SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gerçekten Ödül Aldı mı?

A- A+ PAYLAŞ

Niyazi Doğan

dogannd@gmail.com

 

Birkaç gün önce.

 

Bir basın açıklaması :

 

‘’AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, Amerika’daki Niagara Foundation tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk kültürünü tanıtma ve parlamenterler arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı ödüle layık görüldü. Şahin, ABD’deki Niagara Foundation adlı kuruluş tarafından verilen ödülünü Türkiye’yi ve Türk Kültürünü tanıtmak amacıyla İllinois eyaletinde bulunan İlk Eyalet Meclisi binasında organize edilen programda aldı’’

 

İlk bakışta, Amerikalıların Malatya Milletvekili Mehmet Şahin’in çalışmalarını takdir ettiği ve takdir duygularını bir ödülle somutlaştırdığı anlaşılıyor.

 

Ödül almak, ödüle layık görülmek güzel bir şey. Marifet iltifata tabidir. Takdir edilen ve takdir edildiği kamuoyuna duyurulan faydalı bir çalışma kuşkusuz yeni ve daha faydalı çalışmalar için motivasyon sağlayacaktır.

 

Öte yandan ödülün kim tarafından ve ne için verildiği de önemlidir.

 

AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin’i ödüllendirdiği ifade edilen Niagara Foundation yani Niagara Vakfı, bir Amerikan kuruluşu değil. Niagara Foundation, Nur Cemaati’nin Fethullah Gülen ekolüne gönül vermiş bir grup Türk iş adamı tarafından Chicago’da 1997 yılında kurulmuş.

 

Fethullah Gülen hareketinin, bu bağlamda dinler arası diyalog akımının Amerika’daki lobiciliğini yapan Niagara Foundation, alt kadrolarında yabancıların da bulunduğu bir Türk Vakfı.

 

Niagara Foundation’un Onursal Başkanlığı’nı da zaten Fethullah Gülen yapıyor.  Zaman Gazetesi’ne göre vakfın resmi başkanı ise Şerif Soydan.

 

AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin de kamuoyunun bildiği üzere  Fethullah Gülen hareketinin entelektüel ekibinden. Gülen okulları olarak tanınan yurtdışındaki okulların başarısı için çalıştı / çalışıyor.  

 

TBMM kayıtlarına göre Parlamentolar arası Birlik Türk Grubu Üyesi  olan Şahin, Mayıs ayı içinde gittiği Amerika’da Onursal Başkanlığı’nı Fethullah Gülen’in yaptığı Niagara Foundation tarafından düzenlenen  Kültürlerarası Dostluk ve Diyalog Resepsiyonu’na katıldı ve burada resepsiyona davet edilen çok sayıda senatör, bürokrat, medya temsilcisi ve işadamı ile tanıştı / görüştü.

 

Yukarıda bu yazının konusu olarak ele aldığımız basın bülteni, Mehmet Şahin’in Niagara Foundation tarafından ‘’ Türk kültürünü tanıtma ve parlamenterler arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı’’ ödüle layık görüldüğünü ve ödülünü İllinois Eyaleti’nde (başkent Springfield) düzenlenen programda aldığını  kamuoyuna duyurdu. Ancak duyuruda, Niagara Foundation’ın bir Amerikan kuruluşu olduğu imajı verildi ve Fethullah Gülen bağlantısı belirtilmedi.

 

--

 

Fethullah Gülen hareketine gönül vermiş bir milletvekiline başında Fethullah Gülen’in olduğu bir bir vakıf tarafından verildiği bildirilen ödülün haber değeri taşıyıp taşımadığı bir yana, konunun çok ilginç bir başka boyutundan söz etmek için elimizde önemli veriler olduğunu düşünüyorum.

 

Çok ilginç olan şu : Mehmet Şahin’in, basın bülteninde ifade edilen programda (resepsiyon) aldığı herhangi bir ödül filan yok.  Zaten o gün, resepsiyonda ödül gibi bir gündem maddesi de yok.

 

Mehmet Şahin’in basın danışmanı tarafından ödülün belgesi olarak açıklama ile birlikte gönderdiği fotoğraf ise, ödülün belgesi değil, Şahin’in vali yardımcısı Pat Quinn'e hediye ettiği ve bir hattat olarak kendisinin hazırladığı, hat süslemeli çini tabağın ambalajının fotoğrafı.

 

Şimdi yukarıdaki iki fotoğrafı dikkatli bir şekilde incelerseniz, 1. karede Şahin’in Vali Yardımcısı Quinn’e hediye ettiği çini tabağın ambalajından henüz çıkarılmadığını, 2.sinde ise tuğra formundaki hat ile süslenmiş çini tabağın 1. fotoğraftaki aynı ambalajdan çıkarıldığını ve kürsüden salondaki konuklara gösterildiğini göreceksiniz. Resepsiyondaki diğer fotoğraflar da ardıl biçimde incelendiğinde zaten çini tabak ambalajının kürsüye gelmeden önce Mehmet Şahin’in elinde olduğu, daha sonra da kürsüde vali yardımcısına hediye olarak takdim ettiği açıkça görülmektedir. Bu durum, Zaman Gazetesi’nin 19 Mayıs tarihli Amerika baskısında Erdal Ayçiçek tarafından açık biçimde yazılmış : ‘’Aynı zamanda usta bir hattat olan Mehmet Şahin TBMM adına vali yardımcısı Pat Quinn'e kendisinin hazırladığı, hat süslemeli çini bir tabak hediye etti.’’

 

Ödülün belgesi olarak gönderilen fotoğrafın devamı olan Zaman Gazetesi’nin Amerika baskısında yayınlanan 2. karenin gösterdiği gibi resepsiyonda verilen ya da alınan bir şey varsa, o da Mehmet Şahin tarafından Amerikalı vali yardımcısına hediye edilen çini tabaktır. Bunun dışında resepsiyondaki yaklaşık 30 fotoğrafın hiç birinde Mehmet Şahin’e verildiği duyurulan ödüle dair herhangi bir görüntü içermiyor.

 

Şimdi şu soruların cevaplarına ihtiyacımız var :

 

1-       Olmayan ödülün duyurusunu yapma ihtiyacı neden kaynaklanmaktadır ?

 

2-       Bu basın açıklaması Mehmet Şahin’in bilgisi dahilinde ve talimatı ile mi yapılmıştır?

 

3-       Ödül verildiği iddiası gerçek olsa bile, Onursal Başkanlığı’nı Fethullah Gülen’in yaptığı bir vakfın Fethullah Gülen hareketine gönül ve hizmet vermiş bir kişiye ödül vermesi hangi açıdan haber değeri taşımaktadır ? Birbirini ağırlama durumunun  kamuoyuna duyurulması neden ihtiyaç olsun ?

 

4-       Illinois’deki yapılan ve Mehmet Şahin’in ödül aldığı belirtilen programa (resepsiyon) dair  Zaman Gazetesi’nin Amerika baskısında 19 Mayıs 2008 tarihli ve Erdal Ayçiçek imzalı biri haber, biri yorum olmak üzere iki ayrı yazı yayımlanmış, bu yazılarda resepsiyondaki tüm detaylar (örneğin; Bir köşede Türk kahvesi pişiren hanımefendiler, diğer köşede ebru örnekleri hazırlayan bir başka hanımefendi, bir başka köşede geceye katılan misafirlerin isimlerini hat olarak gösterişli kağıtlara yazan TBMM üyesi ve hattat Sayın Mehmet Şahin) belirtilmesine karşın, Mehmet Şahin’in aldığı duyurulan ödülden tek satır neden söz edilmemiştir ?

 

Ve bir not : Niagara Foundation, her yıl diyalog ve barış ödülleri veriyor. Gülen Cemaati bu ödülleri genellikle yabancılara tahsis ediyor. 2008 Niagara Barış ve Diyalog Ödülleri töreni 4 Haziran’da Chicago’da yapılacak. 2008 Barış ve Diyalog ödüllerine layık görülen isimler bütünüyle yabancılardan oluşuyor.

 

İkinci Not :  Sayın Mehmet Şahin 22 Temmuz 2007 milletvekili genel seçimlerinde AK Parti Malatya Milletvekili olarak TBMM’de Malatya’yı temsil ediyor. Özellikle Malatya’ya yabancı sermayenin gelmesi ve yabancı şirketlerin yapacağı yatırımlarla Malatya’daki işsizlik sorununun çözümü için yoğun bir çaba içinde.  Bu açıdan değerlendirdiğimizde bu çabalarını görmezden gelemeyiz. Bir ödülün alınıp alınmadığı çok önemli bir konu da değildir. Ancak bir milletvekilinin kamuoyunu doğru biçimde enforme etmesi hem kendisi hem de kitleler açısından etik anlamda önem taşır. Ödülün bir yabancı ya da bir Türk kuruluşu tarafından verilmesi çok önemli değildir. Önemli olan ödülün niteliğidir. Burada vurgulamak istediğim; ödül gerçekte verilmiş olsa bile, ödülü veren kuruluşun ABD’li bir kuruluş olduğuna yönelik bir imaj yaratma çabasının varlığıdır. Verildiği ve alındığı bildirilen bir ödülün olmaması  ise başlıbaşına sorunlu bir anlayışın varlığına işaret etmektedir. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız