SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Giderek Düzelecek'

A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) geleneksel aylık toplantılarının sonuncusunda Merkez Bankası başkan yardımcısı Dr. M. İbrahim Turhan'ı konuk etti. "Küresel Kriz, Para Politikaları ve Türkiye" konulu toplantıda konuşan Turhan, ekonominin daha fazla daralmayacağını ve büyüme rakamlarının giderek düzeleceğini savundu.

Toplantıya ilişkin MİAD'dan yayınlanan bülten şöyle:

"Malatyalı İşadamları Derneği geleneksel aylık toplantıları çerçevesinde Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dr. M. İbrahim TURHAN’ın katılımıyla kahvaltılı toplantı düzenlendi 04 Temmuz Cumartesi sabahı organize edilen toplantı İstanbul Holiday İnn Bağcılar Otelde gerçekleştirildi.

“Küresel Kriz, Para Politikaları ve Türkiye” konulu toplantı açılış konuşmasını yapan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus AKDAŞ “Türkiye’nin para politikalarını hakkında MB başkan yardımcısının görüşlerini almak istedik. Yoğun programın içinde gelmesi bizi sevindirdi. Temel ilkemiz hoşgörü ve diyalog içinde çalışmaktır. Bu hoşgörü ortamı adına yaptığımız çalışmaların ilgi görmesi ve takdir edilmesi bizi motive ediyor. Sosyal Projelerimizde devam ediyor. İŞKUR ve K.çekmece Belediyesi ile İstihdam için Mesleki Eğitim Projesini imzaladık. İşadamlarımız istihdam için bu projeye destek verecek buna inanıyorum. Türkiye kendi ekonomik modelini oluşturmakta halen zorlanıyor. Türk insanının yapısı kendine has bir ekonomik modeli gerekli kılıyor. Dışarıdan gelen modeller bize uymayabiliyor. Ülkemizde istikrarı ve güveni korumalıyız. Reel sektörümüzün sorunlar yaşandığı %13.9’luk bir küçülme yaşandığı dönemde özellikle bankaların büyük büyümeler göstermesine tepki göstermeliyiz. Bankalar bu dönemde bizi ezdi. Bundan rahatsızız. Yarının bugünden daha iyi olmasını diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Sözlerine çok defalar toplantılarda konuşma yaptığını ama Malatyalılara karşı konuşmanın zor olduğunu ifade ederek başlayan M. İbrahim TURHAN yaşanan ekonomik krizin daha önce yaşananlarla kıyaslanmaması gerektiği bunun dünya çapında bir kriz olduğunu bu sefer olayın büyüklüğü çok farklı olduğunu söyledi. TURHAN “Krizde devam için önlemler alınmalıydı. Özel sektörle bunu paylaştık. Krizin kaynağı karşılığı olmayan şişirilmiş krediler. Maliyeti düşük bol para varken özellikle ev sahibi olurken ABD’de krediler abartıldı. Bir eve ikincil krediler vererek insanlar daha fazla borçlandırıldı. Evinin değeri arttı kazan doğurdu diyerek daha fazla kredi verdiler.” diyerek krizin şişirilmiş bir zenginlikten kaynaklandığını anlattı.

Tüketimin hiçbir şekilde kısıtlanmadığını karşılığı olmadan harcamalar yapıldığını ABD’de hem kamu hem de özel sektör ürettiğinden fazlasını tüketmeye devam ettiklerini söyleyen İbrahim TURHAN “Finansal taktiklerle piyasaya az para ile bile satın alma gücü yaratan imkanlar çıktı. Bunlara türev finansal ürünler deniyor. Sanal satın alma ortamı oluştu. Her şey yolunda giderken güzel görünüyordu. Ama ölçü kaçtı. Amerikan Merkez Bankasının 850 Milyar dolarlık bir finansal tabanı var. Bu tabanın katlarca üstünde bir piyasa büyüklüğü oluştu. Bu Üzerindeki yükü taşıması imkansız hale gelen bir büyüklük. Piyasada 800 milyar varken 80 trilyonluk bir borç hacmi oluştu. Türkiye’de faizler yüksek tutulurken amaç önlem almış olmaktı. Frenleyici önlemlerimiz olmasaydı kur üzerinde çok ciddi bir baskı görülebilirdi. Yani uygulanan yüksek faiz düşük kur politikası değildi. Ekonomileri krizden çıkaran yatırım harcamalarıdır. Mevcut kapasitemizi koruyabilirsek krizden sonra karlı çıkabiliriz. Çok kısa vadede toparlanma beklememek lazım. Korku ile ümit arasında olmalıyız. Korku dünya piyasaları için ümit kendi dinamizmimize güvenimizden kaynaklanıyor. Reel dengeleri para politikası ile değiştiremezsiniz. Zaman zaman ekonomi ısınır. Orada para politikası ekonomiyi soğutmaya yarar. MB olarak doğru kararları doğru zamanda almaya çalışıyoruz. İlerde de büyümenin sürdürülebilir ve düzenli olması için faizleri artırmak dahil gereken şekilde hareket ederiz. Türkiye’nin potansiyeli dünyanın geri kalanıyla rekabet edebilecek düzeydedir.” dedi.

Katılımcıların sorunlarına cevap veren İbrahim TURHAN Amerikan doları portföyü taşıyanların ekonomik gidişata güvenmemeleri ve sayısal beklentiler altına yönelimi getirdiğini söyledi ve piyasaları değerlendirdi. “Bankacılık sistemi üzerinde alınan önlemler çok etkin oldu. 1994 de bir kriz yaşadık 2001 de yine bir kriz yaşadık yıl bazında daralmanın çok önceye endeksle az olmasını bekliyoruz. Bugün kişi başına milli gelirimiz on bin dolar bugünkü durumda sermayemizi kaybetmiyoruz. Bizden bazı rakamları iyi görünen Brezilyalılarla görüşüyorum onlar sizin sağladığınız başarıyı başaramayız diyorlar. Siz AB gibi yüksek standart beklentisi olan bir yere araba satıyorsunuz, beyaz eşya satıyorsunuz biz bunu yapamayız diyorlar. Dünyada dolar dışında para birimi kullanılmasını gösteren bir gidiş gözükmüyor. Doların kullanımı azalacak ama yorum için erken. İngiltere Merkez Bankası Başkan yardımcısı açıklama yaptı. Önümüzdeki dönemde inşaatta küçülme beklemiyoruz dedi. İhtiyaç olduğu için burada düşüş olmayacaktır dedi. Ekonomi daha fazla daralmaz mutlaka bu yılın ikinci çeyreğindeki büyüme rakamı daha iyi olacak ve giderek iyileşecek.” diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantı sonunda MB Başkan Yardımcısı İbrahim TURHAN’a katılımı için teşekkürlerini sunan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus AKDAŞ MİAD adına teşekkür plaketini Eski Eminönü Belediye Başkanı Nevzat ER’in vermesini rica etti. TURHAN’ a teşekkür plaketini de MİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa PAŞAHAN verdi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız