SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gerekirse Tahrip Edilmeliymiş!

A- A+ PAYLAŞ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, incelemelerde bulunmak için gittiği Adıyaman'da, Malatya ile bu il arasında tartışma konusu olan Nemrut Dağı ve ulaşımı konusunda "Adıyaman ağzı ile" konuştu. Kahta'daki bazı turizm işletmecilerinin Malatya yönünden ulaşıma karşı çıktıkları, hatta ulaşımın sağlandığı yolun üzerindeki köprüyü bombalama tehditlerinde bulunduğu henüz unutulmamışken, Kültür ve Turizm Bakanının "aynı ağızla konuşması" şaşkınlık yarattı. Söz konusu bakan, Aralık 2007'de Nemrut ziyareti sözkonusu olduğunda AKP Adıyaman milletvekili Hüsrev Kutlu'nun, "Malatya’dan gitmeniz Mescidi Aksa’ya İsrail’in açtığı kapıdan girmeniz gibi.." sözündeki çirkin benzetmeye de sessiz kalarak, Malatya'da tepki toplamıştı. Günay, bu sözün ardından Malatya gezisini iptal edip, Adıyaman üzerinden Nemrut'a gitmişti.

Kültür ve Turizm Bakanının, 13 Ekim 2009 günü Adıyaman'da yaptığı incelemeler ve açıklamaları, İHA tarafından Adıyaman mahreçli olarak şöyle haberleştirildi:

"ADIYAMAN- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut Dağı'na çıktı.

Tarifeli uçakla Adıyaman'a gelen ve burada törenle karşılanan Bakan Ertuğrul Günay, buradan Nemrut Dağı'na hareket etti. Zirvenin eteklerine geldiğinde kravatını çıkartarak, spor ayakkabılarını giyen Bakan Günay, hızlı bir şekilde zirveye doğru tırmandı. Günay dinlenmeden zirveye çıktı. Zirveye tırmandığında karşılaştığı manzara karşısında Günay, heykellerin aşınma ve doğal nedenlerden dolayı hızla tahrip olduğunu dile getirdi. Bakan Günay, ödenek olmasına rağmen bilimsel çalışmaların geç kalmasından şikayetçi oldu.

Nemrut Dağı zirvesinde 25 yıldan beri bekçilik yapan Osman Yetkin'e sorular soran Bakan Günay, heykellerin etrafındaki zincirleri geçmemeleri konusunda basın mensupları ve ziyaretçileri uyardı.

Bakan Günay, Nemrut Dağı zirvesine Malatya tarafından gidilen yolun zirveye kadar çıkmasına kızdı. Malatya yolunun diğer yolla aynı mesafede olması gerektiğini söyleyen Günay, gerekirse yolun bir daha geçilmemesi için tahrip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kommagene Nemrut Koruma Gelişme Projesini yürüten Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Neriman Şahin Güçhan'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Ertuğrul Günay, bilimsel çalışmaların hızlanması gerektiğini kaydetti.

SORULARI YANITLADI
Nemrut Dağı zirvesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Günay, 2 yıl önceye göre Nemrut Dağı'nda gözle görülür bir gelişme yaşanmamasının üzüntüsünü yaşadığını belirterek, "Nemrut Dağı, eşi bulanmayan tarihsel kalıntılara sahiptir. Burada doğanın ve insanların yarattığı tahribatlar var. Göreve geldiğim günden bu güne gözle görülür bir çalışma yapamamanın üzüntüsünü yaşıyorum. Tahribat sürecini yavaşlatmak ve koruma altına almak için çalışıyoruz. Maddi sıkıntımız yok, proje eksiğimiz var.

ODTÜ tarafından iki yıldan beri çalışma yapılıyor. Bu güne kadar bu çalışmalarda önemli bir boyut kaydettik. TBMM tarafından kaynak temin ettik. Adıyaman'ı ve Nemrut'u çok önemsiyorum. Dünya miras alanlarında Türkiye'nin 9 yeri var. Nemrut'ta sadece heykelleri korumak değil, çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmalar da var. Bu eserler, benzeri olmayan eserler. Çevre düzenleme projelerimizi gelecek yıl uygulamaya başlayacağız" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız