SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Görmezden Geliyorlar"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:19:53
A- A+ PAYLAŞ

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2012 yılında 99 bin 610 kişinin işsizlik sigortasına başvurduğu ve bunların 61 bin 395’inin işsizlik maaşı almayı hak ettiği belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, açıklanan resmi işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, çığ gibi büyüyen işsizliğin Adalet ve Kalkınma Partisi  iktidarı tarafından görmezden gelindiğini ileri sürdü.

CHP Milletvekili Ağbaba’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplanması istemiyle vermiş olduğu soru önergesine cevap verildi.

Milletvekili Veli Ağbaba'nın soru önergesini cevaplayan Çalışma Bakanı Çelik, İşsizlik Sigortası Fonu'nun toplam varlığının 63 milyar TL olduğunu, faiz gelirinin ise 45 milyar TL olduğunu söyledi.

İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmadığını ifade eden Bakan Çelik, teşvikten yararlanan 49 ilde, 2013'ün ilk 4 ayında yapılan 47 bin 620 başvurunun, yüzde 39'unun ödenekten yararlanmak için gerekli koşulları sağlamadığını, 29 bin 170'inin kabul edildiğini dile getirdi. Çelik'in verdiği rakamlara göre, 2012'nin ilk 4 ayına kıyasla bu yıl ilk 4 ay için yapılan işsizlik ödeneği başvuruları yüzde 42,5 oranında artış gösterdi. Bakan Çelik’in vermiş olduğu cevapta, 2012 yılında 99 bin 610 kişinin işsizlik sigortasına başvurduğu ve bunların 61 bin 395’inin işsizlik maaşı almaya hak ettiği kaydedildi.

Çelik, “İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarıyla ilgili işçiler tarafından sıklıkla dile getirilen eleştiriler dikkate alınarak, maaş süresinin uzatılması ve maaş miktarının artırılması yönünde bir çalışmanız var mı” sorusuna ise “İşsizlik ödeneği hak kazanma koşullarının iyileştirilmesiyle ilgili Ulusal İstihdam Stratejisi'ne ilişkin düzenleme mevcuttur” yanıtı ile bu konuda iyileştirmeler yapılabileceğini işaret etti.

Ağbaba, Bakan Çelik’in 2013 yılına dair vermiş olduğu rakamlara ilişkin, “Bu rakam bir önceki yıl başvuran toplam kişi sayısının neredeyse yarısı kadar. Bu da demek oluyor ki 2013 yılı sonunda işsizlik maaşına başvuranların sayısı yüz bini geçecek” dedi.

Milletvekili Ağbaba, 2012 yılında Malatya’da işsizlik sigortasına başvuran 3 bin 82 kişi olduğunu, bunların sadece bin 864’ünün işsizlik maaşını hak edebildiğini ifade etti.

Malatya’da artan işsizlik oranına da dikkat çeken Ağbaba, “2012 yılının ilk 4 ayında, Malatya’da 926 kişi işsizlik sigortasına başvurmuşken, 2013 yılının ilk 4 ayında başvuru sayısı bin 377 olmuş. Sadece bu rakamlar bile artan işsizliğin en yalın göstergesi. Geçen yılın aynı dönemine göre işsizlik sigortasına başvuran sayısında yüzde 50’ye yakın artış var. Hükümet bir an önce Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri olan işsizliği azaltmak için gerekli tedbirleri almalıdır” diye konuştu.

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU..

Bu arada CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin’i ziyaret ederek kurum çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Ağbaba’ya kurum çalışmaları hakkında 15 dakikalık bir sunum yapıldı.

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, kayısı, kızılcık, dut ve alıç konusunda Türkiye’nin önemli gen bankalarından birisi olduklarını ifade ederek, sadece kayısıda değil çok sayıda meyve ile ilgili araştırmalarının bulunduğunu belirtti.

Zengin, “4 tane farklı laboratuarımız var. 1 tanesi TÜRKAK akredite yapıldı. 3 tanesinin de akredite çalışması sürüyor. Kurumumuzun çalışma alanının yüzde 80’i kayısı ile ilgili. Kalan yüzde 20’si ise diğer meyveleri oluşturuyor. Son dönemde Malatya’da diğer meyvelerle ilgili ciddi çalışmalarda bulunuyoruz” dedi.

Zengin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz istiyoruz ki arkamızda siyasilerimiz olsun. Sadece iktidar değil, muhalefetiyle birlikte herkes burayı sahiplensin. Ciddi manada gen bankalarımız var. Başka araştırma merkezlerine nasip olmayan geniş çalışma arazilerimiz var. Akçadağ Karahan’daki yeni yerimiz bilinçli olarak seçilmiş bir yer. Orada daha büyüyerek bu işi götüreceğiz. Biz sizlerin desteğini gördükçe daha çok çalışacağız” diye konuştu.

Milletvekili Ağbaba kurumda yapılan çalışmalar için teşekkür ederek, “Bu merkezde kayısını gelişmesi, Malatya’daki ürünlerin çeşitlenmesi gibi, kamuoyunu çok fazla bilmediği, maalesef bizimde çok az bildiğimiz önemli çalışmalar yapılıyor. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Malatya için burası çok önemli bir yer. Burası insanın kalbi gibi Malatya’nın kalbi. Umarım ki Malatyalılar kalplerine sahip çıkarlar. Bütün siyasi partiler sahip çıkarlar. Burayı hiç kimse farklı bir alan için değerlendirmeyi aklından geçirmez, umarım öyle olur. İnanıyorum ki diğer iktidar partisi milletvekili arkadaşlarımızda ve bizlerinde bu konuda farklı düşündüğümüzü sanmıyorum. Belediye Başkanımızın da bu konuda duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız