SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gıda Güvenliği Başlığı Türkiye İçin Son Olabilir'

A- A+ PAYLAŞ

BBC'nin haberine göre Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinde yeni bir başlık açılıyor ancak Kıbrıs sorunu, temel başlıkların hala kilitli kalacağı anlamına geliyor.

Müzakere sürecinde her aday ülkenin AB müktesebatında bulunan 35 başlığı tek tek açıp, kendi yasa ve kurumlarını AB çizgisine taşıması gerekiyor. Bu standartlar sağlanıp başlıklar kapatılmadan ülkelerin adaylığı kabul edilmiyor.

Bugün açılmasına karar verilen “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” başlığı Brüksel ve Ankara arasında açılan son başlık olabilir.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 2004’te AB’ye girişinden sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin AB üyesi ülkelerle ticaret yapmasına izin verecek planı veto etti.

Ankara da bunun karşılığında Rum gemilerinin ve uçaklarının Türkiye’deki limanları ve havaalanlarını kullanmasını yasakladı.

Bunun üzerine AB de Türkiye’yle müzakerelerde sekiz başlığı dondurdu.

SON ÜÇ BAŞLIK DA TEHLİKEDE

Fransa, Almanya ve Avusturya’nın yanı sıra Kıbrıs Rum Yönetimi açılmayan başlıkların üçü hariç diğerlerinin açılmasını engellemiş durumda. Türk yetkililer geri kalan üç başlığın da kilitlenme ihtimali olduğunu dile getiriyor.

Bu da Kıbrıs sorunu konusunda bir çözüme ulaşılamazsa Türkiye’nin sorunlu AB üyeliği açısından ilerlemesinin mümkün olmayacağı anlamına geliyor. Kıbrıs sorunu konusunda çözüm çok yakın görünmüyor.

Hırvatistan, müzakerelere Türkiye’yle aynı dönemde başladı. Zagreb hükümeti, 35 başlığı, bu yılın sonunda kapatıp 2012’de tam üye olmayı planlıyor.

Türk yetkililer AB üyeliğinin hala en önemli dış politika hedefi olduğu konusunda ısrar ediyor ancak Ankara önüne diğer ülkelere kıyasla daha fazla zorluk çıkarılmasından şikayetçi.

Türkiye’deki anketler kamuoyunun AB’ye üyelik konusunda günden güne daha karamsar bir hale geldiğine işaret ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız