SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Giden Vali Gözünü Dikmişti.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:05:54
A- A+ PAYLAŞ

HABER: Yeni Malatya Gazetesi

CHP Malatya Eski Milletvekili Mehmet Delikaya (fotoğraftaki), Sürgü’deki Takas’ın Trabzon’dan getirtilen işadamlarına incelettirildiğini bildiğini söyleyerek, 1962 yılında dönemin valisi tarafından Malatya’ya kazandırılan bölgenin doğal yapısı ile kalması gerektiğini bildirdi. MESOB ise, TAKAS’daki projeye şiddetle karşı çıkıyor.

YENİ MALATYA’nın gündeme getirdiği Doğanşehir’in Sürgü Kasabasındaki Takas piknik ve dinlenme alanını otel yapımı için bazı şirketlere özel hazırlanan şartname ile 30 yıllığına otel yapılması için kiraya verilmesine tepkiler sürüyor. 

Malatya’da 4 dönem milletvekili olarak görev yapan ve aynı zamanda Sürgülü olan CHP Malatya eski milletvekili Mehmet Delikaya, bu bölgenin kiralanması işlemine karşı olduklarını bildirdi. Delikaya, bölge ile Trabzonlu işadamlarını ilgilendiği iddiasını da ortaya attı.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ise “Malatya’da her şeyin şeffaf olması gerekiyor” derken, Malatya Kültür ve Yaşam Derneği Basın Sözcüsü Yaşar Karaaslan’da bölgedeki su kaynakların korunması gerektiğini ifade etti. 

“TRABZON’DAN İŞADAMI GETİRİLMİŞ”

CHP Malatya Eski Milletvekili Mehmet Delikaya, yaşanan durumun çok acı olduğunu söyleyerek, Takas’ın 1962 yılında Malatya’ya kazandırıldığını belirterek, buranın kamu alanı olarak kullanılması gerektiğini söyledi. 

 Delikaya şunları  belirtti; “Takas’ın kiralanacak olması gerçekten acı bir durum. Ben Doğanşehirliyim aynı zamanda 4 dönem Malatya’da CHP’den Milletvekilliği yaptım. Doğanşehir, Sürgü benim memleketim. Doğanşehir benim ailem. Doğanşehir babamın, benim, ailemin doğup büyüdüğü bir ilçe ve biz Doğanşehirli olmaktan her zaman gurur duyduk. Takas’ın kiralanacak olmasına karşıyız. Özel şirketler tarafından kiralanması yerine kamu yararına kullanılmalı. 1962 yılında Cezmi Kartay’ın da desteği ile Takas Malatya’ya kazandırıldı. Takas, Sürgü alabalık üretimi için çok önemli bir bölge. Bu bölgenin böyle yok edilmesi çok acı verici bir durum. Fakat duyduğum, bildiğim kadarıyla Malatya’dan yeni giden Valimiz Ulvi Saran orada bir takım projeler yapmış ve Trabzon’dan da iş adamları getirtip incelemeler yaptırmış. Sayın valimiz hazineye gelir getirmek için gözünü bizim Sürgü’ye dikmişti.  Takas’ın özel sektörden ziyade özel şahıslara değil de yeniden şekillendirilerek kamu yararına kullanılmasından yanayız.”

“MALATYA İÇİN BÜYÜK KAYIP”

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ise, Takas’ın doğal yapısını bozulmadan sosyal tesis olarak kalmasını istediklerini belirterek, kiralamaya verilmesinin bölgede önemli sorunlar yaşatacağına işaret etti.

  MESOB Başkanı Keskin şu şekilde konuştu; “Doğanşehir ilçemizin Sürgü Beldesi’ndeki Takas bir doğa harikası. Takas’ın satılması veya kiralanması durumu oradaki esnafı yok etmektir. Bizler Takas’ın kiraya verilmesine karşıyız. Malatya’da her şeyin şeffaf olması gerekiyor. Benim kanaatim Takas’ın kendi doğal haline bırakılıp çevre düzenlemesi yapılarak, doğal özelliği bozulmadan sosyal tesis olarak kullanılması. Çünkü Malatya’nın halkı olsun, dışardan gelen insanlar olsun Takas’ın doğal halini seviyorlar. Takas’ın peşkeş çekilerek kiralanması sorunları arttıracağından, şaibelere açık olacağından büyük sorunlar yaratacaktır. Takas’ın kime verileceği dahi bilinmiyor. Doğal güzelliklerimiz bir şekilde kılıf uydurularak yok ediliyor. Takas’ın kiralanması demek Malatya için büyük bir kayıp demektir. Orayı kiralayanlar kendi tesislerinin veya oraya inşa edecekleri oteller olsun, diğer yapılar olsun onların öne çıkmasını sağlayacaklar. Böylelikle oradaki suyun kaçta birin vatandaş tarafından kullanılacağı da bilinmemekte” dedi.

  Keskin “Ben bu konuda özellikle Basın camiasına ve sizlere teşekkür ederim. Çünkü kapalı kutuları açıp birilerine boyun eğmeden bunu gündeme getirmeniz çok önemli. Basının hür olması lazım. En güzel yapacağı şey bu olayın üzerine gitmektir. Malatya’nın menfaati için bu konuyu aydınlatmaktır. Bizlerde bu konuda gereken desteği vermeye hazırız” ifadelerini kaydetti.

“DOĞAL YAPI YOK EDİLİR”

Malatya Kültür ve Yaşam Derneği Basın Sözcüsü Yaşar Karaaslan’da bölgenin önemli bir su kaynağı olduğuna işaret ederek, bölgede yapılacak tesislerin su kaynaklarına zarar verebileceğini söyledi.  Yapılacak olan proje ile bölgedeki doğal yapının bozulacağını belirten Karaaslan, “Kesinlikle olmaması gereken bir kiralama. Bölgenin doğal yapısını tamamen yok edecektir. O bölge Gündüzbey, Sürgü, Karasu, Erkenek buralar içme suyu kaynaklarının olduğu yerler. Burada kurulacak tesisler bu kaynakların zamanla kirlenmesine ve yok olmasına neden olacaktır. Takas konum olarak da hassas bir bölge. Sürgü halkı ve eski Milletvekili Mehmet Delikaya su şişeleme projesine şiddetle karşı çıkıyor. Bunun sebebi ise çevrenin doğal güzelliğinin bozulması, doğanın yok olması. Bu doğal kaynaklarımız bize miras değil, biz onları gelecek kuşaklara aktarmak için emanet aldık. Bir miras yedi gibi davranmayıp har vurup harman savurmamak gerekiyor. Bilim adamlarının da söylediklerine dayanarak alabalık ve balık üretimi yapılan tüm canlı yaşam merkezleri yok olma noktasına geldi.Takas’ında kiralanmasına karşıyız” şeklinde konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız