SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Görüntülere Yayın Yasağı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:54:29
Görüntülere Yayın Yasağı...
A- A+ PAYLAŞ

Malatya 2. No'lu Hakimliği, Muhsin Yazıcıoğlu'nun öldüğü kazaya ilişkin görüntü içeriklerinin yayınlanmasını yasakladı.

TMK'nın 10. maddesiyle görevli Malatya 2. No'lu Hakimliği, Kahramanmaraş'ta meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybeden, eski Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 kişiye ait görüntü içeriklerinin her türlü sesli, görüntülü, yazılı, görsel medya ve internet ortamında yayınlanmasının ve gösterilmesinin yasaklanmasına karar verdi.

Müteveffa Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu adına avukat Selami Ekici tarafından, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Malatya 2. No'lu Hakimliği'ne, Muhsin Yazıcıoğlu'nun 27 Mart 2009'da naaşının bulunma görüntülerinin yayınlarının durdurulmasıyla ilgili tedbir başvurusunda bulunuldu.

Dilekçede, söz konusu görüntülerin ulusal yayın yapan bir televizyon kanalında yarın yayınlanacağına dair fragman görüntülerinin yayınlandığı, soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunduğu, yayınlanacak haber içeriğinin Yazıcıoğlu ailesini üzeceği ve onu sevenleri provoke edebilecek nitelikte olduğu belirtilerek, görüntülerin yayınlanmasının durdurulması talep edildi.

TMK'nın 10. maddesiyle görevli Malatya 2. No'lu Hakimliği, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter düşmesi olayıyla ilgili soruşturma yürüten TMK'nın 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden, talebe ilişkin görüş yazısı aldı.

Savcılık, mahkemeye gönderdiği yazıda,  "Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin 3 Ekim 2011'de soruşturmanın kısıtlanmasına dair karar verdiği ve söz konusu görüntü içeriklerinin gizliliğe zarar verecek ve soruşturmanın geleceğini tehlikeye düşürecek nitelikte olabileceği, ölenin yakınlarını ve sevenlerini olumsuz etkileyebileceğini" belirterek, soruşturma dosyası içinde kalan, olay yerine ve olayda ölenlere ait görüntü içeriklerinin her türlü sesli, görüntülü, yazılı, görsel medya ve internet ortamında yayınlanmasının, gösterilmesinin yasaklanmasına karar verilmesi" talebinde bulundu.

"Soruşturmada kısıtlama kararı var"

Talepleri değerlendiren hakimlik, savcılığın soruşturma dosyasında kısıtlama kararı bulunduğunu ve zaten Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 157. maddesine göre soruşturma aşamasındaki usul işlemlerinin gizli olduğunun düzenlendiğini belirterek, 5187 sayılı Basın Kanununun 3. maddesinde de, basın özgürlüğünün demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak, başkalarının haklarının sağlanması amacıyla sınırlanabileceğinin düzenlendiğini ifade etti.

Sözkonusu görüntülerin yayınlanmasının ailelerin kişisel haklarının ihlalini doğuracağı ve bunun demokratik toplum gerekleriyle bağdaşmadığını kaydeden hakimlik, kısıtlama kararı olan dosyanın henüz soruşturma aşamasında bulunduğu ve bu aşamadaki işlemlerin gizli olduğunu dikkate alarak talebin kabulüne karar verdi.

Hakimlik, soruşturma dosyasına ilişkin, dosya içinde kalan olay yerine ve olayda ölenlere ait görüntü içeriklerinin her türlü sesli, görüntülü, yazılı, görsel medya ve internet ortamında yayınlanmasının ve gösterilmesinin, CMK’nın 153/2 ve 157. maddeleri ile 5187 sayılı Basın Kanunu’nun  3. maddesi gereğince yasaklanmasına hükmetti.

Kahramanmaraş mahkemesinden de tedbir kararı

Bu arada ölümlü helikopter kazasının meydana geldiği Kahramanmaraş'ta da, Muhsin Yazıcıoğlu'nun kardeşi Yusuf Yazıcıoğlu ve kızı Firuze Yazıcıoğlu adına avukat Kemal Yavuz tarafından Kahramanmaraş 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, aynı içerikte başvuru yapıldı.

Talebi değerlendiren mahkeme, Mevcut durumun Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 24 ve 25. maddeleri ile Hukuk Muhakemesi Kanunu'nun (HMK) 390/2 ve 391/1. maddeleri çerçevesinde değerlendirildiğini aktararak, talep sahiplerinin rızaları olmaksızın yayın yapılması ve sürdürülmesinin, mevcut görüntülerin yansıtılış biçiminin, talep sahibi mirasçıların olay nedeniyle duydukları üzüntü ve elemi yenileyeceğini ve sürdüreceğini kaydetti.

"Bu şekildeki bir durumun basın özgürlüğü ve kamuoyuna haber verme ve bilgilendirme noktasından uzak olacağı düşünülmektedir" ifadesini kullanan mahkeme, müteveffa Muhsin Yazıcıoğlu'nun kazası sonrası olduğu belirtilerek servis edilen görüntülerin ve bu konudaki haberlerin, TMK'nın 24 ve 25 ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 390/2 ve 391/1. maddeleri gereğince tedbir yoluyla duruldurulmasına, yapılan yayınların yayından kaldırılmasına karar verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız