SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gizli Anlaşma Yapmadım'

A- A+ PAYLAŞ

İngiltere eski başbakanı Blair, Irak Savaşı soruşturmasında işgalin haklı olduğunu savundu ve “Bush ile 2002’de Teksas’taki çiftliğinde görüşürken gizli anlaşma yapmadım” dedi.

İNGİLTERE eski başbakanı Tony Blair, Chilcot Komisyonu tarafından gerçekleştirilen soruşturma kapsamında dün Londra’da ifade verdi. Aralarında Irak’ta ölen İngiliz askerlerinin ailelerinin de bulunduğu salona protestolara yakalanmamak amacıyla erken gelen Blair, yine de 150 gösterici tarafından karşılandı. Göstericiler, eski başbakan içeri girerken, “Blair yalan söyledi, binler öldü” ve “Tony’i hapsedin” sloganları attı.

Blair, beş üyeli komisyon tarafından akşama kadar, toplam 6 saat sorgulandı. En çarpıcı sorulardan biri, Blair’in, İngiliz meclisinin Irak’ı işgalini onaylayan kararından bir yıl önce, 2002’de dönemin ABD Başkanı George W. Bush’a, Teksas’taki çiftliğinde “gizli destek” sözü verip vermediğiyle ilgiliydi. Blair bu soruyu şöyle yanıtladı:

‘Askeri seçeneği konuştuk’

“Tek verdiğim söz, Saddam ile mücadeleye bağlılığımla ilgiliydi. Bunu da zaten o dönemde açıkça ifade ediyordum. Çiftlikte askeri seçeneği de konuştuk. Fakat Bush’a İngiltere’nin işgali düşünmeden önce diplomatik yolları tüketmekte ısrarcı olduğunu söyledim.Kesinlikle konu kitle imha silahları meselesiydi. Bu silahları yok etmenin başka yolu kalmadığında Saddam’ı devirmeyi düşündük” dedi.

Kendisini akladı İran’ı işaret etti

Tony Blair özetle şunları söyledi:

Aslında Saddam’ın teşkil ettiği tehdide daha uzun süre tahammül edebilirdik. Fakat 11 Eylül saldırıları ABD’nin risk algısını değiştirdi.

Irak’ta kitle imha silahı olmadığını bilsem, elbette askeri seçeneği desteklemezdim.

Saddam’ın 45 dakikada kitle imha silahlarını ateşleyebileceği bilgisi hatalıydı. Bu yanlış bilgi gazetelere yansıdığında bunu düzeltseydik daha iyi olurdu.

2010 İran’ının arz ettiği tehdit, 2003 öncesi Irak’ın oluşturduğu nükleer tehditten daha büyük.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız