SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Girişimcinin Sermayesi KOSGEB'den

0
Güncellendi - 2017-02-27 01:18:07
Girişimcinin Sermayesi KOSGEB'den
A- A+ PAYLAŞ

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) ve girişimcilerin rekabet güçlerini geliştirecek destek ve hizmetler sunarak ekonomik ve sosyal kalkınmadaki paylarını artırmak amacıyla kurulan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), sağladığı destekle pek çok girişimcinin hayatına yeni bir yön veriyor.

KOSGEB'in desteğini sermaye yaparak üretim yaşamına atılan girişimciler, ilgi alanları ya da becerilerine göre birbirinden farklı mesleklere yöneliyor. Kimi lokanta, atölye ya da berber dükkanı açan, kimi de evde yaptığı ürünlere yetişemeyince iş yerleri kuran girişimciler, bir yandan ekonomiye atılırken bir yandan işveren haline gelmenin mutluluğunu yaşıyor.

KOSGEB'den aldığı destek sayesinde Malatya'da lokanta açarak 2 kişiye de istihdam sağlayan İsmet Tunç da işçiyken destekler sayesinde işveren haline gelen girişimcilerden biri.

Meslek yüksekokulu makine bölümünden 2011 yılında mezun olduktan sonra bir süre babasının yanında sıhhi tesisatçı olarak, ardından bazı iş yerlerine girerek işçi olarak çalışan Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, verilen desteklerle işçilikten patronluğa uzanan yolculuğunu anlattı.

KOSGEB'in kendi işini kurmak isteyenlere destek verdiğini öğrendikten sonra kendi işini kurmaya karar verdiğini belirten Tunç, yaklaşık bir yıl önce Battalgazi Belediyesiyle KOSGEB iş birliğiyle yürütülen girişimcilik eğitimlerine katıldığını söyledi.

Eğitimlerin ardından kendi işini kurmak için kolları sıvadığını anlatan Tunç, aşçı olan dedesinden aşina olduğu yemek sektörüne yöneldiğini kaydetti.

KOSGEB'in girişimcilere verdiği 50 bin liralık hibeden faydalanarak, yaklaşık 10 ay önce lokanta açtığını aktaran Tunç, "Sermayemiz yoktu. Devletimizin KOSGEB adı altında bize verdiği hibe desteği bizim için fırsat oldu. Sermayesi olmayan gençler için KOSGEB'in verdiği destek büyük bir fırsat. KOSGEB'teki danışmanlar iş kurma sürecinde bize yardımcı oldu." diye konuştu.

Desteklerle açtığı iş yeri sayesinde yeni bir yaşama kavuştuğunu dile getiren Tunç, KOSGEB'in verdiği hibenin yanı sıra danışmanların tecrübelerinin de kendisine katkı sağladığını, bu sayede işçiyken, işveren olduğunu vurguladı.

- Taleplere yetişemeyince destekle iş yeri açtı

Bir kamu kurumundan emekli olan Nesrin Akkol da evde ailesi için yaptığı peynir ve yoğurtların çevresindekiler tarafından çok beğenilmesi üzerine bir süre evde yaptığı süt ürünlerini satmaya başladığını söyledi.

Yoğurt, kaymak, tereyağı ve peynirlere zamanla artan taleplere mutfağı yetmeyince iş yeri açmaya karar verdiğini anlatan Akkol, Malatya'da KOSGEB desteğiyle kısa süre önce şarküteri açtığını belirtti.

KOSGEB'in destekleri sayesinde hayatında yeni bir sayfa açıldığını ifade eden Akkol, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yakın çevrem, akrabalarım ve arkadaşlarım peyniri, yoğurdu tadınca 'bize de' demeye başladı. Ben de kendimi bu işin içinde buldum. Evimin mutfağı bana yetmemeye başladı, iş yeri açmaya düşündüm. KOSGEB'in desteklerini duydum, ondan gelen cesaretle iş yerimi açtım. İşi daha da ilerletiyorum. Yoğurt üretim tesisimi kurmak üzereyim. İlde ilk defa marka olarak evde yapılmış yoğurt satmaya çalışacağım. Toprak kovada yoğurt yapan yok. Ben müşterilerimin isteği üzerine toprak güveçlerde yoğurt yapıyorum."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız