SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gen Profilini Ortaya Çıkardı

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:57:05
Gen Profilini Ortaya Çıkardı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Çelik, çikolata kistlerinin doğurganlığa etkisini tespit etmek için yaptığı araştırmada, rahim duvarının gen profilini ortaya çıkardı. 

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısırlığın tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de önemli bir problemi olduğunu belirtti. Farklı görüşler bulunsa da Türkiye'de sıkça karşılaşılan çikolata kistlerinin kısırlığa neden olan etmenlerden birisi olduğunu düşündüğünü ifade eden Çelik, ilk kez çikolata kistlerinin etkilerine farklı bir pencereden bakan bir araştırma gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Yumurtalık kistlerinin rahim duvarında bir etkileşime yol açıp açmadığını belirlemek üzere çikolata kisti olan kadınların rahim duvarlarından biyopsi yaptıklarını ve ardından bu kadınların kistlerini kapalı yöntem ameliyatla temizlediklerini anlatan Çelik, tedavi sonrası kistleri alınan kadınların rahim duvarlarından yeniden biyopsi yaptıklarını belirtti. 

Araştırmada kontrol grubu olarak ikiden fazla çocuğu bulunan ve tüplerini bağlatmak isteyen kadınlardan da biyopsi alarak doğurgan rahmin özelliğini incelediklerini kaydeden Çelik, her iki grupta da rahmin aktif gen profili analizlerini yaptıklarını vurguladı. 

Prof. Dr. Çelik, ''Bundan önceki çalışmamızda çikolata kisti olan hastalarımızda rahim duvarında inflamasyonun (yangı) çok arttığını ve bunun gebelik oluşumuna engel olduğunu gösterdik. Bu hastaları ameliyat ettikten sonra rahim duvarındaki yangının azaldığını ve sağlıklı kontroller düzeyine indiğini saptadık ve bu konuyla ilgili makalemiz Amerika'da saygın bir dergi tarafından kabul edildi'' diye konuştu. 

-Cerrahi müdahaleyle 106 farklı gen değişime uğradı- 

Çalışmanın çok sık karşılaşılan çikolata kistlerinin doğurganlığa etkisini gösterme ve rahmin aktif gen haritasını çıkarma bakımından pek çok önemli bileşeni bulunduğuna işaret eden Çelik, şunları aktardı: 

''Bu çalışmayla ülkemizde ve dünyada ilk defa yumurtalıklara yapılan cerrahi müdahalenin hem çocuk sahibi olamayan hem de çocuğu olan hastalarda rahim duvarında farklı bir genomik yapıya neden olduğunu göstermiş olduk. Yani çocuk sahibi olan bir hastanın rahim duvarının genlerinin aktiflik profili ile çikolata kisti olan bir kadının rahim duvarının genlerinin profili birbirinden tamamen farklı. Ayrıca çikolata kistlerine yapılan cerrahi müdahalelerin, rahim duvarının gen analizinde tespit edilen yaklaşık 3 bin genden 106 farklı genin değişimine neden olduğunu tespit ettik. Bu değişen genler sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında 106 genden 105'i sağlıklı gruptaki değişimlerle örtüşmüyor. Başka bir deyişle çikolata kistlerine yapılan cerrahi müdahaleler rahim duvarında 106 gende değişime yol açıyor ve bu değişim sağlıklı kontrollerdekinden tamamen farklı.'' 

Çikolata kistlerinin cerrahi olarak alınmasının rahim duvarı genlerinin aktiflikleri üzerinde değişime yol açtığını belirlediklerini vurgulayan Çelik, araştırmanın bundan sonraki sürecinde değişime uğrayan genlerin isimlerinin çıkarılarak ileri analizlerinin yapılacağını sözlerine ekledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız