SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Girişimleri Başlattık"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:06:04
A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz, kayısıdan elde edilen gelirin arttırılmasında, yüksek kaliteli kuru kayısı üretiminin yanı sıra bunun uygun koşullarda pazarlanması için muhafaza edilebilmesi amacıyla lisanslı depoculuğun büyük önem taşıdığını, Malatya'da  lisanslı depo kurulabilmesi için öncelikle  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Kayısı Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği’nin çıkarılmasının önemli olduğunu, kendilerinin Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ile birlikte bu konuda girişimlere başladıklarını bildirdi.

Öz'ün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Malatya kayısısı, dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmını karşılamasına rağmen iç piyasada ve dünya piyasalarında hak ettiği değerde satıldığı söylenemez. Bu sorunun giderilmesi için daha önce birçok çalışmalar yapılmıştır.

Kalıcı çözümlerden birisi de kayısının sorunlarının bir çoğunu çözecek olan lisanslı depoculuk sistemidir. Hem rekolteden kaynaklanan fiyat istikrarsızlıklarını ve hem kalite sorunlarını çözecek olan lisanslı depoculuk sistemidir.

Dünyanın birçok yerinde kayısı üretimi yaygınlaşırken Türkiye'nin dünya kuru kayısı pazarındaki yerini koruyabilmesi için, yeni teknolojileri uygulayarak yüksek kaliteli kuru kayısı üretmesi ve bunların uygun şartlarda depolanması zorunlu hale gelmektedir.

Bilindiği gibi tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak, depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak maksadıyla Lisanslı Depoculuk Yasası hükümetimiz tarafından çıkartılmıştır. Bu yasa ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak ve ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bu yasa lisanslı depo işletmecilerinin kişiler arasında ayrım yapmaksızın tarım ürünlerini kabul etmelerini temin etmek, ürünlerin mülkiyetini temsil eden ve finansmanını, satışını ve teslimini sağlayan ürün senedi çıkartmak ve standartları belirlenmiş tarım ürünlerinin ticaretini geliştirmek üzere tarım ürünleri lisanslı depoculuk sisteminin kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek işlevlerini yerine getirmektedir.

Yasaya paralel olarak yönetmelik hazırlandığında artık kayısı için lisanslı depo açılabilecektir.

Lisanslı depoculuk sistemi ile;

Kayısı depoya girerken yetkili sınıflayıcı laboratuvardan geçecek ve standart oluşacaktır.

Depodaki ürün, tazmin fonu kapsamında garantide olacaktır.

Üreticiye verilecek olan ürün senedi ile kredi alınabileceğinden üretici hasat döneminde satış yapmak zorunda kalmayacaktır.

Böyle bir depoda daha iyi şartlarda muhafaza edileceğinden kayısının ömrü daha uzun olabilecektir.

Kayısı lisanslı depolarımız açıldığında üreticiler hasat zamanında kayısılarını yetkili sınıflayıcı bir laboratuvara götürecek ve alınan numuneler üzerinden kalitesi ve sınıfı belirlenecektir.

Daha sonra bunu lisanslı depoya teslim edecek ve karşılığında ürün senedi alacaklardır. Bu ürün senetlerinin bir kısmını isterse bankaya götürüp karşılığında kredi alabilecek ve hasat dönemi masraflarını karşılayabilecektir.

Daha sonra isterse ticaret borsasında dilediği zaman, dilediği kadar ürün senedini satabilecektir. Böylece ihtiyacına göre ve piyasanın talebine göre geniş bir zamana yayılmış bir ürün arzı gerçekleşmiş olacaktır.

Lisanslı depoculuk sistemi içerisiden yatırımcılar ise depolara konulan ürünlerin karşılığında düzenlenen ürün senetlerini yeni bir yatırım aracı olarak kullanabileceklerdir. İşletme ihtiyaçları için depo inşa etme maliyetinden kurtulacaklardır. Sağlıklı depolama, talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü güvenilir şekilde, elektronik ortamda, mekân sınırlaması olmaksızın,  kısa zamanda temin edebileceklerdir. Ellerinde tutacakları ürün senetleriyle, ileride olası fiyat farklılıklarından korunabileceklerdir. 

Ayrıca depoculuk sisteminin gelişmesi ile birlikte özellikle gün kurusu kayısısı için soğuk hava depolarının yapılabileceğini ve bunların da lisanslı depoculuk kapsamında işlev görebileceğini söyleyebiliriz. Böylece gün kurusu kayısının da ömrü uzun olacak ve daha çok gün kurusu yapılabilecektir.

Yine yaş kayısının belli bir süre bu soğuk hava depolarında muhafazası mümkün olacaktır.

Kısaca kayısı için modern soğuk hava depolarının gerekliliği ayrıca Malatya’da Kayısı Lisanslı Deposu yapılmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Yürürlükte bulunan destek tebliği kapsamında böyle bir depo yatırımının %50 oranında devlet tarafından desteklenmektedir.

Bu çerçevede lisanslı kayısı depolarının oluşabilmesi için milletvekilimiz Mücahit Fındıklı ile beraber Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Kayısı Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği’nin hazırlanması için  girişimleri başlatmış bulunmaktayız."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız