SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gençler Bilmez, Yaşlılar Hatırlamaz..'

A- A+ PAYLAŞ

Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras son zamanlarda tartışılan Füze kalkanı sistemlerinin kurulacağı bölgeyle ilgili farklı bir bakış açısı geliştirdi.

Uras, 40 yıl önce bölgede yaşanan tarihi olaylara ışık tuttu.Devrimci lider Deniz Gezmiş ve arkadaşları bölgede kurulan Amerikan üssünde radara karşı eylemler başlatmışlardı.Devrimci gençlerden Sinan Cemgil bu sırada hayatını kaybetmişti.

İşte Güngör Uras'ın o yazısı:

AMERİKALILAR BU KÖYÜ ÇOK SEVER

Malatya’nın Kürecik köyü önemli bir köydür. Nedendir bilinmez Amerikalılar bu köyü çok sever. Elli yıl önce bu köyde Amerikalıların radar üssü vardı. Rusya bu köyden izlenirdi. Bundan sonra füze kalkanı ile İran izlenecek. Gençler bilmez, yaşlılar hatırlamaz. Bundan 40 yıl önce Kürecik’te çok şeyler olmuş, Amerikan radarlarına karşı eyleme yeltenen THKO (Türk Halk Kurtuluş Ordusu) öncüleri öldürülmüştü.

TÜRKİYE İÇİN HALK HAREKETİ BURDA BAŞLAYACAKTI

THKO’yu Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Deniz Gezmiş ve Cihan Alptekin kurdu. Bağımsız ve demokratik bir Türkiye için halk hareketini başlatacaklardı. Bağımsızlık ve demokrasi arayışında 1970 sonunda eyleme geçtiler. Devrimin proleterya partileri ve halk ordularıyla gerçekleşeceğine, işçilerin ve halkın kendilerini destekleyeceğine inanıyorlardı.

SİNAN CEMGİL ORADA ÖLDÜRÜLDÜ

12 Mart 1971’de sıkıyönetim ilan edildi. Gözaltılar, operasyonlar, tutuklamalar başladı. Deniz Gezmiş Gemerek’te, Yusuf Aslan Şarkışla’da, Hüseyin İnan ise Pınarbaşı’nda yakalandı. Sinan Cemgil ve arkadaşları arasında Deniz’lerin serbest bırakılmasını sağlamak için eylem yapılması üzerinde görüş birliği oluştu. Kürecik’te bulunan NATO Radar Üssü’nü basmaya karar verdiler. Ancak baskın öncesinde İnekli Köyü muhtarının ihbarı üzerine kuşatıldılar. 31 Mayıs 1971’de jandarma ile çıkan çatışmada Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga vurularak öldürüldü.

Adıyaman Gölbaşı ilçesinde cenazeyi almaya giden Sinan’ın annesi Nazife Cemgil, çevresini saran kadınlara Sinanlar’ı şöyle anlattı: “Bu oğlum Sinan... Bunlar da onun arkadaşları (Kadir ve Alpaslan), kardeşleri... Onlar da oğullarım... Bu çocuklar, bu oğullar; bu ülkeyi, halkı, sizleri sevdiler. Başka bir istekleri yoktu... Dileselerdi, düzenin adamları olsalardı, şimdi burada cansız yatmazlardı. Ama onlar, sizin sorunlarınızı omuzladılar. Sizlerin iyiliği için dağa çıktılar. Ölümü göze aldılar. Öldürüldüler...

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız