SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Genel Müdür Anlattı..

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, 2023 yılında yolcu kapasitesini 350 milyona, terminal kapasitesini 368 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 2009 yılı sonunda, 85 milyon 787 bin 732 yolcuya hizmet verildiğini ve uçak trafiğinde ise 1 milyon 61 bin 559 sayısına ulaşıldığını kaydeden Birdal, "Türkiye genelinde, 2010 yılı toplam yolcu beklentimiz 93 milyon 730 bin 50 kişidir. Uçak trafiği beklentisi ise 1 milyon 136 bindir" dedi.

Ankara Crowne Plaza Otel'de DHMİ'nin 2009 yılı içinde gerçekleştirdiği faaliyetler, Türk ekonomisine yaptığı katkılar, 2010 ve sonraki yıllardaki hedef ve programlar konusunda bilgi veren Birdal, 2009 yılında DHMİ'de bulunan havaalanlarının alt ve üst yapı ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılan fiili harcama tutarının 435 milyon TL olduğunu ifade etti. DHMİ Genel Müdürlüğü'nün havacılık sektörüne kendi öz kaynaklarından 435 milyon TL'lik yatırım kazandırdığını hatırlatan Birdal, Kamu-Özel İşbirliği projeleri kapsamında sektöre kazandırılan yatırımın fiili tutarının 450 milyon TL olduğunu, kuruluşlarının gerek kendi öz kaynakları, gerekse taraf olduğu kira sözleşmeleri kapsamında kamu kaynağı kullanılmaksızın toplam 885 milyon TL'lik fiili yatırım harcamasını havacılık sektörüne kazandırdığını kaydetti.

Türkiye hava sahasının Ankara'da tesis edilecek tek bir merkezden yönetimini sağlayacak, uçuş emniyeti, kapasite, etkinlik gibi temel konularda hedeflenen düzeylere ulaşımını gerçekleştirecek Smart Projesi ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Birdal, "Mevcut radar sistemlerinin yenilenmesi projesi kapsamında 18 SSR, 5 PSR radarı ve Trabzon Havalimanı'na, APP (yaklaşma) hava trafik merkezi kurulması planlanmış olup, ilave 23 adet radarın program dahilinde teslim edilenlerinin montajına başlanmıştır. Atatürk, Esenboğa ve Antalya Havalimanlarında yer hareketlerinin yoğunluğu ve zaman zaman görüş mesafesinin düştüğü sisli ve yağışlı havalarda kolay yer kontrolü nedeniyle A-SMGCS olarak adlandırılan yer radarı sistemleri kurulum çalışmalarına her üç havalimanı içinde başlanmıştır. 2010 yılı Mayıs ayında sistemlerin operasyonel olması beklenmektedir. (Projenin tamamlanması ile Atatürk ve Esenboğa Havalimanlarında CAT III uygulamasının gereklerinden biri yerine getirilmiş olacaktır)" dedi.

Bugün işletmelerinde bulunan havaalanlarının toplam 25'inde 38 adet ILS Sistemi hizmeti verildiğini hatırlatan Birdal, "2010 yılı sonu itibari ile ILS Sistemi bulunan Havaalanı sayısı 25'den 30'a, toplam ILS sayısının 38'den 44'e ulaşması sağlanacaktır. 2009 yılı sonu itibariyle SSY cihazı sayımız 38 ILS, 58 VOR, 95 DME, 63 NDB olmak üzere toplam 254'e ulaşmıştır. Hava Seyrüseferine yönelik bu yatırımlarımızın yanı sıra, hava sahamızın etkinliğine yönelik düzenleme çalışmaları ile AR-GE faaliyetlerimiz
aralıksız sürdürülmüştür" diye konuştu.

Kuruluşlarının yoğun trafiği nedeniyle yıpranan ve doğu meydanlarında mevsim değişiklikleri ve yoğun kış şartlarından etkilenen Pist, Apron ve Taksi yollarının belli bir program dahilinde yenilediğini, bakım ve onarımlarını gerçekleştirdiğini belirten Birdal, "Bu kapsamda, Atatürk Havalimanı 06/24 Pist Onarımı ve Uzatılması, Erzurum Havalimanı Pistinin CAT II Standartlarına Getirilmesi ve PAT Sahaları Onarımı Tadili ve İlave Apron Yapılması, Esenboğa Havalimanı Pistinin CAT III Standartlarına Getirilmesi ve PAT Sahaları Onarımı Tadili ve İlave Apron Yapılması, Antalya Havalimanı PAT Sahaları Onarımı, Kahramanmaraş Havaalanı PAT Sahaları Genişletilmesi, Adana Havalimanı PAT Sahaları Onarımı, Uşak Havaalanı PAT Sahaları Onarımı, Siirt Havaalanı PAT Sahaları Onarımı, Erzincan Havaalanı PAT Sahaları Onarım, çalışmalarını başlatmış ve bu yatırımların bir çoğunu hizmete verilme aşamasına getirmiştir.

Ayrıca, Malatya Havaalanı Paralel Taksi yolunun Piste Dönüştürülmesi, Samsun-Çarşamba Havaalanı İkmal İnşaatı projeleri tamamlanmıştır. Teknik blok ve kule yapımları kapsamında ise; Bursa-Yenişehir Havaalanı, Mardin Havaalanı, Adıyaman Havaalanı, Ağrı Havaalanı, Erzurum Havalimanı Teknik Blok ve Kule Yapımlarına 2009'da başlanılmış, Tekirdağ-Çorlu Havaalanı ile Denizli-Çardak Havaalanı Kule projeleri için ihaleye çıkılmıştır" dedi.

Kuruluşun 2009 yılında ekonomiye direkt katkılarının 143 milyon TL Kurumlar Vergisi, 425 milyon TL 2008 yılı temettü ödemesi, 435 milyon TL'de 2009 yılına ait peşin temettü ödemesi, 152 milyon TL Bütçe Katılım Payı olmak üzere toplam 1 milyar 155 milyon TL olduğunu kaydeden Birdal, Ayrıca 2009 yılında dünyada yaşanan finansal kriz nedeniyle havacılık sektörüne tarife indirimi yoluyla yapılan net katkı tutarı ise 43 milyon TL olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE GENELİNDE HAVA ULAŞIMINDAKİ ARTIŞ EĞİLİMİ SÜRMEKTEDİR"
Türkiye genelinde hava ulaşımındaki artış eğiliminin sürdüğünü, 2009 yılında Dünya yolcu trafiğinde kayda değer bir artış sağlanamadığını ve ICAO tarafından dünyada tarifeli yolcu sayısının yüzde 3,1 oranında düştüğünün açıkladığını belirten Birdal, "Avrupa, bu tablonun da altında kalarak, yolcuda yüzde 3, kargoda ise yüzde 11'lik bir düşüş yaşamıştır. Buna mukabil Türkiye genelinde hava ulaşımındaki artış eğilimi sürmektedir. 2009 yılında Avrupa hava trafiğine günde eklediği 245 trafikle Türkiye
Avrupa'da birinci sıradadır. 2009 yılı sonunda, havalimanı ve havaalanlarımızda 85 milyon 787 bin 732 yolcu hizmet almış, geçen yılın aynı dönemine göre ylrinden biri yerine getirilmiş olacüzde 7,4 oranında artış sağlandı. Uçak trafiği ise yüzde 5.7 artışla 1 milyon 61 bin 559 sayısına ulaşıldı. 2010 yılı beklentilerimiz de artışın devam edeceği yönündedir. Uçak ve yolcu trafiğindeki 2010 Ocak ayı artışları, önceki 7 yıllık Ocak ayı artışlarına göre, en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Türkiye genelinde, 2010
Yılı toplam yolcu beklentimiz yüzde 10 artışla 93 milyon 730 bin 50'dir. Uçak trafiği beklentisi ise yüzde 7 artışla 1 milyon 136 bindir. Dünyada İstanbul Atatürk ve Antalya Hava Limanları yüksek yoğunluklu trafik kategorisinde yer almaktadır" şeklinde konuştu.

"Türkiye havaalanlarının geçmiş yıllardan bugüne kadarki gelişimi dikkat çekicidir" diyen Birdal, şunları kaydetti:
"Dünyanın odaklandığı İstanbul'da hizmet veren İstanbul Atatürk Havalimanı, 2002 yılında 11 milyon 357 bin 691 yolcuya hizmet verirken, 2009 yılı itibariyle 29 milyon 757 bin 384 yolcuya hizmet vermiştir. Benzer şekilde Turizm ağırlıklı Havalimanımız Antalya'da ise 2002 yılında 9 milyon 750 bin 874 yolcudan 2009 yılında 18 milyon 346 bin 22 yolcuya ulaşılmıştır. 2003 Yılında başlatılan Bölgesel Havacılık taşımacılığı uygulaması başarıya ulaşmıştır. Türkiye'de, Avrupa iç hat ortalama günlük uçuşlar sıralamasında yedinci sıraya yükselmiştir. Bütün bu gelişmelere paralel olarak Türkiye geneli iç hat yolcu taşımacılığı 2003 yılında 9 milyon 128 bin 124 iken, 2009 yılında 41 milyon 9 bin 860'a ulaşmıştır. 12 Havalimanımızda ortalama iç hat yolcu artış oranı 2003 yılına göre yüzde 800'ü bulmuştur."

Genel Müdürlüğün işletimindeki havalimanı ve havaalanlarında, 2009 yılı sonu itibariyle 1 milyon 595 bin 699 ton yük (Kargo+Posta+Bagaj) taşımacılığı gerçekleştirildiğini, bir önceki yıla göre artışın, iç hatlarda yüzde 11, dış hatlarda yüzde 1 toplamda ise yüzde 4 olduğunu kaydeden Birdal, "2023 yılında yolcu kapasitesini 350 milyona, terminal kapasitesini 368 milyona çıkarma hedefindeyiz. 2010 yılında havacılık sektörüne kazandırılacak ana yatırımlarımız yine kapasite artışına yönelik; Ağrı, Adıyaman, Adana, Van-Ferit Melen Terminal Binaları, PAT Sahası yenilemeleri, Teknik Blok ve Kule yatırımları, İtfaiye ve Garaj yapımları, Hava Seyrüsefer Yardımcı Cihaz ve Sistem alımları, Meydan İşletme ve Elektronik Alt Yapı yatırımları için 350 milyon TL'lik başlangıç ödeneği temin edilmiş ve çalışmalar hızla başlatılmıştır. Amacımız bugüne kadar olduğu gibi sektörden kazandıklarımızı, yine sektöre aktaracak yatırımlarımıza hızla devam etmektir" ifadelerini kullandı.

Daha sonra gazetecilerin başta rötarlar olmak üzere çeşitli konulardaki sorularını cevaplandıran Birdal, Atatürk Havalimanı'nın coğrafi konumu itibariyle kesişen pistlere sahip olduğunu ve 2009 yılında lodosun İstanbul'da şimdiye kadar olduğundan daha fazla estiğini ifade etti. Rüzgarın güneyden estiği zaman kuzey pistlerini kullanmak zorunda kaldıklarını belirten Birdal, "Bu durumda iki pist kullanıldığında kesişiyor. Bu nedenle aynı anda kullanma şansınız yok. Bunun içinde trafikte daralmalar oluyor.

Havacılıkta riskleri göze alamazsınız. En olmazı düşünmek zorundasınız. Atatürk Havalimanı'nın pist konfigürasyonu kısıtlayıcı bir neden. Ama rötarların tek nedeni bu değil. DHMİ olarak 2010 yılında başta Atatürk Havalimanı'nın alt yapı sorunları olmak üzere diğer havalimanlarına gereken yatırımları yapacağız" dedi.

Atatürk Havalimanı'nda birbirine paralel ancak bağımsız olarak iki pist bulunduğunu kaydeden Birdal, "Burada kısa pist olan 2 bin 300 metre uzunluğundaki 06/24 pisti çok eskimiş ve satıh kaplaması bozulmuş durumda. Bu pisti 250 metre uzatıyoruz. Mart ayının ilk haftasından itibaren bu pisti kapatıyoruz. Haziran ayı sonuna kadar kapalı kalacak. 3 aydan fazla sürecek çalışmalar içerisinde piste bulunan 7 metrelik çukur tamamen doldurulacak ve düzeltilecek. Daha sonra satıh kaplaması zaman alacak. Çünkü havanın yağışlı olmaması gerekiyor. Kuru hava olması beklenecek. Taşmastik denilen özel bir malzeme ile satıh kaplaması yapılacak. Kullanılan malzeme sürtünmeyi arttıran bir özelliği sahip olacak. Diğer asfaltlara göre daha pahalı. Yaklaşık 25 yıl kullanma ömrü var" diye konuştu.

Bu pist ve hızlı taksi çıkış yollarının tamamlanmasıyla birlikte Atatürk Havalimanı'nda trafiğinde ciddi bir rahatlama görüleceğini belirten Birdal, "Havalimanı'nın alt yapı sorunu ciddi ölçüde rahatlamış olacak. Bu süre içerisinde Havalimanında saatte 40 uçuş kapasitesinin altına inilmeyecek. Şu anda kapasite 40, ancak bu sayı taşmalarla birlikte 46-48 çıktığı zaman oluyor. Bu kapasite aynen muhafaza edilecek. Yaz trafiğine kadar pisti bitirmeyi hedefliyoruz. Pistin uzunluğu arttırılarak daha önceki yıllarda pisten çıkma hadiselerinin önüne geçilecek. Hızlı taksi yollarıyla ise uçakların piste kalma süreleri en aza indirilecek. Bunlar hep kapasiteyi arttırıcı bir unsurdur" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız