SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Gidenin Üçü Güzel.."

A- A+ PAYLAŞ

Malatya SMMMO(Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası) eski başkanı ve TÜRMOB Disiplin Kurulu Üyesi Mustafa Bahadır Altaş, Malatya'da yok pahasına elden çıkarılan Sümerbank, Tekel ve Şeker Fabrikaları ile ilgili olarak "Gidenin Üçü Güzel" başlıklı bir yazı yazdı.

Altaş'ın, Bakış Gazetesi'nde yayınlanan yazısı şöyle:

"GİDENİN ÜÇÜ GÜZEL (Sümer- Şeker- Tekel)
 
Gidenin üçü güzel
Ardında saçı güzel
Saçı başını yesin
Yolda yürüşü güzel
 
diye başlayıp devam eden Malatya’lı Bedri Karahan’nın türküsünü hepimiz biliriz.
 
Malatya Mensucat Fabrikası Sümerbank, Tekel Sigara fabrikası ve Şeker fabrikası bunlar Malatya’nın ekonomisine büyük katkı sağlayan cumhuriyet döneminin önemli yatırımları idi. bu fabrikalarda mevsimlik dönemler hariç daimi olarak en az beş bin kişi istihdam edilmekteydi. Rahmetli Bedri Karahan’ın türküsünde söylediği gibi Malatya için ne de güzellerdi. Fırat’ın incisi Malatya ovasında sıra ile inci bir gerdanlık gibi dizilmişlerdi.
 
Şimdi yok olan bu üç güzel için basında yer alan üç farklı değerlendirmeyi sizlerle paylaşmak istedim.
 
Malatya Sümerbank; 1939 yılında kurulan, 2004 yılında özelleştirilen, tasarımı Almanlar tarafından, inşaat süreci Alman-Türk işbirliği içinde geliştirilen, iplik ve dokuma üretimini temel alan Malatya Sümerbank Yerleşkesi, diğer Sümerbank Yerleşkeleri gibi üretim, sosyalleşme, ikamet ve rekreasyon mekânlarını bir arada barındıran çok katmanlı, kompleks bir yerleşke’dir. Diğer Sümerbank Yerleşkeleri’ne benzer biçimde iki parçalı arazi yerleşim düzenini benimseyen Malatya Yerleşkesi, Cumhuriyet modernleşmesi’ne ve mimarlığı’na özgü temel yaklaşımları etkin biçimde yansıtır. Bu anlamda seküler mekânsallık, Batılı (Alman) izler, akılcı, rasyonel, akışkan ve homojen mimari dil, sanayi merkezli mekânsal örgütlenme, işçi ve memurlara yönelik sosyal mekânların ve düşük kiralı lojmanların varlığı, devlet merkezli mülkiyet ve yapılanma temel modernleşme yaklaşımlarının tipik uzantıları olmaktadır.(Yrd. Doç. Dr. Özlem Arıtan tarafından 26–27 Aralık 2008 tarihinde Uludağ Üniversitesi'nde gerçekleşen “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” konulu etkinlikler dizisinin dördüncüsünde sunulmuştur)
 
Malatya Tekel Tütün ve Sigara Fabrikası: 1925’te Tütün Atölyesi olarak kuruldu, 1939’da Sigara Fabrikası oldu, Haziran 08’de satıldı, Ekim 08’de kapatıldı Önce fabrikanın duvarındaki büyük saat yerinden söküldü. Ardından kepçeler, cumhuriyet tarihinin tanığı TEKEL Fabrikasını yıkmaya başladı.
 
Malatya Şeker fabrikası; satan Malatyalı Alan Elazığlı-Şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerinde İhale komisyonu başkanlığını AKP Malatya Eski Milletvekili Fuat Ölmeztoprak'ın kardeşi olan Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Sami Ölmeztoprak yaptı. Aralarında Malatya Şeker Fabrikası'nın da bulunduğu B Grubu Şeker Fabrikaları için en yüksek teklifi veren Kolin-Limak OGG’nin büyük ortağı Kolin Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu'nun ise Elazığlı olduğu öğrenildi.
 
85 yıllık bir dönemde her birimizin geçmişinde acı tatlı anıları ile farklı bir yeri olan bu tesisiler ile ilgili bir Malatyalı olarak sıtmapınarından, karakavaktan geçerken yâda birbirimizle sohbetlerimizde, bir olayı anlattığımızda yâda bir yeri tarif ettiğimizde, Tekelin karşısı veya Sümerbankı geçtikten sonra yâda Şeker fabrikasına gelmeden diye bizler bir süre daha hep böyle konuşmaya devam edeceğiz. Kayıtlarda ismi Abdullah Gül parkı olarak yer aldığı halde bizim Sümerpark diye isimlendirdiğimiz ve böyle ifade etmekten hoşlandığımız bu park için aradan yıllar geçse de Ahmet Muhip Dıranas’ın Fahriye abla şiirinde olduğu gibi,
 

 
Bırak geçmiş günleri gönlüm hatırlasın
Hatırada kalan şeyler değişmez zamanda
Ne vefalı komşumuzdun sen Fahriye abla (Sümer-Şeker-Tekel) demekten başka şimdi ne geliyor elimizden."
 
FOTOĞRAF: Gerçek değerinin 15'te 1 fiyatına "özelleştirme" adı altında satılan Malatya Şeker Fabrikası ve arazisinin uydu görüntüsü (Google)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız