söyledi. Türk Milleti’nin Fethi Gemuhluoğlu’nu asla unutmayacaklarını belirten Vali Muşmal anma programını, merhumu genç nesillere tanıtmak amacıyla düzenlediklerini bildirdi. Muşmal valilik olarak kültüre, sanata hizmet edenlerin daima yanında olacaklarını vurguladı.

Arapgir Belediye Başkanı Halit Konukçu ise, 1990 yılında Fethi Gemuhluoğlu anısına geniş katılımlı bir panel düzenlediklerini, bu yıl gerçekleştirilecek Bağbozumu Şenlikleri’nde yine bir panel gerçekleştireceklerini belirtti. Konukçu, 2005 yılında Arapgir’deki bir caddeye merhumun isminin verildiğini hatırlattı.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde konuşmacılar genel olarak Fethi Gemuhluoğlu’nun insan sevgisi ile dolu, gönül gözü ile gören, irfan ve bilim sahibi, kendini topluma adayan unutulmaz bir insan olduğuna vurgu yaparken, Fethi Gemuhluoğlu ile sohbetlerinden örnekler verdi.

YAZMA ORUCUNU ARAPGİR POSTASI’NA BOZMUŞTU
Panele konuşmacı olarak katılan BAKIŞ ve Arapgir Postası Gazeteleri İmtiyaz Sahibi Kamuran Sezer, ulusal gazetelerin tüm ısrarlarına rağmen Fethi Gemuhluoğlu’nun yazma orucunu ‘Avuç içi kadar’ diye nitelendirdiği, ancak bu nitelendirmede küçümseme değil yumruk bütünlüğünü kastettiği Arapgir Postası’nda bozduğunu belirterek, bunun kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Sezer, Gemuhluoğlu’nun yazılarıyla ilgili şu bilgileri aktardı:

“O’nun 1956’lı yıllardan başlayıp 1960’lı yıllara kadar uzanan süreç içerisindeki yazıları her zaman ses getirmiştir, yankı bulmuştur. Yazılarında dünya gerçeklerini dile getirmiş, bu konudaki yorumlarını, düşüncelerini okuyucularıyla paylaşmıştır. O yıllarda sömürgeler topluluğu olan Afrika’nın uyanışını, bağımsızlık savaşını birçok yazısında vurgulamıştır. “Uyanan Afrika’dan bahsetmiş, Cezayir’in sıkıntılarını dile getirmiş, ‘Cezayir meselesi Fransa için utanç mevzuu olacaktır’ diye başlayan yazısında buradaki düşüncelerini okuyucularına aktarmıştır. İngiltere ve Fransa’nın bu sömürgeler üzerindeki etkinliğini eleştirmiştir. Dünyada yaşanan bütün bu olumsuzluklara, dünya devletlerinin gösterdiği sağırlığa dikkat çekmiştir.” Sezer, Gemuhluoğlu’nun yazılarında Arapgir’in sorunlarına da değindiğini, bir yazısında aslen Arapgir’li olduğunu ve zaman zaman okurlarının mektuplarını değerlendirdiğini de belirtti.

Sezer konuşmasında ayrıca, Fethi Gemuhluoğlu’nun Arapgir Postası’nda yayınlanan yazılarının ulusal anlamda büyük yankılar uyandırdığını, birçok ulusal basının Arapgir Pastası’nda alıntılar yaparak bu yazıları neşrettiğini sözlerine ekledi.

Panelden sonra ise Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güldeniz Ekmen Agiş, Fethi Gemuhluoğlu anısına yaptığı bestelerden oluşan mini bir konser verdi. Gemuhluoğlu’nu anma etkinliklerinin Elazığ ayağı katılımcılara teşekkür plaketi verilmesiyle son buldu.

ARAPGİR POSTASI GAZETESİ’DEN SERGİ
Etkinliğin Elazığ’da yapılan birinci bölümün ardından; şair Elmas Yıldırım ile şair Nimri Dede’nin mezarları ile Gemuhluoğlu’nun Ailesinin yaşadığı yer olan Ağın ilçesine bağlı Demirçarık (eski adı Gemuhu) ziyaret edildi ve Arapgir’e geçildi. Fethi Gemuhluoğlu, Arapgir ilçesinde de çeşitli etkinliklerle anıldı.

80 Kişilik heyet ilkönce Arapgir Kaymakamı ve Belediye başkanını ziyaret ettikten sonra Gemuhluoğlu’nun makalelerinin yer aldığı Arapgir Postası gazetesi arşivlerinden oluşan sergi gezildi.

Arapgir Postası gazetesi sahibi Kamuran Sezer,yarım asırlık gazetesi hakkında bilgiler verdi. Sergiye, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Atatürk Kültür ve Dil Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Merhum Fethi Gemuhluoğlu’nun TRT Genel Sekreterliği görevini yürüten oğlu Ali Gemuhluoğlu, Fırat Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Fevzi Bingöl, araştırmacı-yazar Celal Yalvaç, bazı daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şairler, yazarlar ve vatandaşlar katıldı.

FETHİ GEMUHLUOĞLU KİMDİR?
Mustafa Neşet Bey ile Fatma Sâniye Hanım'ın çocukları olarak 1922 yılında İstanbul'da doğan İrfan Fethi Gemuhluoğlu, 1940 yılında Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenimini sürdürdü. 1950–55 yıllarında İstanbul'daki çeşitli okullarda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapan Fethi Gemuhluoğlu, 1955–63 yıllarında İstanbul'un o zaman en önemli kültür ve spor etkinlikleri merkezi olan İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nın müdürlüğünü yaptı. 1959 yılında Dr. Emine Suzan Hanım'la evlenen Fethi Gemuhluoğlu'nun Mehmet Ali ile Veli Selman adında iki çocukları oldu. 1963–65 yıllarında Almanya'da kaldıktan sonra, 1965–66 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulundu. 1966–70 yılları arasında Türkiye Odalar Birliği Basın Müşaviri olan Fethi Gemuhluoğlu, zamanında eğitim alanında faaliyet gösteren çok sayılı vakıflardan biri olan Türk petrol Vakfı'nın kuruluşunu 1970 yılında gerçekleştirdi ve vefatına kadar Genel Sekreterliğini yürüttü. 5 Ekim 1977 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Yakın tarihimize bir gönül ve hizmet adamı olarak damgasını vuran Fethi Gemuhluoğlu'nun kendi yazdıkları ile 1977–78 yıllarında vefatından sonra hakkında yazılanların büyük bir kısmı, '' Dostluk Üzerine'' (1978) adlı kitapta toplanmıştı. Nuri Pakdil'in Fethi Gemuhluoğlu üzerine yazdığı ''Bağlanma''(1979), hatıra ve deneme tarzında kaleme alınmıştır. Fethi Gemuhluoğlu'nun elimizde olan şiirleri ile 72 şairin kaleme aldığı büyük kısmı ithaf edilen şiirler ve yazılardan oluşan '' Gerçek Olan Aşktır ''(2000) adlı kitaptan sonra, kendi yazdığı yazılardan ve mektuplardan meydana gelen ''Dostluk Üzerine ''(2001) adlı kitap yayınlanmıştır.

Fethi Gemuhluoğlu 1956-1960 yılları arasında da Arapgir Postası Gazetesi’nde başmakaleler yazmıştır.

Birbirinden kopuk çevrelerin ortak bir aşk ve hizmet zemininde buluşması yönünde yoğun çaba harcayan Fethi Gemuhluoğlu, toplumu ve insanlığı bir bütün olarak ele alan yaklaşımından kaynaklanan birleştirici dostluk abidesi kişiliğiyle, sadece kendi nesli için değil, sonraki nesiller için de örnek şahsiyetlerden olmuştur.

FOTOĞRAFLAR: Güler HAZAR (Bakış Gazetesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız