SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Geriye Gidiş Var'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde "Akademik Yükseltilmelerde Etik Sorunlar" konulu bir konferans düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ramazan Demir'in konuşmacı olarak katıldığı konferansla ilgili olarak üniversiteden yayınlanan basın bülteninde şu bilgiler yeraldı:

"Üniversitemizde “Akademik Yükseltilmelerde Etik Sorunlar” konulu konferans düzenlendi. Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcıları, üniversitemiz öğretim üyeleri ile öğrencilerin katıldığı konferansa konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Demir katıldı.

Konferansında “Akademik Yükseltilmelerde Etik Sorunlar” konusunu işleyen Prof. Dr. Ramazan Demir bu çerçevede bilim, bilimsel araştırma, araştırma etiği, bilimsel yayınlarda etik dışı davranış nedenleri ve çözüm önerilerini ele aldı.

Sonsuzluk içerisinde varolan gerçeği bilim, insan fıtratına, yaratılışına ters olan hareket, davranış ve algılama sistemini de etik olarak tarif eden Prof. Dr. Demir, bilimsel hayatın içerisinde yer alan tüm çalışmaların bu değerler içerisinde geliştirilmesi ve korunması gerektiğini vurguladı.

Bilimsel eylemde dürüstlüğün şart olduğunu ve bu doğrultuda ahlaklı, doğru, şeffaf ve emeğe saygılı olmanın gerekliliğini anlatan Prof. Dr. Demir, etik konusundaki gelişmeleri şöyle izah etti:

“İlk kez “araştırma ve yayın etiği” 1980’in sonlarından itibaren dile getirildi.TÜBİTAK 1991’da “Yayın Etiği” sempozyumu düzenledi. 2001’de “Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu- AYEK” kurul oluşturdu. Sağlık Bakanlığı aynı yıllarda “ilaç araştırmaları” ile ilgili sınırlı etik kurullar oluşturdu.

Başbakanlığa bağlı “Devlet Memurları Etik Kurulu” kuruldu.
Artık “etik kavramlar” özellikle akademik kesimlerde yaygın olarak değerlendirilmeye açıldı.”

Akademisyenlerin sorumluluğu konusundaki temel ilkelerden bahseden Prof. Dr. Demir, tasarım, projelendirilme ve yürütmede mesleki donanıma sahip olmak, Ar-Ge sürecinde, bulguların kaydında, analizinde özeleştiri, dürüstlüğü ilke kılmak, aynı konuda araştırma yapan diğer kişilerin emeğine karşı saygılı olmak, araştırma grubunun tüm üyelerinin anlayış ve tavırda “etik” olması konularında, dürüstlük ve açıklığın temel ilke olmalısı gerektiği şeklinde konuştu.

Konferansın son bölümünde akademik yükseltilmelerde etik olgusunun günümüzdeki durumunu değerlendiren Prof. Dr. Ramazan Demir konuşmasını şöyle bitirdi: “Türkiye, etik konusunu bilimde konuşmaya başlamıştı, geriye gidiş var. Bilim ve akademiye gönül veren Türk insanlarının emeklerinin küçümsenmesi var.Yurtdışında olumsuz reaksiyonlara sebep olan durumlar var. Bilim dünyasında daha zor yer bulma riskimiz var.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız