SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Google "İstekleri" İfşa Etti

A- A+ PAYLAŞ

Google, “Hükümet İstekleri” bölümüyle devletlerin bilgi taleplerini ifşa etmeye başladı

Dünyaca ünlü arama motoru, açtığı “Hükümet İstekleri” bölümüyle devletlerin bilgi taleplerini ifşa etmeye başladı. Rapora göre Türkiye, bugüne kadar Google’dan hiç bilgi talebinde bulunmamış ancak 10 kez içerik kaldırma isteği var…

İran hükümetiyle yaşadığı Gmail krizi, Çin ile arasındaki sansür problemleri derken, Google şeffaflaşmaya karar verdi. Dünyaca ünlü arama motoru, açtığı “Hükümet İstekleri” - “Goverment Request” bölümüyle devletlerin kendinden taleplerini ifşa etmeye başladı.

Bundan böyle www.google.com/governmentrequests/ adresinden altı ayda bir hükümetlerin Google’la ilişkisini içeren rapor açıklanacak. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan raporun ilk bölümü, 1 Temmuz ile 31 Aralık 2009 tarihleri arasındaki dönemi kapsıyor. Şirketin bu kararı almasında, Microsoft ve Yahoo ile birlikte hükümetlerin İnternet sansürlerine karşı kurdukları konseyin etkisi de olduğu konuşuluyor.

Hükümetlerden gelen istekleri iki farklı kategoride değerlendirmeye alan Google, siteye “Bilgi İstekleri (Data Requests)” ve “İçerik Kaldırma İstekleri (Removal Requests)” diye iki yeni bölüm eklemiş. Bilgi istekleri bölümünde, hesaplar ve kullanıcılarla ilgili talepleri açıklayan şirket, diğer bölümde de arama motorundan kaldırılması istenen bilgilerin oranını veriyor.

Türkiye’den içerik talebi yok!

Peki, bu raporda neler var? Öncelikle Türkiye’nin sansür talep sicili Google’ın açıkladığı verilere göre oldukça temiz. Zira bahsi geçen dönemde Türkiye hiç bilgi isteğinde bulunmamış. Ancak, sayısı 10’u bulan içerik kaldırma istediği raporlanmış. Yapılan bu 10 istekten yüzde 66.2’sinde ise yalnızca içeriklerinin bir bölümünün kaldırılması talep edilmiş. Türkiye dışında Google’a 10’dan az içerik kaldırma talebinde bulunan 32 ülke bulunuyor: Fransa, Rusya, İsviçre, Ermenistan, Avusturya, Belçika, Kolombiya, Estonya, Finlandiya, Endonezya, İrlanda, Japonya, Litvanya ve Meksika bu ülkelerden yalnızca birkaçı.

Talep dosyası şişkin ülkelerin başında ise Brezilya geliyor. Öyle ki Brezilya 3 bin 663 veri isteğiyle ilk sırada yer alırken onu, 3 bin 580 ile ABD ve bin 166 istekle Birleşik Krallık izliyor. İçerik kaldırma konusunda 10’dan az isteği olan Fransa ise bilgi talebinde 846 istekle dördüncü sırada geliyor.

İçeriklerin yok edilmesini isteyen ülkelere bakıldığında da yine Brezilya 291 istekle başı çekiyor. Onu 188 içerik kaldırma talebiyle Almanya, 142 istekle Hindistan ve 123 istekle ABD takip ediyor…

ÜLKELERİN İÇERİK KALDIRMA İSTEKLERİ…

Brezilya: 291
Almanya: 188
Hindistan: 142
ABD: 123
Güney Kore: 64
İngiltere: 59
İtalya: 57
Arjantin: 42
İspanya: 32

ÜLKELERİN BİLGİ İSTEKLERİ

Brezilya: 3663
ABD: 3580
İngiltere: 1166
Hindistan: 1061
Fransa: 846
İtalya: 550
Almanya: 458
İspanya: 324
Avustralya: 155
Arjantin: 98

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız