SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Google, BTK ile Görüşmeye Geliyor

A- A+ PAYLAŞ

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Google yetkililerinin önümüzdeki hafta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile görüşme yapacağını belirterek, “Türkiye'nin onuru ve kimliği var. Hiç kimse Türkiye'ye 3'üncü dünya ülkesi muamelesi yapamaz. Kimsenin böyle birşeye hakkı yok. Türkiye bir hukuk devletidir” dedi.

Bakan Binali Yıldırım iç ve dış hat terminallerinin temel atma töreni için geldiği Kars'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. İnternet arama motoru Google'a kesilen cezaya yönelik gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldırım, “Paylaşım sitesi ile ilgili ise ona gerek yok. Zamanımızı bu kadar lüzumsuz işlere harcamayalım. Memleketin meseleleri dururken el alem para kazanıyor, biz çenemizi yoruyoruz” diyerek espriyle başladığı sözlerinde daha sonra sert eleştirilerde bulundu.

"TÜRKİYE'DEN PARA KAZANACAKSIN, BİR FATURA KESMEYECEKSİN"

Google'ıın Türkiye’de para kazandığı halde ülkeye bir faydası bulunmadığını belirten Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’den para kazanacaksın, reklam pazarlama şirketin olacak, 1 fatura kesmeyeceksin. Ondan sonra da, ‘İnternete özgürlük’ diye, Türkiye'den adamları götüreceksin merkezine. Onları dolaştıracaksın ondan sonra da yazıp çizecek. Böyle şey olmaz. Bu ülkenin haklarını korumak hepimizin görevi. (Türkiye'’de yaşayan çalışanları kastederek) Siz aldığınız maaşlarla sağlık, ihtiyarlık, emeklilik primi ödüyor, ‘muhtasar', ‘vergi' diyoruz küçük esnaf da ödüyor. Otomatik vergi veriyoruz. Adamlar reklam alıyor, vergi yok. Fatura kesiyor mu kesiyor. Nereden kesiyor? İrlanda'dan kesiyor. Ne güzel iş, var mı böyle birşey?' Türkiye'ye geniş bantı kim getirdi? 2003'te karın gurultusu gibi sesle internete girmeye çalışıyorduk. Giremeden düşüyorduk. Şimdi internet otobandı var. Herkes giriyor. Biz internetin karşısında nasıl oluruz?”

"BREZİLYA 130, TÜRKİYE 10 YAPTIRIM UYGULADI. NEYİN KIYAMETİNİ KOPARIYORSUNUZ?"

Google'un arama motoru, paylaşım siteleri bulunduğunu, bunların yararlı olduğunu vurgulayan Bakan Binali Yıldırım, “İnsanlar dünya ile irtibata geçiyor. İşini gücünü görüyor, bilgi ediniyor. Bütün bunlara eyvallah ama çifte standart olmaz” dedikten sonra sözlerine şöyle devam etti:

“23 ülkeye yerli sürüm yapmışlar. Niye Türkiye'nin yok? Türkiye'ye de yap. ‘Türkiye'de hukuki konularda kurumla, yargıyla iş olunca muhatap olsun. Hukuki işlerine baksın. 1 adam tayin et vergi alışverişlerine baksın. Bunları yap' dediğimiz bu. Diğer ülkelerde yaptın, Türkiye'de de yapacaksın, başka çaresi yok. Almanya ile Brezilya son zamanlarda anlaşma yaptı. Bu anlaşmanın içeriği şu; Bu sitelere Alman yargısının on-line bağlantısı birşey savcılık tespit ettiğinde hemen ikaz ediyor. 72 saatte kaldırdı, kaldırdı. Kaldırmadı; otomatik olarak kapanıyor. Almanya ile Brezilya'nın böyle yaptırım uyguladığı sayı 130'u buldu. Türkiye’de ne kadar sayı 10 bile değil. Neyin kıyametini koparıyorsunuz? Bilen de konuşuyor, bilmeyen de konuşuyor.”

"GOOGLE HAKKINI ARAMIYOR"

Türkiye'nin onuru ve kimliği olduğunu vurgulayan Yıldırım, hiç kimsenin ülkemize 3'üncü dünya ülkesi muamelesi yapamayacağını bildirdi. Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, yargı kararı yanlış da olsa Google'ın onu düzeltmek için girişimde bulunup- bulunmadığını üst mahkemeye gidip gitmediğini sordu. Google'ın hak aramadığını bildiren Yıldırım, şunları söyledi:

“Hemen, ‘Ben büyük firmayım. Beni Türkiye’nin kanunları bağlamaz. Türkiye’nin vergi daireleri beni ırgalamaz.’ Efendim, Türk halkı da zaten bana muhtaç. Niye ben o zaman kendimi yorayım. Ben milletime açıkça ne olduğunu söylüyorum. Karar milletin. Yani bizim kimsenin alışında- verişinde kazancında gözümüz yok. Herkesin başımızın üstünde yeri var. Gelsin burada iş yapsın para kazansın. İstihdam oluştursun ama karşılığını da versin. Bu ülkenin kanunlarına riayet etsin. Bu ülkenin kurallarına uysun. Hassasiyetlerine dikkat etsin.

"SEN ATATÜRK'E HAKARET EDEN VİDEO KOYACAKSIN, BEN DE 'AMAN OLSUN CANIM' DİYECEĞİM"

Sen şimdi Atatürk'e her türlü hakaret içeren bilgileri, belgeleri, videoları koyacaksın, ‘Biz de (Aman olsun canım, işte yani basın özgürlüğü) diyelim. (Hürriyetlerdir) diyelim, bu ülkenin değerlerini kim koruyacak? Bizim bir vatandaşımız aynı şeyi yapsa adamı ülkeye sığdırmazlar. Bırak ülke içinde gidecek yer bulamaz. Ne bu müsamaha kardeşim? Neyse adamlardan da ses geldi. Görüşeceklermiş en kısa zamanda geleceklermiş. Önümüzdeki hafta muhtemelen gelirler. Kapımız herkese açık gelsin konuşsunlar görüşsünler. Muhatapları BTK. Bizim anlaşma gibi bir şeyimiz yok. ‘Şunları şunları yap' diyoruz pazarlık edecek halimiz yok.

"TÜRKİYE'YE YERLİ SÜRÜM YAPACAKSINIZ, YANİ ADRESİN BELLİ OLACAK ARKADAŞIM"

Türk hukukunu tanıyacaksınız. Türkiye'de yerli sürüm yapacaksınız. Yani adresin belli olacak arkadaşım. Ben seni aradığımda bulmam lazım. Buradan para kazanıyorsan muhakkak buranın kurallarına usullerine, hukuksal sistemine herşeyine razı olacaksın. Hakkını da burada arayacaksın. İnternet severler onun yerine müracaat etmişler. Türkiye’de onun hakkını arıyorlar o da hiç olmadan. Yapacağı şeyler çok net; Türkiye’nin vatandaşı hangi kurallara hangi kanunlara tabiyse onlarda da aynı kurallara tabi olacak. Onların geçiş üstünlüğü olamaz. Onların geçiş üstünlüğü verecekleri hizmetin kalitesi olacaktır. Başka hiçbir üstünlüğü olamaz.”

BTK Başkanı Tayfun Acarer de kurum olarak herhangi bir şey istemediklerini, Youtube'un da sahibi olan Google'un IP bazında harmanlama yaptığını ve mahkeme kararı ile erişimi engellenen adresleri başka sitelere verdiğini anlattı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız