SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Giderek Gelişiyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:05:04
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından "Süt Sektörü Çalıştayı" düzenlendi. 

Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda gerçekleştirilen süt çalıştayında, Malatya’da süt üreticilerinin durumu, üretimde yaşanan sıkıntılar, bu konuda uygulanabilecek öneriler, işleme tesislerinin beklentileri, süt ve süt ürünlerinin üretimi ve işlemesi konusunda hibe desteği ve teşvik sağlayan kuruluşlar ve çalışmaları ele alındı.

Çalıştayda, TKDK İl Koordinatörü Mehmet Dere, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, TKDK Başvuru Kabul Uzmanı Bekir Uçar, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergül Günaydın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürü Abdullah Derin, Veterinerler Hekimleri Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpaslan, Fırat Kalkınma Ajansı Uzmanı Serdar Bayram, kendi alanlarında konuşma yaptı.

Toplantıya ayrıca, sektörde iştigal eden üreticiler, süt üretimi ve işlemesi konusunda faaliyet gösteren ya da bu sektörde yatırım yapmayı düşünen ilgililer katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MTSO Genel Sekreteri Erkan Gölgeli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu işbirliğiyle sektörel sorunları tespit edip çözüm yolları bulmak amacıyla bu çalıştayı düzenlediklerini ifade ederek, süt üretimi, ihracatı konusunda rakamlarla bilgi aktardı. Gölgeli, şunları söyledi:

"2011 yılında süt üretim ve tüketim rakamları incelendiğinde, inek sütünün 7 milyon litre, içme sütü üretiminin 1 milyon 164 bin ton olduğu, tüketimin 1 milyon 180 bin ton olarak gerçekleştiği görülmektedir. Peynir üretimi 518 bin ton, tüketim 469 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Yoğurt üretimi 1 milyon 6 bin ton, tüketimi ise 1 milyon 20 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Ayran üretimi 459 bin ton ve tüketimi ise 419 bin ton olarak gerçekleşmiş. Tereyağı üretimi 34 bin ton, tüketim 46 bin tondur. İlimizde 42 işletme bulunmaktadır. 25 ton üzerinde işletme bulunmamaktadır. İlimizde süt üretimiyle ilgili 2 bin 100 civarında süt işletmesi olduğu bilinmektedir. Yüzde 27 modern, yüzde 33 küçük mandıralarda gerçekleşmektedir. Türkiye’de üretilen sütün yüzde 20’si çiftliklerde, yüzde 20’si sokak sütü, yüzde 27’si modern süt işletmelerinde ve yüzde 33'ü ise küçük mandıralarda gerçekleştirilmektedir. 2010’da ihracat 167 milyon dolar iken, 2011’de ise yüzde 34'lük bir büyüme ile 220 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu artış kayda değerdir. İhracatın yüzde 50’si direkt peynir olarak gerçekleşmiştir. Aromalı süt tüketiminde yüzde 24 artış görülmektedir. İhracatımızın artmasındaki temel etkenlerden birisi teknolojiye yatırım yapılması, helal gıda ve hijyenikliktir."

Malatya'da 35 süt işletmesinde 370 kişinin istihdam edildiğine parmak basan Gölgeli, Süt Üreticileri Birliği’ne ise 3 bin 500 üreticinin üye olduğunu bildirdi.

Malatya’da süt hayvancılığının gitgide geliştiğini söyleyen Gölgeli, önceleri; Yazıhan, Battalgazi ve Arguvan ilçeleri süt üretiminde önde iken, buna Akçadağ ilçesinin de eklendiğini vurgulayıp, hayvancılık alanında verilen teşviklerle büyükbaş hayvan sayısının 25 binlere ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız