SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gereksiz Kimyasal Kullanmayın'

A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Mühendisleri Odası başkanı Fevzi Çiçek, Malatya'da da etkili olan yoğun yağışların özellikle meyve ağaçlarında mantar hastalıklarına yolaçabildiğini bildirdi. Çiçek, kayısıdaki dolu hasarlarına karşı gereksiz kimyasal kullanılmaması gerektiğini de söyledi.

Çiçek'in konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Son günlerde İlimizi de kapsayan yoğun yağışlar, özellikle meyve ağaçlarında mantari hastalıkların artması için uygun ortam oluşmaktadır.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün açıklamalarında önümüzdeki günlerde de şiddetli yağışların devam edeceği bildirilmektedir.

Daha önce meyve ağaçlarında özellikle kayısı ağaçlarında çiçek dönemi hastalıklarına karşı çiftçilerimizi uyarı mahiyetinde ki açıklamalarımızı yenilemek istiyoruz.

Sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde periyodik bakımı yapmayan bahçelerde bu ve benzeri hastalıkların daha yoğun görüldüğü bir kez daha tespit edilmiştir.

Mevsimin bu şeklide devam etmesi durumunda geçmiş yıllarda bakım işlemlerini aksatan bahçelerde mantari hastalıkların daha yoğun görüleceği kaçınılmaz bir gerçektir. Buda periyodik bakımın ne kadar önemli olduğunu ortaya kaymaktadır.

Dönem itibariyle İlimizde yoğun yetiştiriciliği yapılan kayısı da Çil (Yaprak Delen, Kızıl Leke) hastalığının baş gösterdiği tespit edilmiştir. Çiçek döneminde olan bölgelerimizde monilya hastalığına karşı ilaçlamanın tekrarlanması, meyve döneminde olan bölgelerde ise çil hastalığına karşı ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Birinci ilaçlama yapan çiftçilerimizin mevsimin hastalık gelişmesine uygun ortamda sürmesi nedeni ile ikincisini yapmaları zorunlu hale gelmiştir. Bu konuda ilgili kurum ve kuruşlardan teknik bilgi desteği almalarını oldukça önemli bir konudur.

Bilindiği üzere çil hastalığının bir başka zararı ise meyvelerin yaralanmasından kaynaklanan ürünün kalite kaybına neden olduğundan bu konu ürün açısından da oldukça önemlidir.

Bir başka konu ise; geçtiğimiz günlerde ilimizin bazı bölgelerinde meydana gelen dolu yağışından dolayı meyvelerde yaralanmalara neden olmasıdır. Dolu yaraları kimyasal ilaçlarla kapatılacak yaralar değildir. Bakırlı preparatlar ve fungusitler sadece hastalık mantarlarının girişini önlemektedir. Bu maksatla dolu yaralarının kapatılması amacıyla gereksiz kimyasal kullanmanın bir anlamı bulunmamaktadır.

Ayrıca bu dönem de yapılan çil hastalığına karşı ilaçlamalarda zararlılar için de zehirli preparatlar yaygın şekilde kullanılmaktadır. Filiz güvesi, meyve iç kurdu gibi zararlıların ilaçlama zamanı bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Meyve Zaralıları için kullanılacak preparatların (İlaçları) zarar eşiği ve zamanına göre kullanılmalıdır. Bu maksatla yapılacak ilaçlamalarda ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlardan bilgi alınması oldukça önemli bir konudur. Çiftçilerimizin kaliteli ürün almaları, ağaçlarının hastalık ve zararlılardan korunması için çiftçilerimizi uyarmayı bir kamu görevi olarak kabul ederek bu açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız