SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Gerekirse İl Dışından Çağırın.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:14:21
A- A+ PAYLAŞ
İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Vali Ulvi Saran başkanlığında toplanarak, kurumların yıl içerisinde gerçekleştirdikleri yatırımları görüştü. Kurumlar arası eşgüdümsüzlük ve devlet projelerini hazırlama sürecinin gereğinden fazla uzaması konularının damga vurduğu toplantı da Vali Ulvi Saran “Kurumlar arasın yeterli eşgüdümün olduğu söylenemez. Özellikle alt yapı yatırımlarındaki her iş her kurumun işidir. Kimse kendini soyutlamasın. Alt yapı ile ilgili kuruluşlar bu konuda biraz daha hassasiyet göstermeleri gerekir. Ayrıca kamuya ait proje hazırlama süreci çok yavaş işliyor. Cezai müeyyidelerin ödünsüz uygulanması gerekir. Gerekiyorsa Malatya dışındaki firmaları da davet etmek gerekir” ifadelerini kullandı.
 
İl Genel Meclisi Salonu’nda gerçekleşen toplantıda; kurum ve kuruluşlar arasında yeteri kadar eşgüdümün olmadığını belirterek sözlerine başlayan Vali Saran;  "Kuruluşların birbiri ile istişare etmeye daha fazla ihtiyaç var. Karşılıklı işbirliği ve paylaşım gerekiyor. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiği ve belli bir koordinasyon içinde yürüttüğü takdirde kamu kaynağı daha ekonomik olarak kullanılmış olacaktır. Özellikle alt yapı yatırımlarında ‘Her iş herkesin işidir’ anlayışının kurumlar arasında hâkim olmalıdır. Bu konuya hassasiyet gösterelim” diyerek eşgüdümün önemini belirtti. 
 
Vali Saran ayrıca, Kamu projelerinin hazırlanışının çok uzun süreler aldığını belirterek “İlimizde özele ait birçok proje ve uygulama birkaç ay içerisinde bitiriliyor. Bunlara en iyi örnek konut alanında yapılan yatırımlardır. Önemli miktarda konut üretimi birkaç ayda bitmesine rağmen, kamunun sadece proje hazırlama süreci 6-10 ay sürüyor. Bu durumda yatırımların zamanında yapılamamasına dolayısıyla iş, zaman ve ekonomik kayıplara neden oluyor. Kurumlar, cezai müeyyideleri koyacaksınız. Gerekirse il dışından firmaları çağıracaksınız.. Özel firmalara ait işleri hemen yerine getiren firmalar, kamunun işi olunca ağırdan alıyor. Kurum yöneticileri bu duruma artık seyirci kalmamaları gerekir” diyerek yatırımların gecikme nedeninin proje hazırlama safhasında yaşandığını ifade etti.
 
656 PROJE VAR..
Yatırımları hakkında bilgiler veren İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mesut Arpacı da “Farklı sektörlerde 656 adet proje yer almaktadır. Yatırım projelerimizin maddi tutarı 3 milyar 43 milyon TL. 357 milyon 483 bin TL’dir. Geçen yıla göre ödenek tutarı bu yıl yaklaşık 10 milyon bir artış sağlandı. Bu yıl çalışmalarda yüzde 26 nakdi gerçekleşme kaydedildi
 
DSİ 61 milyon ile ilk sırada, ikinci sırada Devlet Demir Yolları (DDY) 50 milyon ve üçüncü sırada ise İl Özel İdaresi 48 milyon 473 bin TL ödeneği bulunmaktadır.“ diyerek yatırımcı kuruluşlar arasında en fazla ödenek ayrılan 3 kurumu belirtti.
 
Toplantı daha sonra kurum ve kuruluş temsilcileri yatırım ve projeleri hakkında bilgiler verdi. Temsilciler tarafından İnönü Üniversitesinin 8, İl Özel İdarenin 242. Karayollarının 26 ve DSİ’nin 20 yatırım projelerinin devam ettiği ifade edildi.
 
Malatya’daki, Darende, Gölbaşı, Elazığ, Yeşilyurt- Adıyaman ve Pütürge- Nemrut gibi yol yatırımları hakkında bilgiler vererek sözlerine başlayan Karayolları Bölge Müdürü Hüseyin Özendi “Yatırım programımızda bulunan Malatya batı çıkışı yol genişletme güzergahında bulunan altyapı şebekelerinin, Malatya Belediyesi tarafından deplase işlemleri bitirilir bitirilmez çalışmalarımız başlayacak” diyerek yol genişletme çalışmaları için belediyeyi beklediklerini ifade etti.  
 
Yatırımlar hakkında kurumunun çalışmalarını anlatan DSİ Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy da “ Bölge müdürlüğü olarak Malatya’nın su master planını hazırlıyoruz. 2-3 aya kadar biter. Malatya içme ve sulama amaçlı yeterince su kaynaklarına sahip. Ama bilinçsizce kullanım var. Kamuoyuyla da paylaşacağımız Su Master Plan çıkınca bunları net olarak göreceğiz” diyerek Malatya’nın su envanterini raporlaştırma çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız