SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gizem Serbest Bırakıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:38:31
Gizem Serbest Bırakıldı
A- A+ PAYLAŞ

Rus mahkemesi, Gazprom Neft'e ait petrol platformuna tırmandıkları gerekçesiyle 26 Eylül'den beri tutuklu bulunan Greenpeace eylemcilerinden Gizem Akhan hakkında kefaletle serbest bırakılması yönünde karar verdi. 

Primorsky mahkemesinde görülen davada, Akhan 2 milyon ruble (61 bin 500 dolar) kefaletle serbest bırakıldı. Akhan, hapishaneden salıverilelecek olmasına karşın, dava devam ettiği için St Petersburg'dan ayrılamayacak. Kefaletin en son 29 Kasım'a kadar yatırılması gerekiyor.

Duruşmaya verilen arada, "Çok haksız bir şekilde iki aydır hapishanede tutuluyorum. Umarım tahliye kararı çıkacak. Daha fazla uzamamalı. Aslında dava tamamen kapanmalı" şeklinde konuşan Akhan'ın kararın açıklanmasından sonra mutlu olduğu görüldü.

Demir parmaklıklar arasından kararı yorumlayan Akhan, "Serbest bırakılma kararı çıktı ancak suçlamalar devam ediyor maalesef. İki aydır yaşadıklarım hiç kolay değildi, o nedenle mutluyum bunun bitmesinden dolayı ama evime dönemiyorum" dedi.

Ailesini çok özlediğini söyleyen Akhan, "Bugüne kadar hapishane koşullarından dolayı ailemin buraya gelmesini istemiyordum ancak artık buraya gelmelerini çok istiyorum" şeklinde konuştu.

“Holiganlık ve güvenlik güçlerine kötü davranma” suçlarından yargılanan Akhan'ın bugün duruşmasını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, CHP'li milletvekilleri, Melda Onur, İlhan Cihaner, Veli Ağbaba ve Greenpeace eylemcileri takip etti.

Mahkeme dün de Greenpeace üyesi 30 aktivistten 16'sının kefaletle serbest bırakılması kararını vermişti.

Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede Greenpeace üyelerinin serbest bırakılması için protesto gösterileri düzenlenmişti.

CİHANER VE AĞBABA DA ORADAYDI

CHP'li vekiller İlhan Cihaner ve Veli Ağbaba, Rusya'nın petrol platformunu protesto ederken gözaltına alınan Greenpeace üyelerinden Gizem Akhan'ın yaklaşık iki ay sonra serbest bırakılma kararını değerlendirdi. 

Denizli Milletvekili Cihaner, "Bu davanın bir yurttaşımızın, haksız yere uzunca süre tutuklu kalması kadar önemli olan bir iki boyutu daha var. Onlardan birisi adil yargılama ilkelerinin oldukça ihlal edildiği bir soruşturma süreci. Aslında Türkiye'den de tanıdık olduğumuz gerekçelerle tutukluluğun devamına bugüne kadar devamına karar verdiler. Sanık sayısı fazla, deliller toplanamadı, delillerin karartılma şüphesi var gibi gerekçelerle" diye konuştu.

Cihaner, "Bir diğer neden de gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerden ikisi de gazeteciydi. Dolayısıyla bazın özgürlüğünü ilgilendiren boyutu da var. Ama Gizem bizim için çok önemliydi. Çünkü gencecik yaşında cesaretle, dünyanın geleceği için, buzullar için özveri ile barışçıl bir eylem içerisinde bulunmuş. Ve hiç hak etmediği şeklide iki aya yakın süredir tutukluydu. Umuyorum ki, davanın esası da aynı şekilde sonuçlanır" dedi.

Malatya Milletvekili Ağbaba ise "Tabii çok olumlu bir karar. Başından beri davayı takip ediyorduk. Umarız mahkemenin sonucu da böyle olur, beraatle sonuçlanır. Zaten Gizem duruşmada da söyledi, 'Ben hiçbir suç işlemedim. Sadece yaşam hakkı için doğayı savundum. Bu benim en doğal hakkım' dedi. 'Kimseyi tehdit etmedim. Kimseye şiddet uygulamadım. Bu nedenle ceza almam düşünülemez' dedi. En temel hakkını kullandı, doğa için bir tehlikeye dikkat çektiğini söyledi. Bence de ceza almaması gerekiyor. Umarım bu dava sadece kefaletle değil, beraatle sonuçlanır. Ülkesine döner. Bundan sonra da süreci CHP olarak takip etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız