SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gençlik ve Spor Bayramı

A- A+ PAYLAŞ

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Pazartesi günü kutlanıyor.

TÖREN PROGRAMI..
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, milli mücadeleyi başlatmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının yıldönümü olan bayramın bu yıl 89’uncusu kutlanacak. Kutlama töreninin 19 Mayıs Pazartesi sabahı 09.00’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayacağı bildirildi.

İnönü Stadı’ndaki törenlerin ise saat 10.00’da Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanının, öğrencilerin ve halkın bayramını kutlamasıyla başlayacağı, 2. Ordu Bandosu eşliğinde törene katılan öğrencilerin eşliğinde söylenecek İstiklal Marşı ile göndere bayrak çekileceği bildirildi.

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut’un konuşmalarının yanı sıra, öğrenciler tarafından şiirler okunacağı daha sonra geçit töreni gerçekleştirileceği belirtildi.

Saha içi gösterilerine; İnönü Üniversitesi, Polis Meslek Yüksek Okulu, Atatürk Kız, Turgut Özal Anadolu, Malatya, Cumhuriyet, Kubilay, 20 Mayıs Vakfı Turgut Özal, Gazi, Anadolu Kız Meslek, Hacı Hüseyin Kölük Anadolu Meslek, Sümer, Hacı Ahmet Akıncı, Eşref Bitlis, Malatya Anadolu, Fatih ve Turgut Özal Lisesi öğrencileri katılacaklar.

Tören boyunca maraton tribününde de fon gösterisi yapılacak. Bu gösteriyi de Atatürk Sağlık Meslek ve Ticaret Meslek Liselerinin yanı sıra Atatürk, 30 Ağustos, Vakıfbank, Barbaros, Mustafa Kemal Atatürk, 2. Hasan Varol, Türk Telekom, Muhittin Özmumcu, Yahya Kemal Beyatlı, Derme ve Kazım Karabekir İlköğretim Okulu öğrencileri sunacaklar.

Törenler sırasındaki gösterilerde; “Türkün Ateşle İmtihanı, And İçtik Atam, Uygarlık alanında yeni bir merhale, Çağdaş hayatla kültürümüz el ele, Zafer Coşkusu, Demir Yumruklar” adlı tablolar sergilenecek.

Bu gösterilerle birlikte staddaki tören son bulacak.

19 Mayıs Pazartesi günü saat 15.00’de belediye önünde gösteriler sunulacağı, belediye hoparlöründen yayın yapılacağı, aynı akşam saat 18.30’da İnönü Üniversitesi kampusundeki Cumhuriyet Meydanı’nda fener alayı düzenleneceği bildirildi.

Bu arada 18 Mayıs Pazar akşamı saat 20.00’de de, İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2. Ordu Bando Komutanlığı’nca bir konser verileceği belirtildi.

MESAJLAR..
* AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, yayınladığı mesajda, "Büyük Önder Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak üzere Anadolu'ya geçtiği 19 mayıs 1919 tarihinden bugüne 89. yıldönümünü milletçe coşku ve kıvançla kutlamanın mutluluğunu yaşadığımız 19 mayıslar; bizim, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kuruluşu için ilk atılan bir adım, özgürlük ve bağımsızlığımızı dünyaya haykırışımızın başlangıcı ve Şanlı Türk tarihinde yerini bulan milli tarihi bir günümüzdür. Dünyada eşine ender rastlanan Osmanlı İmparatorluğu; dünya devletlerine her alanda 600 yıl boyunca önderlik etmiş olmasına rağmen tarihi döneminin son zamanlarında içinde bulunduğu elverişsiz şartların getirdiği çöküntüyü fırsat bilen İtilaf Devletleri, bu büyük İmparatorluğu, hasta adam diye nitelendirerek mirasını, kendi aralarında paylaşma sevdasına düşmüşlerdir. Osmanlının düştüğü bu hazin durumu ve itilaf devletlerinin takındığı tavırları kabullenemeyen Mustafa Kemal Atatürk;

Şanlı Türk Milletinin temsilcileri olarak bizler, eli – kolu bağlı bir şekilde esareti bekleyemeyiz. Esarete boyun eğmenin ve özgürlüğümüzü kendi kaderine terk etmenin Türk Milletinin makus tarihinde yeri yoktur diyerek, Türk Milletini harekete geçirdiği ve bağımsızlık mücadelemizi başlattığı gündür 19 Mayıslar. Samsunda 19 mayıs bağımsızlık hareketinin Meşalesini yakan Mustafa Kemal Atatürk; Amasya da '' Vatanın ve Milletin istikbalinin geleceği tehlikededir'' uyarısında bulunup Silah Arkadaşları Rauf ORBAY, Rafet BELE ve Ali Fuat CEBESOY' LA birlikte Amasya Tamimini hazırlayarak bir taraftan Türk Milletini harekete geçirmek için ''Vatanın ve Milletin istikbalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır'' diye aldıkları kararlarla Türk Milletini vatan sathında milli mücadeleye davet ediyordu, bir diğer taraftan da esarete namzet gördükleri Türk Milletinin özgürlük Mücadelesinin tüm dünyaya başlatıldığını ilanen duyuruyordu.

Büyük Önderin ''Vatanın ve Milletin İstikbalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır '' vecizesiyle anlatmak istediği, Türk Milletine ve onun asil kanını taşıyan Türk Gençliğine olan güven ve itimadını belirtmesidir. Atatürk; Türk Gençliğine seslenirken, ''Gençler Cumhuriyeti Biz Kurduk, O'nu Korumak ve Kollamak Görevi Sizin Asli göreviniz olacaktır demiştir''. İşte Atatürk'ü zaferden zafere koşturan Türk Milletine ve Türk Gençliğine olan bu güven duygusudur. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk; Büyük Türk Milleti ile bugün üzerinde yaşadığımız Coğrafya da 19 Mayıs 1919 da Samsuna çıkışı ile başlattığı bağımsızlık hareketinin zorlu ve sıkıntılı mücadeleleri neticesinde bağımsız yeni bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurulmasını sağladılar..Bugün Ülkemizde bizler millet olarak, ileri milletlerle boy ölçüşecek düzeyde, çağdaş, muasır medeniyetler seviyesini yakalamış, bilim ve teknolojinin son kademelerine ulaşmış, özgürlük ve bağımsızlığı milletçe aynı duygu ve düşüncelerle birlik ve beraberlik içerisinde, huzurlu ve müreffeh bir şekilde yaşamayı idrak edebilmemizden dolayı, 19 mayıs hareketine, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK 'e, Silah Arkadaşlarına, Yüce Türk Milletine ve bu vatan uğrunda canlarını seve seve veren Aziz Şehitlerimize tarih önünde Milletçe şükran borçluyuz.

Aslında 19 Mayıs günü; bizlere, millete olan inancın ve bağımsızlık çaresinin ancak milletle olduğunun anlamlı bir göstergesi olduğunu ifade etmesidir.. Bu nedenle milletimizin geleceğinin teminatının Türk gençleri olduğunu bilen Atatürk, gençlere olan inanç ve güvenini ifade etmek üzere ulusal tarihin en önemli dönüm noktalarından birisi olan 19 Mayıs'ı, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan etmiştir. Türk gençliği Türkiye Cumhuriyeti gibi bu kutsal bir emanetin görev ve sorumluluğunu üstlenmenin bilincinde olarak, her türlü sorunu aşabilecek, Türkiye'yi yarınlara en iyi şekilde taşıyabilecek güçtedir." Binlerce şehit verilerek, sıkıntı ve yokluklar içinde büyük zorluklar sonucu kurulan Türkiye Cumhuriyetinin devamının idamesi ve korunup kollanması Büyük Önder tarafından gençlere emanet edilmiştir. Bu kutsal emanet görevini üstlenen Türk Gençliğine; Türk Milleti olarak, sevgi, saygı ve hoşgörü ortamı içerisinde bütün sorunlara akılcı, gerçekçi çözüm yolları bulacaklarına olan güven ve inancımız tamdır.

Bu vesileyle . 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramımızın 89. yıldönümünü kutlarken, bu kutlu yıl dönümünde Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, Gençlerimizin gençlik ve spor bayramını en içten duygularımla kutluyorum."dedi.

* AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın yayınladığı mesaj da şöyle:

"Dönemin ağır şartlarına rağmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde vatan topraklarını canları pahasına müdafaa eden aziz şehitlerimizin, azim, inanç ve fedakârlıklarıyla dönemin işgalci güçlerine karşı direnişlerinin, tarihte eşine az rastlanır bir destanın başlangıcıdır 19 Mayıs.

Maddi ve manevi tüm imkânlar seferber edilerek kurulan Türkiye Cumhuriyeti gençlerimize emanet edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk “Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” sözleriyle yeni nesle olan güvenini ve inancını ifade etmiştir.

Bizler atalarımızın bu emanetini tüm gayretimizle muhafaza ederek ve yücelterek, yaşantımızla, çalışmalarımızla, manevi değerlerimizi koruyarak bizden sonraki nesillere aktarmakla mükellefiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Ulusumuzun bağımsız ve özgür yaşama kararlılığının bir göstergesi olan “19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”nın 89’ncu yıldönümünü kutluyor, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve gönül borcuyla anıyor, en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

* Belediye Başkanı Cemal Akın da mesajında şöyle dedi:

"19 Mayıs 1919; Türk milletinin tarihinin yeniden yazılması ve de milletin egemenliğine giden yolun başlangıcı konumundadır. Bu tarih; Türk milletinin yeniden dirilişi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması açısından bir milattır.

Milletimizin hafızasında çok özel bir yeri olan 19 Mayıs 1919 tarihinde Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıkarak, işgal edilen topraklarımızın kurtarılması için kurtuluş mücadelemizin meşalesini yakmıştır.

Atatürk’ün yaktığı bu meşale, bütün yurt sathına yayılarak, bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen Dünya Tarihi’ne altın harflerle yazılacak bir zaferle sonuçlanmış ve zaferin neticesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti de Atatürk tarafından gençlerimize emanet edilmiştir.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin, bu kutsal emanete en iyi şekilde sahip çıkarak, onu koruyacaklarına ve yücelteceklerine olan güvenimiz tamdır. Unutulmamalıdır ki gençlerine güvenen ve onları en iyi şekilde yetiştiren milletler her zaman var olacaklardır.

Bu duygularla, bütün milletimizin, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor saygılar sunuyorum."

* İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nun mesajı şöyle:

"Bugün Türk Ulusu olarak 19 Mayıs ATATÜRK’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 89. yıldönümünü kutluyoruz. 19 Mayıs 1919; Ülkemizin başında bulunan padişah ve yönetiminin imzaladığı Mondros ve Sevr Antlaşmaları sonucu, vatanın dört bir yandan işgal edildiği, bağımsızlığımızın yok edildiği ve her açıdan güçsüz düşürülmüş Türk Ulusunun yok edilme noktasına geldiği bir anda bu ulusun bağrından çıkardığı Yüce ATATÜRK’ün önderliğinde bütün bir ulusun vermiş olduğu eşsiz mücadele sonucu kurulan modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun başlangıcıdır. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan ve 9 Eylül 1922’de İzmir’de sonlanan milli mücadelenin diğer adı bilindiği üzere İstiklal Savaşı yani bağımsızlık savaşıdır. Bu savaşın bütün aşamalarında Yüce ATATÜRK’ün “Ya İstiklal! Ya Ölüm!” düşüncesi egemen olmuştur. “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Yüce ATATÜRK’ün bu ilkesi kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin de temel ilkesi olmuştur.

Ulu Önderimizin kaybının üzerinden geçen 70 yıl sonra ülkemizin bugünkü durumuna bakıldığında bu temel ilkeden çok önemli sapmalar olduğunu üzüntüyle izlemekteyiz. Ülkemiz tarım ve sanayide ulusal politikaların terk edildiği, limanlar, yer altı kaynakları, haberleşme sektörü, bankacılık ve finans sektörü ve Cumhuriyetin kazanımı sanayi kuruluşlarının özelleştirme adı altında üretimden düşürüldüğü veya yabancılara satıldığı böylece devletin ekonomik gücünü önemli ölçüde kaybettiği bir dönemi yaşamaktadır. Dış ve iç borçlar devletimizin siyasal varlığını bile tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Öte yandan başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası ilişkilerde her tür ödün verilmekte, Kıbrıs’taki varlığımız yok edilmeye çalışılmakta, yeni çıkarılan vakıflar yasası ile İstanbul’da Ortodoks Din Devleti kurulmaya çalışılmakta, insan hakları ve demokrasi adına ülkemizde Laik-Müslüman çatışması yaratılmakta, etnik farklılıklar kışkırtılmakta ve Avrupa Birliği ilerleme raporlarında Lozan’a aykırı yeni azınlıklar yaratılmaya çalışılmaktadır.

Ekonomik ve siyasal anlamda ülkemizi tehdit eden bu unsurların oluşmasında dış güçler, tıpkı milli mücadele esnasında olduğu gibi kendilerine destek olan siyasi ve ekonomik kuruluşları, medyayı ve sözde aydınları bulabilmektedir. Ülkemizin siyasetine, ekonomisine ve bağımsız yargısına yön vermek isteyen yabancı ülkelerin temsilcileri sömürge valileri edasıyla pervasızca fikirlerini beyan edebilmektedir. Ülkemiz bağımsız bir ülke olmaktan ziyade adeta bir müstemleke görünümü kazanmıştır.

Ekonomide, eğitimde ve siyasette ülkemizin içinde bulunduğu durum halkımıza bütün çıplaklığı ile anlatılmalı ve 19 Mayıs ruhunun özü olan bağımsızlık temelinde ve Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin üzerinde yükselecek milli politikalar yeniden oluşturulmalıdır.

Bu düşünceler içerisinde yok olmak noktasına geldiğimiz bir anda bağımsız ve çağdaş bir devleti “Türkiye Cumhuriyeti”ni bize armağan eden başta Yüce ATATÜRK olmak üzere herkesin aziz hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor ve Ulusumuzun 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINI kutluyorum."

* Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir'in yayınladığı mesaj da şöyle:

" Bugün Ülkemizin içinde bulunduğu genel görünüm 19 Mayıs 1919 tarihinden önceki durumdan farklı değildir çünkü; Atatürk’ün izlemiş olduğu Anti Emperyalist, Siyasi ve Ekonomi alanındaki tam Bağımsızlıkçı politika ve ilkelerden uzaklaşmıştır.

19 Mayıs 2008’da genel durum ve görünümün değerlendirilmesi; Mustafa Kemal Atatürk ün bağımsızlık anlayışına ters olarak ülkemiz tamamen dışa bağımlı ve muhtaç hale getirilmiş. Dünya tefecilerinin kapılarında borç dilenir bir ülke durumuna düşürülmüştür. Ülkemizde üretim artmadığı halde, sanayi desteklenmediği halde tüketim alabildiğinde körüklenmektedir. Bankalarımız sadece tüketim için kredi verir hale gelmişlerdir.Laik ve Bilimsel Eğitim’den vazgeçirilme gayretleri hız kazanmıştır. IMF ve AB politikaları sonucu ülkemiz bir borç batağına sürüklenmiş ve Siyasi Bağımsızlığımız tehdit altına girmiştir. Kadın Hakları konusunda elde edilen Cumhuriyet kazanımları ortadan kaldırılarak ortaçağ karanlığına dönülmek istenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti dünyanın her yerinde soykırımcı ilan edilmekte, demokrasi amaç değil araç, bölücü terör AB ve ABD’den aldığı destekle her gün can almakta, Türkiye ABD’nin BOP projesine alet edilmeye çalışılmakta, Türkmenler Musul ve Kerkük’ten sürülmekte, Anayasanın değiştirilemez, tartışılması bile teklif edilemez maddeleri tartışmaya açılmakta, Türk kimliği sorgulanmakta, halk aç, şaşkın, bıkkın pembe diziler ve hayaller ile uyutulmakta . Günümüz olumsuz koşullarında dahi biz inanıyoruz ki, Türk Gençliği görevini yapacak, Türkiye Cumhuriyeti asla geriye gitmeyecek, tarikat şeyhlerinin düşleri gerçekleşmeyecek, aydınlanma yoluna, çağdaş, laik, onurlu çizgisine geri dönecektir. Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği Türk gençliği Türkiye’nin içine sürüklendiği kuşatmayı mutlaka yaracaktır.

Mustafa Kemal Atatürk’ ün, 19 mayıs 1919 da samsun’ da yakmış olduğu bağımsızlık ateşini kimsenin söndüremeyeceğini, buna yeltenenlerin karşılarında genciyle yaşlısıyla tüm Türk milletini bulacaklarını dost, düşman herkesin bilmesini istiyoruz. Atatürk,benim doğum günüm dediği 19 Mayıs’ı Türk Gençliğine armağan etmiş ve genç Türkiye Cumhuriyetini koruma görevini de Türk gençlerine vermiştir.

Bilinmelidir ki;
-Çünkü Türk gençliği atasına “bağımsız Türkiye cumhuriyetini hayatı pahasına koruma” sözü vermiştir.
-Çünkü Türk gençliği ulusal kurtuluş savaşında dökülen kanların kıymetini iyi bilir.
-Çünkü Türk gençliği bağımsız Türkiye cumhuriyetinden yanadır.
-Çünkü Türk gençliği hukuk devletinden yanadır.
-Çünkü Türk gençliği hurafelere, dayatmalara, hele tehditlere hiç aldırmaz.
-Çünkü Türk gençliği vatanın ve ulusun bölünmez bütünlüğünden yanadır.
-Çünkü Türk gençliği aklın ve bilimin ışığında aydınlık yarınlara ulaşma azim ve kararlılığındandır.
-Çünkü Türk gençliği “ ikinci cumhuriyeti” değil kendisine emanet edilen “Atatürk cumhuriyetini” özümsemiştir.
-Çünkü Türk gençliği emanete hıyanet etmez

Büyük önder Atatürk’ ün liderliğinde yüce Türk ulusunun bağımsızlığı için ulus ve toprak bütünlüğüne el uzatanlara karşı direniş ve adeta şahlanışının 89. yıl dönümünde; atalarına vermiş oldukları cevapla, kendilerine güvenmekte ne kadar haklı olduğunu ortaya koyan, temiz, çalışkan, barıştan yana, gerekirse vatan ve ulus uğruna canından dahi vazgeçebilecek kadar vatansever ve onurlu Türk gençliğinin “19 Mayıs Atatürk‘ ü anma gençlik ve spor bayramı” nı kutluyoruz."

* Ülkü Ocağı Başkanı Burhan Coşkun da mesajında, özetle "Ülkü Ocakları, tarihi sorumlulukları, milli anlayışı ve var oluş gayesi gereği, düşlenen gençliği yetiştirme konusunda samimi gayretlerini sürdürecek, 19 Mayısların verdiği iletiyi milletine ulaştırma ve inandırma konusunda canhıraş mücadelesine devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Türk Milleti’nin bağımsızlık aşkının, mücadeleci ruhunun, vatanın bölünmezliğine olan imanının ve cefakâr ahlakının çelikleşmiş ifadesi olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor; gençliğimize ve tüm milletimize hayır getirmesini temenni ediyoruz. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan ve hürriyet uğruna can veren tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz."dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız