SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gezi Bardağı Taşıran Son Damla'

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:01:05
'Gezi Bardağı Taşıran Son Damla'
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı olaylarını izleyen yabancı basın mensupları ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı olaylarının bardağı taşıran son damla olduğunu ifade ederek, “Gezi Parkı’ndan dünyaya yansıyan ses, daha fazla özgürlük daha fazla demokrasi sesidir. Biz kendi ülkemizde daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi istiyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Swissotel’de Gezi Parkı olaylarını izleyen yabancı basın mensupları ile bir araya geldi. Türk medyasının alınmadığı toplantıda Kılıçdaroğlu, yabancı basın mensuplarına Gezi Parkı olayları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, “Dışarıda hava çok güzel ama güzelliği kadar biraz da gergin. Umarım Türkiye gergin olmayan yüzünü Batı’ya çevirmiş, çağdaş ülkenin çağdaş dünyanın bir parçası olmuş. Demokrasilerde bireylerin sivil toplum kuruluşlarını belli olayları protesto etme, var olan belli konularla ilgili düşüncelerini açıkça dile getirme özgürlükleri var. Bizde de Gezi Parkı olaylarıyla başlayan bir süreç var. Sürecin büyümesinin bir görünür nedeni var, bir de belli zaman dilimi içerisinde oluşan, biriken ve sonra patlayan olaylar zinciri var. Görünen yüzü Taksim’deki Gezi Parkı’nın alışveriş merkezi, Topçu Kışlası veya rezidans yapılması gibi düşüncelerin dile getirilmesi. Bu kentte yaşayanlar, kendi kentlerine sahip çıkarak Gezi Parkı yapılaşmasına karşı çıktı. Bununla ilgili mücadelelerini yaptılar ama bir demokraside görülmeyecek, gerçekten de hepimizi üzen görüntülerin oluşmasıyla toplum tepki verdi” dedi.

"ORANTISIZ GÜÇ KULLANIMI SONRASINDA TÜRKİYE AYAĞA KALKTI"

Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı eylemcilerine orantısız güç kullanıldığını ve müdahaleler sonucunda Türkiye’nin ayaklandığını ifade ederek, “Gezi Parkı’nda eylem yapan hiç kimseye zararı olmayan gençlerin üzerine kimyasal gaz kullanılarak, polis gücü kullanılarak orantısız güç uygulandı. Bu müdahalenin sonucunda bütün Türkiye ayağa kalktı. Bu işin görünen yüzü. Görünmeyen yüzü ise yıllardır AKP iktidarının Türkiye’de uyguladığı baskı rejimi. Üniversiteler susturuldu, medya hükümetin uyguladığı baskılarla büyük ölçüde bağımsızlığını yitirdi, yargı Batı standartlarında bağımsız ve tarafsız değil. Yapılan bir düzenlemeyle yargı bağımsızlığı kaldırıldı. Gazeteciler, avukatlar, üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin büyük bir kısmı hapiste. Gezi Parkı’ndan dünyaya yansıyan ses, daha fazla özgürlük daha fazla demokrasi sesidir. Biz kendi ülkemizde daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi istiyoruz. CHP olarak siyasal iktidara defalarca, 'Türkiye’nin daha fazla özgürlüğe, daha fazla demokrasiye ihtiyacı var' diye seslendik. Biz özgürlük ve demokrasi bildirisini yayınladık” diye konuştu.

“Gezi olayları bardağı taşıran son damladır” diyen Kılıçdaroğlu, “CHP olarak gençleri dikkatle dinliyoruz, onların söylemlerinden ders çıkarmaya çalışıyoruz. Onların eylemlerine ve söylemlerine saygı duyuyoruz. Bizim milletvekillerimiz, Gezi Parkı’nda eylemcilerin orantısız güç ile karşılaşmamaları için nöbet tutuyor. Düşünce özgürlüğünün olmadığı bir yerde demokrasiden söz edemezsiniz” şeklinde konuştu.

“AVUKATLAR YAKA PAÇA GÖZALTINA ALINDI”

Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı olaylarına destek veren avukatların yaka paça gözaltına alınmasına da tepki göstererek, “Yaşadığımız daha dramatik bir olay var. İstanbul Adliyesi’nde Gezi Parkı’nda direnişi sergileyen gençlere destek vermek için avukatlar bir açıklama yaptı. 35’in üstünde avukat yaka paça polis zoruyla gözaltına alındı. Hangi Batılı demokraside avukatlar özgürlük talebinde bulunan gençleri desteklediler diye yaka paça gözaltına alındı? Savunma hakkının kutsal olduğundan hükümetin haberi yok. Eğer onlar avukatların yaka paça gözaltına alınmasına 'demokrasi' diyorlarsa biz böyle bir demokrasiyi kabul etmiyoruz. Böyle bir anlayışın adı diktatörlük yönetimidir. Özel yaşama saygılıyız, dikta rejimine karşıyız. Biz kendi ülkemizde Batı standartlarında birinci sınıf demokrasi istiyoruz, her türlü düşünceye özgürlük istiyoruz. Üniversitelerin bir özgürlük alanı olmasını istiyoruz” dedi.

Bugün Ankara’da yapılacak olan AK Parti mitingine de değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Ankara’da bir miting yapılacak. Mitingin adı ‘Mili İradeye Saygı’ mitingi. Şunu merak ediyorum, halkın oylarıyla seçilmiş 8 milletvekilini hapiste tutan bir hükümet hangi milli iradeye saygı duyuyor? Milli iradeye saygı duyuyorsanız halkın oylarıyla seçilmiş bir milletvekillerinin parlamentoda görev yapması lazım. Biz kendi ülkemizde özgür medya istiyoruz, siyasi otoritenin emrinde bir medya istemiyoruz. Özel yetkili mahkemeler, yani askeri mahkemelerin kaldırılmasını istiyoruz. Bizim ülkemizde çok sayıda gazeteci hapiste. Hiçbir gazetecinin yazı yazdı diye hapse girmesini istemeyiz. Faili meçhul cinayetlerin aydınlığa kavuşturulması, faillerin yakalanıp adalete teslim edilmesi lazım.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yabancı basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Gezi Parkı protestocularının eyleme devam etme kararını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Oradakiler ne karar alırsa hepimizin saygı duyması gerekir. Gençler oturdular, eyleme onlar karar verdiler. Uzun süredir tartışıyorlar. Tartışmaları sonunda nasıl karar aldılarsa onların kararlarına saygı göstereceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün eylemcilere twitter aracılığı ile yaptığı "Evlerinize dönün" çağrısı ile ilgili olarak ise, "Çağrı yapabilir, onu da demokratik bir talep olarak görmek gerekiyor. Ülkenin cumhurbaşkanı gençlere, 'Evine dönün' diyor. Gençlerin de talepleri var, onlara da saygı göstereceğiz. Anayasa'da silahsız ve saldırısız toplu gösteri yapma hakkı var. Yurttaşın hakkıdır bu. İnsanlar düşüncelerini özgürce dile getirirler. Onlar da orada bir araya gelmiş, düşüncelerini söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

Gezi Parkı eylemcilerinin sadece Türkiye'den değil, dünyadan büyük bir destek aldığını savunan Kılıçdaroğlu, "Çünkü onlar daha fazla özgürlük, demokrasi istiyorlar. Bu talep haklı ise hepimizin destek vermesi lazım. Bu ülkenin daha fazla özgürlük ve demokrasiye ihtiyacı var. Gezi olayı aslında baskı altında kalan bir toplumun patlamasıdır, bardağı taşıran bir damladır. Bir parka sahip çıkmanın ötesinde bir olaydır. Dünyada yankı buluyorsa, dünya bu olayı sahipleniyorsa bunun bir anlamının olması gerekir" şeklinde konuştu.

Olaylar sırasında polisin tutumunu da eleştiren Kılıçdaroğlu, "Orantısız güç kullanarak sizin bu insanları susturmamanız gerekir. 4 kişi yaşamını yitirdi, 12 kişi gözünü yitirdi, 5 binin üzerinde yaralı var. Bütün bu baskılara rağmen, biber gazına, tazyikli sulara rağmen bu insanlar özgürlük ve demokrasi istiyor. Bundan hepimizin onur duyması gerekir çünkü onlar bu ülkeye demokrasi ve özgürlük getirmek istiyorlar" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız