SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Genelev' Projesi!

A- A+ PAYLAŞ

Başbakanlık 'genelev projesi' için start verdi. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nca oluşturulacak özel heyet, önce genelevleri inceleyecek. Ardından zorla çalıştığı tespit edilen kadınlara iş imkanı sağlanacak.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük başkanlığında, Emniyet Genel Müdürlüğü, Aile Araştırma Kurumu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin katıldığı "genelev projesi" toplantısı gerçekleştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre; Türkiye'deki 56 genelevde 3 bin civarında kayıtlı kadın çalışıyor.

Genelevdeki kadınların yüzde 80'i sigortalı. Geneleve düşme nedenlerinin başında "maddi çaresizlik ve aile içi şiddet" geliyor. Az olmasına rağmen 60 yaş grubundaki kadınlar, çaresizlik nedeniyle hala çalışıyor. Türkiye genelinde ise seks sektöründe 15 bini kayıtlı 100 bin kadın bulunuyor.

Genelevler kapatılırsa ne olur?
Toplantıda, genelevlerin kapatılması ihtimali ve doğuracağı sonuçlar da tartışıldı. Yetkililer, genelevlerin kapanması veya sayılarının azaltılması halinde seks sektörünün sokağa kayma tehlikesinin bulunduğunu dile getirdi. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük, temel hedefin sömürüye uğramış kadınlar olduğunu belirterek, "İrade dışında bu yola gidenler ve kurtulmak isteyenlere yönelik çözümleri tespit ediyoruz. Bu sömürü yoluna düşebilecek çocuklar var. Bunu engelleyecek ne tür çözümler üretebiliriz diye çalışıyoruz. Sektörün fotoğrafı çekilecek. Sonra önlemler devreye sokulacak" dedi.

Üç çalışma grubu oluşturulacak
Toplantıda, hayat kadınlarının sorunlarının çözümü için üç çalışma grubu oluşturuldu. Buna göre; ilk olarak mevzuat çalışması yapılacak. Hayat kadınlarına yönelik doğrudan bir yasal düzenleme yok. Sağlıkla ilgili bazı düzenlemelerin dışında bu alana ilişkin uygulamalar 1961'de çıkarılan tüzükle yürütülüyor. Grup, yasal önlemleri içeren taslak çalışma yapacak.

İkinci çalışma grubu, saha araştırması yapacak. Bu aşamada, sosyolog ve psikologlardan oluşacak ekip, bu alana kayış kanallarının nasıl kurulduğuna ilişkin çalışma ve anketler yapacak. Pilot bölge olarak seçilen Ankara Bentderesi genelevine gidilecek. Genelevdeki kadınlarla yapılacak özel görüşmelerde, "Kendi iradenizle mi yoksa zorla mı çalışıyorsunuz? Bu hayattan kurtulmayı ister miydiniz?" gibi sorular yöneltilecek. Üçüncü grup, genelevlerdeki kadınların hayatlarını normale çekebilmeleri için kolaylaştırıcı adımları belirleyecek. İlk olarak kadınlara devlet tarafından "maddi destek" sağlaması planlanıyor. Sektörden kopmak isteyenlere farklı alanlarda istihdam olanaklarının yaratılması üzerinde duruluyor...

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız