SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gezi Parkı" Olayları

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:52:15
'Gezi Parkı
A- A+ PAYLAŞ

BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DİSK yetkililerinin de katılımıyla Taksim Meydanı’nda oturma eylemi düzenleyen gruba polis müdahale etti. Müdahale sonrası ortalık savaş alanına döndü.

Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesini engellemek için eylem yapan göstericiler, polis müdahalesinin ardından Taksim Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. Yaklaşık 1 saat süren eylem, polisin müdahalesiyle sona erdi. Polis göstericileri dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası kullandı. Çıkan olayların ardından ortalık savaş alanına döndü. Göstericilerin yanı sıra turistler ve çevredeki vatandaşlar da atılan gaz bombasından etkilenerek zor anlar yaşadı. Gazdan etkilenenler çevredeki lokanta ve kafelere sığındı.

Bu sırada bazı göstericiler meydandaki bir otele sığınmak istedi ancak otel görevlileri izin vermeyince kısa süreli tartışmalar yaşandı.

ÖNDER YARALANDI

BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Taksim’deki olaylar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Taksim Gezi Parkı’ndaki olayların ardından meydanda toplanarak oturma eylemi yapan göstericilere BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de destek verdi. Eylem sürerken polis göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sırasında kolundan ve ayağından yaralanan Sırrı Süreyya Önder hastaneye kaldırıldı. Kapalı bir minibüsün kasasında Taksim İlkyardım Hastanesi’ne getirilen Önder, ayağından yaralı olduğu için araçtan inemedi. Yanında bulunanların desteğiyle araçtan inerek sedyeye konulan Önder, hastanede tedavi altına alındı.

VALİNİN AÇIKLAMALARI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Gezi Parkı’nda çıkan olaylarda 12 kişinin yaralandığını, yaralananlar arasında bulunan Fas uyruklu Türk vatandaşı bir kadının yoğun bakımda olduğunu söyledi. Mutlu, çıkan olaylarda 63 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı. 

Vali Mutlu, Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdür Hüseyin Çapkın ile birlikte Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda gazetecilere açıklama yaptı. Vali Mutlu, çıkan olaylarda 12 kişinin yaralandığını ifade ederek, “Bunların öncelikle hepsine sağlık noktasında geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. Bunlardan bir kişinin travma nedeniyle ameliyatı yapılmış ve yoğun balkımda bakımı devam etmektedir. Bunun dışındaki hastalarla ilgili süreci hastanelerimiz kısa sürede taburcu edilecekler şeklinde tarafımıza bildirmişlerdir. Yoğun bakımda tedavisi süren Fas uyruklu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir hanım olduğunu ifade etmek istiyorum. Ayrıca bir gazetecinin de travma ve gaz nedeniyle etkilendiği ve şu anda sağlık durumunun iyi olduğunu paylaşmak istiyorum. Gezi Parkı’nda toplanan grupların kendilerini ifade etme noktasındaki ve özellikle ağaca, doğaya sahip çıkma temalı taleplerini ifade etme noktasında değeri her zaman ayrıdır. Ortada bir doğa katliamı söz konusu değildir. Bu konuyla ilgili yapılanlar da kamuoyuyla net şekilde paylaşılmış. Ancak iyi niyetli, doğa sevgisiyle buraya gelen insanların arasında bu grupların göstericilerle birlikte kullanılmak ve emniyet güçleriyle arzu edilmeyen bir ortama sürüklenmesi yönünde yoğun çalışma ve gayret izlenmiş ve bunun sonucunda bölgede güvenliğin temini ve kamu düzeninin sağlanması itibariyle zaman zaman müdahaleler olmuştur. Bu tablolar hiçbirimizin şehrimizde görmeyi arzu etmediği şeylerdir. Taksim Meydanı’na çıkan bütün yollar halkımızın adeta 24 saat kullanmış olduğu mekanlardır” dedi.

Taksim’deki olayların sona erdiğini söyleyen Mutlu, “Şu anda Taksim Gezi Parkı’nda herhangi bir olumsuzluk görülmemekle birlikte özellikle Gezi Parkı’nda kısıtlayıcı bir uygulamayı da sürdürmeye devam ediyoruz” diye konuştu. 

“Biz bu grupları tanıyoruz” diyen Mutlu, “Bu grupların hedeflerini biliyoruz. Bu hedeflerin doğa sevgisiyle ilgili olmadığını da biliyoruz” dedi. 

Vali Mutlu, çıkan olaylarda 63 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gezi Parkı’ndaki çadırların yanmasıyla ilgili de fotoğrafların inceleneceğini anlatan Mutlu, “Bütün bunlar inceleme konusudur. Bunun emniyet, zabıta tarafından yakıldığı iddialarının özellikle dikkatle incelenmesi gereken iddialar olduğunu belirtmek isterim. Medyamızda çıkana her türlü haberi değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Hiçbir anons yapılmadan müdahale edildiği iddialarına da yanıt veren Mutlu, iddiaların doğru olmadığını söyledi. Mutlu, “Bir doğa katliamının veya farklı inşaatların söz konusu olmadığı ortamda provakatif eylemle karşı karşıyayız. Katılanların büyük kısmını tenzih etmek suretiyle belirtiyorum onlarla aynı duyguları paylaşıyoruz” dedi. 

Mutlu, “Biz oradaki oturmayla ilgili hiçbir şey demedik. Ama oturduğun yerde gösterilere devam ettiğiniz takdirde elbette ki hukukun içerisinde bir pozisyon alınması gerekiyor. Yasa çok nettir. Bu alanlarda toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamaz. Bu kanunu ben koymadım” açıklamasında bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız