SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gizli Plan Ortaya Çıktı!

A- A+ PAYLAŞ

Wikileaks'ın sızdırdığı belgelerde NATO'nun Soğuk Savaş sonrasında ilk kez Rusya'ya karşı gizli harekat planı hazırladığı ortaya çıktı.

Guardian, Wikileaks'in sızdırdığı gizli Amerikan Dışişleri Bakanlığı belgelerine dayanarak NATO'nun Rus tehditlerine karşı Polonya ve Baltık ülkelerini korumak için Soğuk Savaş sonrasında ilk kez gizli harekat planları hazırladığını belirtiyor.

Bu belgelere göre planla ilgili karar, ABD ve Almanya'nın talebi üzerine, bu yılın başlarında Brüksel'deki NATO merkezinde alındı.

Bu konuda son beş yıldır devam eden görüş ayrılıkları nedeniyle, kararı Konsey değil üst düzey askeri yetkililer aldı.

Plan çerçevesinde Rusya'nın Polonya ile Estonya, Letonya ve Litvanya'ya saldırması halinde devreye girecek dokuz tümen belirlendi.

Bunların, Amerikan, İngiliz, Alman ve Polonya tümenleri olduğu belirtiliyor. Donanma güçleri için Almanya ve Polonya limanlarının kullanılması kararlaştırıldı.

Guardian, bu plan çerçevesinde önümüzdeki yıl tatbikat yapılacağını kaydediyor.

ABD'nin ayrıca Polonya'ya donanma desteği sağlamayı, F-16 savaş uçakları vermeyi ve Almanya'daki Amerikan üslerinde bulunan C-130 nakliye uçaklarını bu ülkeye kaydırmayı önerdiği belirtiliyor.

Geçen ay Lizbon'da yapılan zirvede, Rusya ve NATO, füze kalkanı ve diğer güvenlik konularında işbirliği yapma kararı almıştı. Ancak gazeteye göre, söz konusu plan, taraflar arasındaki görünmeyen gerginliği yansıtıyor.

Rusya ile Gürcistan arasında iki yıl önce yaşanan savaş Polonya ile Baltık ülkelerini ürkütmüştü. Rusya, NATO'nun Doğu'ya doğru genişleme planlarını ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görüyor. (BBC TÜRKÇE)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız