SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gerçek Değişim

A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Barack Obama, Bush yönetiminin politikalarını bir haftada 180 derece değiştirdi. 44. Başkan’ın özellikle çevre, doğum kontrol ve kök hücre konularında attığı adımlar dikkat çekiyor

ABD’nin 44. Başkanı olarak geçen hafta göreve başlayan Barack Obama, seçimde vaadettiği pekçok konuda imzaladığı kararnamelerle Bush yönetimi’nin uygulamalarını 180 derece değiştirdi. İşte Obama’nın bir haftaya sığdırdığı radikal politika değişikleri:

Guantanamo kapanıyor, işkence yasak: Obama göreve başlamasının ikinci gününde Guantanamo Üssü’ndeki tutukevinin bir yıl içinde kapanması ve dava süreçlerinin 120 gün süreyle durdurulması talimatını verdi. CIA’nin kamuoyunda işkence olarak bilinen “ileri sorgulama teknikleri” de yasaklandı.

Doğum kontrolüne federal destek: Bush yönetiminin durdurduğu, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü kürtaj ve doğum kontrolü konularında bilgilendirme projelerine devlet fonları ayrılmasına izin verdi.

Kök hücre araştırmalarına izin: Obama’nın desteklediği araştırmalarla ilgili ilk izin kararı Kaliforniya’da bir mahkemeden çıktı. Artık omurilik felçliler için yapılan kök hücre araştırmalarına, federal fonlar ayrılabilecek.
Lobicilere kısıtlama, maaşlara tavan: Obama, Washington’ın güçlü lobicilerinin Beyaz Saray’da çalışmasını yasakladı. Yönetiminden ayrılan herhangi bir Beyaz Saray personelinin de Lobi şirketlerinde çalışmasını yasakladı. Beyaz Saray personelinin maaşlarına da, yılda 100 bin doları aşmasını engelleyen bir tavan getirdi

Ortadoğu’ya özel temsilci: Obama, Bush’un son yıla kadar ilgilenmediği Ortadoğu barış sürecine ilk günden dahil oldu. İrlanda barışının mimarlarından Lübnan Asıllı George Mitchell’i özel temsilci atadı.

Filistin’e özel mesaj: İsrail ile Filistin arasında daha dengeli bir politika arayışında olacağını ikinci gün yaptığı konuşmadaki, “Kalbimiz yokluk ve sıkıntı içindeki Filistinlilerle” cümlesiyle vurguladı.

İran’a diyalog sinyali: BM’ye atadığı ve kabine pozisyonu taşıyan Büyükelçi Susan Rice, “İran’la aktif, doğrudan ve sert bir diplomatik süreç arayışındayız” diyerek İran’la görüşebileceğinin işaretini verdi.

Karbon emisyonlarına sınırlama: Önceki gün imzaladığı kararname ile aralarında Kaliforniya’nın da bulunduğu 13 eyalette, otomobillerin karbon emisyonuna sınırlama getirilmesini zorunlu kıldı.

Çevre için elçi atadı: Obama yönetimi, Dışişleri Bakanlığı kadrosu içinde ihdas ettiği bir Büyükelçilik pozisyonu ile Kyoto Protokolü müzakerelerine daha önce katılmış olan Todd Stern’i “Çevre ve İklim Büyükelçisi” olarak atadı.

Obama’dan İslam dünyasına: Size düşman değiliz

Obama, dünya Müslümanlarına, “Amerikalılar sizin düşmanınız değil” diyerek, saygı ve ortaklığa dayalı ilişkilerin yeniden kurulmasını önerdi. İlk mülakatını Dubai’den Arapça yayın yapan El Arabiye televizyonuna veren Obama, “Benim de ailemde Müslümanlar var. En büyük Müslüman ülkede yaşadım” dedi. Obama, Ortadoğu’daki bütün tarafları ve önerileri dinleyeceklerini belirtirken, “Ama kararı biz vermeyeceğiz. Geleceğine karar verecek olanlar, İsrail ve Filistin halklarıdır” dedi. Obama, 15 dakikalık mülakatını “Amerikalılara mesajım da Müslüman dünyası harika insanlarla dolu ve bizim gibi hayatlarını idame etme derdindeler” sözleriyle noktaladı.

ABD’nin yeni BM temsilcisi: İran’la temasa evet

ABD’nin yeni BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak “İran’la doğrudan diplomasiyi de içeren, güçlü bir diplomasi yürütmeyi arzuladıklarını” belirtti. Susan Rice, ABD’nin yeni dönemde BM’de “iklim değişikliği, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, yoksullukla mücadele ve Binyıl Kalkınma Hedeflerine” özel önem vereceğini de kaydetti. Rice (44), önceki gün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a güven mektubunu sunarak görevine resmen başladı. Susan Rice, “diyaloğun ve diplomasinin el ele gitmesi gerektiğini”, ancak İran’ın, BM Güvenlik Konseyi tarafından belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmesinin önemli olduğunu belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız