SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Görüş Okulu

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:52:05
Görüş Okulu
A- A+ PAYLAŞ

Görüş Gazetesi'nin 40. Yayın Yılında Görüş'çüler Yazdı

İsmet YALVAÇ

8 Mayıs 1974 Çarşamba..

O günü çok iyi hatırlıyorum. Cevdet Abi’nin (Barış), kısa bir süre önce satın aldığı, PTT binasının yan tarafındaki sokağın Halep Caddesi’ne bakan köşesindeki kerpiç binada bulunan matbaada, sabaha karşı baskı bitmiş, ilk GÖRÜŞ Gazetesi Malatya kamuoyuna sunulmaya hazır. Tek tek elle dizilen harflerden oluşan kalıpla hazırlanmış haber ve yazılarla dolu ilk GÖRÜŞ, o günün koşullarına göre de hayli eski bir teknolojinin ürünü makinede basılmış, daha mürekkebi kurumamış halde. Sabahın ilerleyen saatlerine doğru ilk dağıtım başlıyor. Cevdet Abi, koltuğunun altına aldığı gazetelerle, Hükümet Konağı’na gidiyor, ilk GÖRÜŞ’ü devlet ricalinin nazarına sunmak için.. Bir miktar gazeteyi de, ben alıp Renkli Sinema tarafına doğru çıkıyorum, işyerlerine giriyor, Malatya’nın yeni gazetesi, ister misiniz? diye soruyorum.. Bendeki gazeteleri dağıtıp, son sınıfında öğrenci olduğum Hasan Varol Ortaokulu’na doğru yola çıkıyorum. Giderken, birkaç gazete de okul yöneticilerine ve öğretmenlere vermek üzere yanıma alıyorum, gururla dağıtıyorum, bu bizim gazetemiz, diyerek..

O gün, GÖRÜŞ’ün birinci sayısının yayınlandığı o gün, aslında ben de geleceğime dair bir kararı vermişim. Mesleğimi seçmişim. 

Sonraki günlerde, okul dışı zamanlarda sürekli matbaadayım, hemen önündeki ahşap  yazıhanedeyim. Haber veya diğer yazılı metinleri alıp, dizgi kasasının başında, kumpas dediğimiz aparata tek tek harfleri dizerek, kelimeleri, cümleleri, sonra da haberin bütününü oluşturuyor, merhum baş mürettibimiz Erkan Usta’ya veriyorum. Yanlışsız dizdiğim için takdir ediyor beni hep. Diğer mürettiplerin hızına ulaşamıyorum ama, benimki fazladan bir katkı olduğu için ses çıkarmıyorlar.

Kısa bir süre sonra, babamın Malatya tarihine ilişkin araştırma metinlerini derliyorum; “Babamın Notları’ndan Malatya Tarihi” adıyla yayınlanmasını uygun görüyor, ağabeylerimiz. Ve birkaç gün sürecek yazı çıkmaya başlıyor, üstünde imzam var. İlk imzam, basında..  Yaş 14..

Bundan bir yıl sonra, 1975’te Turan Emeksiz Lisesi birinci sınıf öğrencisiyim. O ders yılının yaz tatilinde, Cevdet Abi’nin de  destek taahhüdü ve kefaletiyle Hürriyet Malatya Muhabiri oluyorum. Bu, “profesyonel” gazeteciliğimin de başlangıcı aynı zamanda.

GÖRÜŞ’ün 40. yılına ulaşan bu yolculuğu, benim de kâh GÖRÜŞ’te, kâh onun hemen yanı başında süren, 40 yıllık meslek yolculuğum. Birlikte yürüyoruz.

Mensupları olarak, “Malatya’nın Günlüğü”nü tuttuğumuz bilinç ve sorumluluğuyla hazırladığımız, katkı sunduğumuz binlerce sayının her bir satırında, Malatya var, Malatyalı var, biz varız.

Bu gazetede Cevdet Barış’ın; dürüst, ilkeli, baş eğmeyen, eğdirmeyen patronajı, çalışanları olarak bizim en büyük şansımızdı. O’nun mesleki sorumluluk duygusu, Malatya’ya saygısı ve titizliği, bu gazetenin çatısı altında hep iyi insanları biraraya getirdi. Ağabeyler, gençlerin ustasıydı aynı zamanda. İyi insanlara, iyi gazetecilik yapmayı öğrettiler.

Yine GÖRÜŞ’te patronajın bütünüyle yansıdığı, yön verdiği bir gazetecilik meslek anlayışının, ne kadar değerli olduğunu,  basının saygınlığının, güvenirliğinin tartışıldığı bu dönemde çok daha iyi anlıyoruz.

GÖRÜŞ’ün kendine özgü koşullarında oluşan bağlar, bu gazeteyi bizim için aynı zamanda sıcak bir yuva yaptı. Hâlâ, eski- yeni her GÖRÜŞ’çünün buluştuğu, biraraya geldiği, nefes aldığı bir yuvadır, bu gazetenin bürosu.

Teşekkürler GÖRÜŞ.. İyi ki hayatımızda varsın.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız