SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gerçeği Aratmayan Tatbikat

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:45:09
Gerçeği Aratmayan Tatbikat
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da yapılan deprem sonrası tatbikat adeta gerçeği aratmadı. Yeşilyurt ilçesi Gündüzbey Mahallesi Daztepe mevkiinde gerçekleştirilen tatbikata, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinden Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibi (UMKE), İnönü Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi (İNASOR), Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri katıldı.

Senaryo gereği şunlar gerçekleştirildi: 

“Yıkıcı ve şiddetli bir deprem meydana geldiği bilgisi alınması üzerine AFAD Deprem Dairesi Başkanlığından alınan bilgiler doğrultusunda, depremin 6,5 şiddetinde gerçekleştiği ve merkez üssünün il merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıktaki Yeşilyurt ilçesine bağlı Haçova köyü olduğu anlaşıldı.

İlk gelen bilgiler doğrultusunda, İl AF AD Müdürü, Valiyi uydu telefonu aracılığıyla bilgilendirdi. Afet Acil Yardım Plam’nda yer alan Kriz Merkezi, Vali Başkanlığında AFAD Yönetim Merkezi’nde toplandı.

Afet Acil Yardım Planı’nda yer alan, ilk müdahalede görevli ekipler, 112 Acil Çağrı Merkezi Binası bahçesindeki toplanma merkezine intikal etti. Alınan ilk bilgilere göre;

şehir merkezinde ve ilçelerde kuvvetli şekilde hissedilen depremin ardından halkın sokaklara çıktığı ve yüksek seviyede panik yaşandığı, birçok yapının hasar gördüğü, yıkıntıların olduğu öğrenildi.

 Malatya İli Yeşilyurt ilçesine Bağlı Gündüzbey kasabasında bulunan HES Havuz mevkiinde ağır hasarın meydana geldiği Hidroelektrik Santralı (HES) ve santrala su sağlayan havuzda çatlakların oluştuğu, bir aracın şarampole uçtuğu ve içerisinde sıkışanların olduğu ve bölgedeki binalarda yıkıntılar meydana geldiği öğrenildi.

 AFAD Yönetim Merkezi’nden aldıkları talimatlar doğrultusunda;

 Malatya AFAD Arama Kurtarma Ekibi, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli UMKE ekipleri,İnönü Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi (İNOSAR), 112 Acil Servis ekipleri Gündüz bey HES havuz mevkiine intikal etmiştir.

 Bir ailenin şarampolden aşağı yuvarlandığı bilgisi üzerine olay yerine AFAD ,Elazığ UMKE, Bingöl UMKE ve 112 ekipleri intikal etti. Olay yerinde 2 yaralının mevcut olduğu yaralılarını birinde kolunda ağır deformite olduğu hastanın ajite olduğu 2.yaralının ağrılı uyaranlara yanıt verdiği bilincinin kapalı olduğu bilgisi alındı.

Bir aracın şarampole uçtuğu ve içerisinde 2 yaralı olduğu bilgisi üzerine AFAD, Tunceli UMKE ,Elazığ UMKE ve 112 Acil Servis ekipleri HES Havuz mevkiine intikal etmiştir. Olay yerinde araç içerisinde 2 yaralının mevcut olduğu birinci yaralının kafa travması ve omurga yaralanması olduğu, ikinci yaralının bilincinin kapalı olduğu ağrılı uyaranlara yanıt vermediği bilgisi alındı.

Bağ yolu mevkiinde göçük oluştuğu göçükte yaralıların olduğu bilgisi üzerine Malatya UMKE ekibi ve 112 Acil Servis ekipleri olay yerine intikal etmişlerdir. Olay yerinde 2 yaralının mevcut olduğu birinci yaralının batın bölgesinden yabancı cisim batması olduğu ikinci yaralının vücudunun çeşitli bölgelerinde kırıklar olduğu bilgisi alındı. HES binası yanında yer alan kanal kenarına yüksekten düşme olduğu bilgisi üzerine Malatya UMKE ve 112 Acil Servis ekipleri olay yerine intikal etmiştir. Olay yerinde 2 yaralı olduğu birinci yaralının solunum sıkıntısı olduğu ikinci yaralının kol ve bacaklarda hassasiyet olduğu bilgisi alındı. HES havuzunda meydana gelen bölgesel çatlaklıklardan dolayı ve havuz üzerinde geçişi sağlayan köprünün yıkıldığı ve karşı tarafta 1 kişinin mahsur kaldığı bilgisi üzerine İnönü Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi İNASOR, Malatya UMKE 112 ekipleri olay yerine intikal ettirildi.”

TATBİKAT BAŞARI İLE SONUÇLANDI

 Tatbikatı izleyen ve daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, “Bilindiği gibi ülkemiz, afet bölgesindedir. Yüzde 95 oranında deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu gerçekle yaşamayı öğrenmeliyiz. Depremin yanı sıra zaman zaman doğal afetlerle de karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle deprem ve doğal afetlere hazırlıklı olmalıyız” diyerek, “Bugün burada, gerçekleştirilen, yardım ve kurtarma tatbikatını hep birlikte izledik. Çalışmalarını başarı ile tamamladılar” ifadelerini kullandı.

AFAD İl Müdürü Hamza Demiralp ise, tatbikatın başarılı geçtiğini ifade edip katılanlara teşekkür etti.

İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay da, “Her yıl düzenli olarak bu tür tatbikatları yapıyoruz. Ekiplerimizin her türlü doğal afetler ve kaza anlarında nelerin yapılacağını tatbiki olarak gösteriyoruz. Bugün burada da, deprem sonrasında müdahale yapılması noktasında deprem sonrası senaryomuzu uyguladık. Doğal şartların en ağır ortamında daha kurtarma çalışmalarını gördük. Ekiplerin uyum içerisinde çalıştıklarını gördük” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız