SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Görseniz.. Siz de Utanırsınız!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:42:40
A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçe tasarısının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, bu bakanlığın konusu ile ilgili Malatya sorunlarını gündeme getirdi.

Ağbaba’nın, Malatya’nın “evlatlıktan reddedilmiş” olduğu iddiasını dile getirdiği konuşması ve diyaloglar, tutanaklara şöyle geçti:

“Sayın Ağbaba, buyurunuz, süreniz beş dakika. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Teşekkür ederim. 

Ben hem Sayın Bakanı hem de Ulaştırma Bakanlığının bürokratlarını kutluyorum. 

Değerli arkadaşlar, hepinizin bildiği gibi ben… 

VAHAP SEÇER (Mersin) – Niye kutladın, anlamadım. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Geçmiş yıllarda yapmış olduğu çalışmalardan dolayı. 

MEHMET GÜNAL (Antalya) – Peşin peşin kutlayayım da… 

VAHAP SEÇER (Mersin) – Hayırdır, yol mu isteyeceksin Malatya’ya, ne isteyeceksin? 

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (İstanbul) – İnsicamını bozma. 

SÜREYYA SADİ BİLGİÇ (Isparta) – Sayın Ağbaba, bu tarafa alalım sizi. 

BAŞKAN – Lütfen… Lütfen… 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Değerli arkadaşlar, ben, hepinizin bildiği gibi, Türkiye’nin en güzel ilinin yani Malatya’nın, hem de doğuyu batıya, batıyı doğuya, doğuyu da kuzeye bağlayan bir ilin milletvekiliyim. 

Malatya’nın konumu ile almış olduğu hizmetler arasında ancak, maalesef doğru bir orantı yok. Bu, maalesef, bütçesini görüşmekte olduğumuz Ulaştırma Bakanlığı için de geçerli. Şöyle ki: Ulaştırma Bakanlığı, önümüzdeki beş yıl için 14 büyükşehri hızlı trenle birbirine bağlayacağını açıkladı. Belirtilen iller arasında altyapısı, coğrafi konumu çok uygun olmasına rağmen Malatya bulunmamakta. Malatya-Elâzığ-Diyarbakır hızlı tren projesi bölge illerinde sabırsızlıkla beklenmesine rağmen, maalesef, bu iller için 2023’e bırakılmıştır. Malatya’nın nüfusu 763 bin, Elâzığ’ınki 563 bin, Diyarbakır’ın nüfusu ise 1 milyon 163 bindir. Hızlı tren talep ettiğimiz bu 3 ilin toplam nüfusu 2 milyon 917 bindir. Oysa, Ulaştırma Bakanlığı tarafından hızlı tren projesi bu illere değil, Sivas’tan sonra 218 bin nüfusu olan Erzincan’a götürüleceği açıklanmıştır. 

AHMET ARSLAN (Kars) – Kars’a gelmesi için Erzincan’dan geçmesi gerekir. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Tabii, insanlar nüfusuna, konumuna bakınca “Hızlı tren için Ulaştırma Bakanının hemşehrisi mi olmak lazım?” diye sormadan duramamışlardır. 

Malatya’nın hızlı tren projesine dâhil edilmesi sadece Malatya için değil, bölge için de önemlidir. Elâzığ, Diyarbakır, Adıyaman, hatta bütün Güneydoğu ve Doğu Anadolu için önemli ve gerekli bir projedir. Ayrıca, konunun uzmanları tarafından, Sivas-Malatya hızlı tren projesi yerine Kayseri-Malatya hızlı tren hattının daha verimli olacağı belirtilmektedir. Ankara-Kayseri-Malatya hızlı tren hattının Doğu ve Güneydoğu bölgeleri açısından büyük bir gelişme sağlayacağı açıktır. Hızlı tren projesine önümüzdeki beş yıl için Malatya’nın dâhil edilmesini talep ediyorum. Bu, Malatya için bir lütuf, bir ikram değil, Malatya’nın hakkıdır. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum. 

Sayın Müsteşarım, Sayın Bakan Yardımcım; bir konu daha belirtmek istiyorum. Hızlı tren setleri imali için Sakarya’da, hızlı tren makas fabrikası Çankırı’da, travers fabrikası ve ray bağlantı elemanları için Erzincan’a -tabii, Erzincan bu aralar hiç unutulmuyor- kuruldu. 

MUSA ÇAM (İzmir) – Genel Müdür burada. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Malatyalılar çok uzun yıllardır atıl bekleyen vagon onarım fabrikası unutuldu. Hazır bir bina varken maalesef Malatya’yı yine Hükûmet görmezden geldi. 

Malatya’nın hızlı tren durumu bu. 

Peki, kara yollarında Malatya’nın durumu ne? Kara yollarının durumu, demir yollarından maalesef daha kötü. Değerli arkadaşlar, Malatya’nın çevre yolu yok. Çevre illerde çevre yolu olmayan tek il Malatya maalesef. Çevremizdeki illere baktığımız zaman, çevre yolu yapılmış ama maalesef Malatya’yla ilgili bir çevre yolu yok. Yeni bir proje açıklandı geçtiğimiz yıllarda, kuzey çevre yolu. O kuzey çevre yoluna da herkes karşı. Mühendisler, mimarlar, orada bu işi bilen herkes karşı. Çok daha fazla maliyetli olduğu söyleniyor, tarım arazilerinin üzerine yapılacağı söyleniyor. Hemen alternatifi, daha kısa, daha az maliyetle bitirilmesi gereken güney çevre yolunu, ısrarla söylememize rağmen Malatya için, maalesef kimse dikkate almıyor. Bu güney çevre yolunu burada bir kez daha Ulaştırma Bakanlığının dikkatlerine sunmak istiyorum. 

Tabii, AKP’nin en çok övündüğü duble yol. Duble yolda Malatya maalesef hak ettiğini alamadı. Duble yol her yere giderken maalesef Malatya'ya duble kazık olarak geldi. Bakın, arkadaşlar, on iki yıl aradan sonra söylene söylene, Sayın eski Malatya Milletvekili Aslanoğlu’nun da çabalarıyla Malatya-Hekimhan arası yapılmaya başlandı. Ancak bu güzergâhta bulunan… 

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (İstanbul) – Sayın Müsteşarıma teşekkür et. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Peki. 

Ancak bu güzergâhta ben Kuluncak yolunu yaparsa teşekkür ederim Sayın Müsteşara. 

Bakın arkadaşlar, bu güzergâhta bulunan Hekimhan-Kuluncak-Darende ilçelerini birbirine bağlayan, aynı zamanda bu ilçeleri Ankara’ya bağlayan yol, maalesef, hem ilimiz açısından hem de siz de görseniz Karayolları Müsteşarı, kara yollarından anlayan herkes açısından utanılacak bir yol. Eminim ki siz de o yolu görseniz siz de utanırsınız. Bu yol… 

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı) 

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (İstanbul) – Çok doğru, çok doğru. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Bitiriyorum. 

BAŞKAN – Sayın Ağbaba, çok teşekkür ediyoruz, süreniz doldu efendim. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Beş dakikasını siz aldınız. 

BAŞKAN – Yok efendim. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Arkadaşlar, bu kara yolları konusunda yüreğim yandı. 

BAŞKAN – Bir dakika veriyorum. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Arkadaşlar, bu Kuluncak yolunu, lütfen sizden ricam, hakikaten çok kötü bir yol. Hekimhan ile Kuluncak’ı Darende’ye bağlayan yol, orada bulunan hem Ayvalı hem Kuluncak ilçesi hakikaten bu konuda çok kötü durumda. 

Bir de biraz önce konuştunuz, iki kıtayı dört dakikada birbirine bağlamakla övünüyorsunuz. Arkadaşlar, Pütürge'de yaşayan, Doğanyol’da yaşayan Malatyalı insanları kar yağınca üç ayda Malatya’yla buluşturamıyorsunuz. Bu yol kar yağdığı zaman yıllardan beri uğraşılmasına rağmen maalesef kar yağdığında artık Pütürge yolu aşılamadı, Kubbe Dağı’nı aşamadı Hükûmet. 

Bu güzergâhta yine unutulan bir Doğanyol ilçesi var. Doğanyol ilçesi unutulmuş bir ilçe. Pütürge yol ayrımına 20 kilometre olan Doğanyol ilçesinin yolu içler acısı. Değerli arkadaşlar, lütfen bunları bir not edin, bu yolu da lütfen görün. Bir ilçeye yakışan bir yer mi bu Doğanyol yolu? Maalesef çok kötü durumda. 

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı) 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Bir de burayla ilgili bir önerimiz var. 

BAŞKAN – Lütfen tamamlayalım. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Hemen bitiriyorum. 

Malatya’yı Diyarbakır Çüngüş ilçesine bağlayan bir yol var. Doğanyol ile Çüngüş ilçesi 45 kilometre. Eğer bu yol açılabilirse Doğanyol da o unutulmuş, kör noktadan kurtulmuş olacak. Bu konuyu da dikkate almanızı sizden rica ediyorum. 

Bir örnekle sözlerime son vereceğim, belki ulaştırma tarihine geçer: Malatya-Yeşilyurt-Çelikhan-Adıyaman yolu tam kırk dört yıldır bitirilememiş. Daha önce -Sayın Bakan burada yok- 2011 yılında Sayın Bakan açıklama yapıyor, diyor ki: “Bitireceğiz.” “2015’te bitecek.” deniyor. Kırk beş yıldı oldu, olmadı herhâlde 50’nci yılını kutlayacağız gibi gözüküyor. Bu yol, değerli arkadaşlar, sadece Malatya’yı ilgilendirmiyor. Bakın, Adıyaman’ın en yoksul bölgesi Çelikhan’ı da ilgilendiriyor, Adıyaman’ı da ilgilendiriyor; bizlerin, Malatyalıların Adıyamanlı kardeşleriyle daha rahat kucaklaşabilmesi için bu yolun bitirilmesini sizden rica ediyorum. Malatya, yatırımlar konusunda üvey evlat bile değil. 

Başkanım, bitiriyorum hemen. 

Maalesef, Malatya, evlatlıktan reddedilmiş durumda. 

Bir iki örnekle hemen sözümü bitiriyorum üç cümleyle. Yıllardır bitirilmeyen Arapgir çevre yolu, yapımı yılan hikâyesine dönen Erkenek Tüneli ki bu Erkenek Tüneli’nde bir viraj var arkadaşlar, onu da belirtmek istiyorum; ikinci kez ihaleye çıkarılan Malatya-Kayseri yolu üzerindeki Karahan Tüneli ve yapanların eline sağlık, kutluyorum, elinize sağlık, Beylerderesi Viyadüğü ama Beylerderesi Viyadüğü’nün söz verilmesine rağmen maalesef bakımı yapılmadı. 

Sözüm çok ama bir şeyi daha belirtmek istiyorum. Bakın, övünüyorsunuz, Malatya’da hâlâ 100’e yakın köyde cep telefonuyla görüşülemiyor, kapsama alanı dışında. Malatya hem özel şirketlerin kapsama alanı dışında hem de Hükûmetin kapsama alanı dışında yatırımlar konusunda. Sizden rica ediyorum… 

Bakın, bir örnek vereceğim, bunu lütfen dinleyin. Geçtiğimiz günlerde Kuluncak’ın Çörmü köyünde 32 yaşında bir genç, kız arkadaşıyla konuşmak için tepeye çıkıyor, orada yıldırım çarpıp öldü. 

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (İstanbul) – Vay be! 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Bakın, yıldırım çarptı, öldü, sizden rica ediyorum ve… 

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı) 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Kuluncak’ın Çörmü köyü, ismini de veriyorum. Nişanlısıyla görüşmek için dağa çıkıyor, cep telefonu çekmiyor ve ölüyor. Bu şebeke konusunda, kapsama alanı konusunda, lütfen Malatya’yı kapsama alanına almanızı sizden rica ediyorum. 

BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız